Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 30 /10:44

Opozicija Vyriausybės 200 eurų išmokų planą pensininkams sieja su rinkimais

Siekdama suvaldyti ekonominę situaciją dėl karantino, Vyriausybė pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams – 200 eurų vienkartinę išmoką siūloma išmokėti tiems, kas gauna pensijas ir kompensacijas už ypatingas sąlygas, įvairias šalpos išmokas. Opozicija tokią iniciatyvą kritikuoja: socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, kad išmokas turėtų gauti tik dalis pensininkų, liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen Ministrų kabineto sprendimą sieja su artėjančiais Seimo rinkimais, o konservatorius Gabrielius Landsbergis stebisi, kad išmokas ketinama atseikėti rugpjūtį, o ne dabar.
Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Karantinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kad 200 eurų vienkartinė išmoka rugpjūčio mėnesį pasiektų arčiausiai skurdo ribos ir labiausiai paveiktas žmonių grupes, Vyriausybė nusprendė trečiadienį.

„Tai liečia ir senatvės pensininkus, ir įvairius šalpos pensijos gavėjus, nuo našlaičių iki našlių“, – tądien komentavo premjeras Saulius Skvernelis.

Išmoką, jei tam pritars Seimas, gaus beveik 910 tūkst. žmonių, gaunančių senatvės, našlių ir našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas sąlygas bei įvairias šalpos išmokas. Tam numatyta 182 mln. eurų.

R.Šalaševičiūtė: išmokos – ne visiems

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė R.Šalaševičiūtė teigė, kad vienkartinę išmoką turėtų gauti tik sunkiausiai gyvenantys pensininkai.

„Apie 37 proc. žmonių gauna labai mažas pensijas. Kitų išmokų, kurios yra skiriamos siekiant pagelbėti verslui, tiems, kurie neteko darbo, kurie yra prastovose, praktiškai pensininkai negauna. Todėl aš manau, šitas žingsnis [skirti išmoką] neįgaliems, seniems yra teisingas, tačiau aš ir vakar klausiau pati ministro, ar yra tikrai teisinga, kai visiems pensininkams vienodai numatoma skirti rugpjūčio mėnesį išmokėti po 200 eurų“, – Seime ketvirtadienį abejojo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Pasak politikės, yra senjorų, kurių pensijos siekia daugiau nei 400 ar 600 eurų, tad, jos įsitikinimu, „tiems pensininkams, kurie gauna dideles pensijas, neturėtų būti mokami šitie 200 eurų“.

„Šitas projektas kitą savaitę turėtų patekti į mūsų komitetą ir komitetas balsuos, pritarti ar ne. Mano asmenine nuomone, turėtų būti diferencijuojama“, – pridūrė R.Šalaševičiūtė.

V.Čmilytė-Nielsen: tai – rinkiminė akcija

Liberalė V.Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį, kad vienkartines išmokas siūloma išdalyti rugpjūtį.

„Pasirinktas laikas yra vienaip ar kitaip susijęs su rinkimų kampanija ir dėl to galima tik konstatuoti ir apgailestauti, kad vieni pirmųjų Europos Sąjungoje paskelbę solidų verslo ir ekonomikos planą, įgyvendinime mes labai stipriai atsiliekame, – dėstė ji. – Ši 200 eurų dalijimo akcija yra ir rinkiminė akcija.“

Ji sutiko, kad senjorai nusipelnė papildomų lėšų, tačiau svarstė, ar jų išmokėjimui pasirinktas tinkamas laikas.

Senjorai neabejotinai nusipelnė pinigų.

„Senjorai neabejotinai nusipelnė pinigų. Klausimas čia galėtų kilti tik dėl to, kodėl pasirinktas toks terminas, toks laikas, ir kodėl tų pačių senjorų šeimų nariai, anūkai šiandieną nenusipelno greitesnės paramos ir pagalbos iš valstybės“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

G.Landsbergis: kodėl rugpjūtis?

Jai antrino opozicijos lyderis konservatorius G.Landsbergis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Ne viena valstybė jau dabar taiko skatinamąsias priemones skirdama pinigus nustatytoms visuomenės grupėms, kad jos daugiau vartotų ir gaivintų ekonomiką arba neleistų jai visai sustoti. Senjorai ir kitos grupės yra teisingas taikinys paramai gauti, nes tai gausiai vartojančios grupės. Jos yra linkusios mažiau taupyti, daugiau išleisti pinigų, tai reiškia, kad daugiau pinigų grįš į ekonomiką.

Pagrindinis klausimas, kuris dabar lieka, į kurį reikia atsakyti, tai kodėl rugpjūčio mėnuo. Mano žiniomis, Vyriausybė jau pasiskolino pinigus, tie pinigai greitai pasieks biudžetą, juos galima leisti jau dabar, ir tai daroma rugpjūčio mėnesį“, – kalbėjo Seimo narys.

Jo įsitikinimu, pažeidžiamoms grupėms skiriamų lėšų mokėjimas turėtų būti tęstinis: „Tol, kol tęsis krizė. [...] Vienkartinė išmoka nesprendžia problemos dabar. Verslams paklausos reikia dabar, ne rugpjūtį.“

S.Skvernelis: Lietuvoje rinkimai kiekvienais metais

Premjeras S.Skvernelis teigė, kad vienos priemonės iš viso ekonomikos paketo „ištraukti“ nederėtų. 1 mlrd. eurų vertės paketas, pasak jo, pirmiausia skirtas išlaikyti darbo vietas, kurti naujas darbo vietas ir darbo paieškai, persikvalifikavimui.

Jeigu kas nors nori pasakyti, kad šitiems žmonėms net ir per krizės situaciją labai lengva gyventi...

„Dėl tų 200 eurų išmokos, tai apima visus labiausiai pažeidžiamus mūsų visuomenės žmones – tiek neįgaliuosius, tiek ir senatvės pensininkus, tiek ir šalpos pensijų gavėjus. Ir jeigu kas nors nori pasakyti, kad šitiems žmonėms net ir per krizės situaciją labai lengva gyventi... Jie visi yra rizikos grupės žmonės, deja. Jiems visiems taikomi papildomi apribojimai, jie visi negali gyventi gyvenimo, kuris galbūt šiek tiek palengvindavo jų materialinę gerovę.

Pavyzdys gal ne visai tinkamas, bet tas pats senjoras aplakstydamas 15 arba 20 parduotuvių susirasdavo maisto produktus su geriausiomis nuolaidomis ir sąlygomis. Tai pasakyti, kad jiems nereikia, yra tokia pozicija, bet aš jai nepritariu, ir manau, kad Seimas palaikys Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus, kad žmonės, kurie yra arčiausiai skurdo ribos arba yra tame skurde, gautų papildomas vienkartines išmokas“, – komentavo ministras pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausiamas, kodėl išmokas planuojama mokėti rugpjūtį, o ne anksčiau, S.Skvernelis atsakė, kad „yra tam tikros procedūros ir jokio skirtumo nėra“.

„Jeigu čia kažkas galvoja, kad rinkimams skirta, tai mes tada rugsėjo mėnesį išmokėtume. Kiekvienais metais Lietuvoje yra rinkimai“, – atkirto premjeras.

R.Karbauskis: COVID-19 datos niekas nenumatė

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis „labai geru“ vadino Vyriausybės siekį padėti sunkiai besiverčiantiems.

„Valstybė daro sprendimus, kad padėtų visoms žmonių kategorijoms. Senjorai tame – ne išimtis“, – teigė jis ir aiškino, kad šie valdantieji elgiasi kitaip nei tie, kurie valdžioje buvo anksčiau.

Vienintelis klausimas, ar tą požiūrį palaikys verslas.

„Mes skatiname vartojimą, skatiname pajamų didėjimą, tų pajamų išsaugojimą, tai yra kelias, kuriuo reikia eiti. Vienintelis klausimas, ar tą požiūrį palaikys verslas. Aš tikiuosi, kad taip atsitiks“, – reiškė viltį jis.

Politikas prieštaravo bandymui išmokų skyrimą susieti su rinkimais.

„Šito koronaviruso atsiradimo datos niekas nenumatė ir nė viena šalis negali būti tikra, kada ta problema pasibaigs. Šitie terminai nieko bendro neturi su rinkimais“, – teigė R.Karbauskis.

Daugiau apie Vyriausybės suplanuotas subsidijas gyventojams ir darbdaviams bei jų dydį skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius