-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 31

Opozicija linkusi nebepritarti pieno kainų reguliavimui, valdantieji siūlo koreguoti

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai nusprendus, kad Seimas minimalią pieno supirkimo kainą įteisino pažeisdamas procedūras, penktadienį rengiamas nenumatytas Seimo posėdis. Jame bus svarstoma etikos sargų išvada ir sprendžiamas prieš savaitę priimtų pataisų likimas.
Seimas pradėjo naują sesiją
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vadantiesiems ir opozicijai priklausančių frakcijų vadovai BNS sakė, kad galutinės pozicijos dėl pieno supirkimo kainų reguliavimo dar nėra suformuluotos – prieš posėdį bus apsispręsta, kaip parlamentarai balsuos dėl Etikos ir procedūrų komisijos išvados.

Seimo opozicija linkusi nebepritarti pieno kainų reguliavimui, nes esą ji labiausiai kenkia smulkiems ūkininkams. Konservatoriai nusiteikę dėl pataisų keisti poziciją, frakcijos vadovo Jurgio Razmos žodžiais, „link nepalaikymo“. Tuo metu liberalsąjūdiečiai pasisako prieš bet kokį kainų reguliavimą. „Darbiečiai“ pataisas siūlo palikti galioti, o manantiems, kad jos prieštarauja Konstitucijai, pataria kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo. „Tvarkiečiai“ sako, kad kainas galėtų nustatyti Rinkos reguliavimo agentūra – kainos būtų kintamos.

Seimas įpareigoja pieno supirkėjus ir perdirbėjus mokėti ne mažiau kaip 165 eurus už toną pieno, o tarpininkus – ne mažiau kaip 130 eurų.

Socialdemokratai siūlo nustatyti, kad minimali pieno supirkimo kaina laikinai siektų ne mažiau kaip 90 proc. ES mokamos vidutinės kainos.

Socialdemokratų frakcijos vadovė Irena Šiaulienė BNS įsitikinusi, kad praėjusį ketvirtadienį priimtos pataisos „netenkina nei mažų (ūkininkų – BNS), nei didelių (perdirbėjų – BNS)“

„Greičiausiai susilaikysime. Noras sureguliuoti nieko netenkina – nei mažų, nei didelių. Tada reikia ieškoti kitų būdų ir kelių“, – teigė parlamentarė.

Pasak jos, geresnis už daug diskusijų sukėlusias „darbiečių“ pataisas yra socialdemokratų siūlymas nustatyti, kad minimali pieno supirkimo kaina laikinai siektų ne mažiau kaip 90 proc. ES mokamos vidutinės kainos.

„Jeigu procedūros bus gražinamos į svarstymo stadiją, tam variantui, kuris priimtas – ne (frakcija nepritars – BNS) ir tada imtis mūsų ir kitų pataisų“, – teigė I.Šiaulienė.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis sako, kad pieno sektoriuje laisvos rinkos nėra, šis ūkis subsidijuojamas ES bei šalies biudžeto lėšomis, todėl minimalių kainų palaikymas būtinas.

„Kadangi toks įstatymas priimtas, palaikysime tokį įstatymą“, – BNS pareiškė jis. Be to, jis siūlo dvigubai didesnę minimalią supirkimo kainą kainą taikyti ekologiniams pieno ūkiams.

Anot liberalsąjūdiečių lyderio Eligijaus Masiulio, liberalai nepalaikys pataisų.

„Reikia atsižvelgti į tai, kad gali sužlugdyti smukiuosius ūkius. Perdirbėjai sako, kad jie dirbs tik su stambiais ūkiais, o pasmerksime daug smulkiųjų ūkių pražūčiai, dalis pieno gali būti įvežama iš kitų šalių“, – BNS sakė parlamentaras.

Jis nepalaiko ir socialdemokratų siūlymo minimalias pieno supirkimo kainas sieti su vidutine ES kaina.

„Jeigu nustatysime tokį reikalavimą, ta produkcija brangs ir, ar beparduos nors vieną sūrį – bus jie brangūs ir niekas nebepirks, o kitų šalių sūriai bus pigesni. Tada tūkstančiai žlugs darbo vietų, žmonės, dirbę pieninėse, neteks darbo“, – teigė parlamentaras.

„Darbietis“ Kęstutis Daukšys BNS žadėjo, kad frakcija pataisas rems.

„Palaikysime įstatymo priėmimą. Seimas įstatymą priėmė, o kam keisti jį? Kad buvo neišlaikytas trijų valandų pertraukos reikalavimas? Mano galva, pieno krizė, kuri yra visame pasaulyje ir dėl Rusijos embargo, yra sprendžiama mažiausiai karvių turinčių ir mažiausiai pieno pristatančių ūkininkų sąskaita, o taip neturėtų būti“.

„Konkurencijos taryba gali sakyti ką nori. Seimas nustatė, kad Konstitucijai (pataisos – BNS) neprieštarauja. Todėl yra galimybė kita – kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų. Jeigu įstatymas bus priimtas, jis galios tol, kol nebus pasakyta, kad pažeidžia“, – teigė K.Daukšys.

Konservatorius J.Razma stebisi, kad Seimas priėmė pataisas, esą turinčias apginti ūkininkus, bet dabar jų patys žemdirbiai nenori.

„Jeigu projekto nenori patys žemdirbiai ir skelbia žalingas pasekmes, kam tada jo reikia? Dabar sunkiai įsivaizduojamas to projekto priėmimas, kai turime tiek objektyvių pastabų ir iš pačių žemdirbių organizacijų prieštaravimus ir baimes dėl įstatymo pasekmių“, – teigė jis.

Pasak J.Razmos, Seimo etikos sargų išvada palaikytina.

Seimo sprendimą dėl pieno supirkimo kainų reguliavimo etikos sargams apskundė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Priimant pataisas, jis vienintelis per balsavimą susilaikė.

Seimo statutas numato, kad teikiant siūlymą svarstomą projektą priimti ypatingos skubos tvarka, priėmimo procedūra po pateikimo gali būti pradėta ne anksčiau kaip po trijų valandų pertraukos tam, kad parlamentarai spėtų pateikti pataisas. Pieno supirkimo kainą reguliuojančių pataisų atveju šis terminas išlaikytas nebuvo, jos ypatingos skubos tvarka priimtos per pusvalandį.

Seimas įpareigoja pieno supirkėjus ir perdirbėjus mokėti ne mažiau kaip 165 eurus už toną pieno, o tarpininkus – ne mažiau kaip 130 eurų.

Dėl kritinės situacijos pieno sektoriuje ir nepakankamų valdžios pastangų gerinti padėtį Lietuvos pieno gamintojų asociacija trečiadienį Vilniuje surengė eiseną Gedimino prospektu ir protesto akciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius