Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 26 /16:09

Opozicija Vilniaus valdančiuosius skundžia prokurorams dėl 100 mln. Lt

Vilniaus tarybos opozicija trečiadienį ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) dėl Vilniaus savivaldybės sandorių su bendrove „City Service“. Opozicijos atstovų teigimu, šie nuo 2002 metų sudaromi sandoriai miestui galėjo padaryti apie 100 mln. Lt žalos.
Vilniaus tarybos opozicija mano, kad mokant už šilumą buvo išvaistyta 100 mln. Lt.
Vilniaus tarybos opozicija mano, kad mokant už šilumą buvo išvaistyta 100 mln. Lt. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Vilniaus taryboje lyderis Vidas Urbonavičius teigė, kad šiuo metu visa medžiaga tarnyboms yra parengta, tik renkami reikalingi parašai. „Vasarą tai sekasi truputį sunkiau, tačiau, manau, rytoj jau viską turėsime ir kreipsimės į specialiąsias tarnybas“, – 15min.lt sakė V.Urbonavičius.

Labiausiai opozicijos atstovus – TS-LKD ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijas – piktina tai, kad sostinės savivaldybė pasirašydama su „City Service“ sutartis dėl Vilniaus mokyklų ir vaikų darželių priežiūros įsipareigoja mokėti už tiekiamą šilumą. Tačiau mokama ne pagal skaitiklių rodmenis už realiai sunaudotą šilumos energiją, o pagal maksimalias normas, kurios daugiabučiams namams buvo nustatytos dar 2003 metais, kai dar nebuvo šiltinami pastatai, renovuojami šilumos skaitikliai. Tokia sistema švietimo įstaigoms netinkama.

Kadangi „City Service“ su „Vilniaus energija“ atsiskaito pagal skaitiklių rodmenis, opozicija įtaria, kad taip nuo 2002 metų buvo išplauta nuo 70 iki 120 mln. Lt.

Šiuo metu galiojančia sutartimi nepatenkintos ir švietimo įstaigos. Ją nutraukti reikalavo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), tačiau sostinės taryba prieš kelias savaitės tokį reikalavimą atmetė. Buvo nuspręsta, kad VPT gali pati per teismą bandyti šią sutartį nutraukti.

Reaguodama į pranešimus apie kreipimąsi į teisėsaugą, Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame atkreipia dėmesį, kad sutartis su kompanija „City Service“ jau 2 kartus tirta Generalinėje prokuratūroje ir atsakinga institucija anksčiau priekaištų neturėjo.

„Tai tik idėjų skurdas ir noras atkreipti dėmesį į save. Sutartis nagrinėta daugybę kartų, išvados pateiktos. Beje, 2010 m. sutartį pratęsė patys konservatoriai, kurie dabar kaltina lėšų švaistymu“, – sako Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Savivaldybė teigia, kad „City Service“ laimėjo tarptautinį konkursą šiluma aprūpinti 245 švietimo įstaigas, VPT visą pirkimo laikotarpį pretenzijų dėl pirkimo sąlygų neturėjo ir galėjo kontroliuoti perkančiosios organizacijos veiksmus, pirkimas vyko elektroniniu būdu.

Pagal 2010 m. konservatorių pratęstą sutartį, Vilniaus savivaldybė dabar „City Service“ už šilumos kainą per metus moka 32,9 mln. Lt, o už priežiūrą – 7,64 mln. Lt, dabartinė sutartis sudaryta trejiems metams.  Lyginat su 2008-2009 m. rodikliais, dabartinė sutarties vertė per metus 1.5 mln. Lt mažesnė.

Vilniaus miesto taryba, liepos 13 d. svarstydama klausimą dėl sutarties nutraukimo, priėmė sprendimą sudaryti darbo grupę, kuri dar kartą išnagrinėtų šį klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius