Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 13

Opozicijai nepavyko blokuoti svarstymo dėl žemės ūkio tyrimo

Nepaisant opozicijos pasipriešinimo, Seimas ketvirtadienį diskutuos, ar 36 „valstiečių“ siūlymu pradėti situacijos žemės ūkyje 1991–2016 metais tyrimą. Opozicija prašė šį klausimą iš darbotvarkės išbraukti, bet tai nesulaukė palaikymo: už svarstymų atidėjimą balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 43, o susilaikė 23.
Seimo salė
Seimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konservatorius Jurgis Razma tikino, kad Seimas turėtų užsiimti svarbesniais klausimais.

„Kelintą kartą komitetas atmeta (siūlymus tirti situaciją žemės ūkyje – BNS) ir niekas čia nevyksta, todėl nebūtina svarstyti, kai yra daug svarbių klausimų“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma

Parlamentarai spręs, kaip elgtis su Kaimo reikalų komiteto, kuris nepritarė tokiam tyrimui, išvada. Jei komiteto siūlymui atmesti tyrimo idėją ir baigti šio klausimo svarstymus Seimas nepritartų, jis gali skirti kitą komitetą ir vėl balsuos dėl išvados. Svarstymai baigtųsi, kai Seimas pritartų bet kokiai komiteto išvadai.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS sakė, kad, nors Kaimo reikalų komitetas priešinasi, tokio tyrimo bus siekiama, galbūt siūlant klausimą svarstyti Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

J.Razma BNS sakė, kad parlamentinis tyrimas turi būti reakcija į svarbią aktualiją, o ne istorinis tyrinėjimas.

Kaimo reikalų komiteto nuomone, nei jis, nei sudaryta laikinoji komisija iš visų frakcijų atstovų neturėtų imtis tokio tyrimo. Per balsavimą tyrimui pritarė tik „valstietis“ Andriejus Stančikas, o susilaikė „valstietis“ Aurimas Gaidžiūnas, prieš balsavo „valstietis“ Alfredas Stasys Nausėda, valdančiosios koalicijos atstovas socialdarbietis Petras Čimbaras ir opozicijai priklausantys du parlamentarai – liberalas Juozas Baublys ir socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Konservatorius Kazys Starkevičius šiame balsavime nedalyvavo, o „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis nedalyvavo posėdyje.

Situacijos žemės ūkyje tyrimo organizatoriai siūlo analizuoti, kaip vyko žemės perkėlimas ir žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimas. Taip pat norima įvertinti Europos Sąjungos fondų paramos žemės ūkio sektoriui skirstymo skaidrumą per 25 nepriklausomybės metus iki „valstiečiams“ ateinant į valdžią.

Turėtų būti tiriami ir trąšų, žemės ūkyje auginamų augalų sėklų rinkos reguliavimo pokyčiai, žemės ūkio mokslo ir inovacijų politika.

Seimo valdantieji pavasarį jau atmetė opozicijos siūlymą atlikti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio reikalų – opozicija tuomet kėlė klausimus dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų. Ši tyrimo iniciatyva kilo po pranešimų apie valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklą ir naudojimąsi politiko šeimos narių oficialiai valdoma žeme.

Grupė Seimo narių iš opozicijos savarankiškai jau nagrinėja koncentracijos žemės ūkyje problemas – apklausė pirmuosius liudytojus, o tyrimą planuoja baigti iki metų pabaigos. Visuomeniniais pagrindais dirbančios laikinosios darbo grupės vadovas yra J.Razma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius