-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 05 11 /14:27

Ortodoksų vadovas perdavė atsiskirti nuo Maskvos siekiančio kunigo bylą Bažnyčios teismui

Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus perdavė vieno iš kunigų, siekiančių atsiskirti nuo Maskvos patriarchato, Gintaro Sungailos bylą nagrinėti Bažnyčios teismui.
Trakų vyskupas Amvrosijus
Trakų vyskupas Amvrosijus / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Teisme bus sprendžiama dėl kunigystės rango dvasininkui panaikinimo, pranešė Lietuvos ortodoksų bažnyčia.

G.Sungailos ir kitų keturių kunigų – Vitalijaus Mockaus, Vladimiro Seliavko, Georgijaus Ananjevo ir Vitalio Dauparo – kaip kunigų pareigos antradienį buvo suspenduotos.

Kaip nurodė Bažnyčia, tai padaryta „už priesaikos sulaužymą ir paniekinimą“ bei kitus kanonams prieštaraujančius veiksmus.

Šie kunigai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams.

Pasak dvasininkų, būtent dėl to jie ir sulaukė Bažnyčios sankcijų, tačiau Lietuvos ortodoksų vadovai tai neigia.

Kaip BNS sakė G.Sungaila, šie Bažnyčios veiksmai yra „prasidėjusių represijų dėl kritikos patriarchui Kirilui tęsinys“.

„Bandoma mus nutildyti. (...) Ir tai, ką jie daro, daro su procedūriniais pažeidimais. Šiandien jie man atsiuntė elektroniniu paštu įsaką, tačiau jame nenurodyta, kokius kanonus aš pažeidžiau“, – kalbėjo jis.

Kunigo teigimu, dvasininkai pareigų suspendavimą skųs Konstantinopolio patriarchui, nes „Maskvos patriarchas yra viena iš šalių, dėl konflikto su juo viskas vyksta“.

Jis taip pat sako, kad dėl Bažnyčios teismui perduotos savo bylos irgi tarsis su Konstantinopolio patriarchatu.

„Jei sakys, kad verta gintis, aš ginsiuosi“, – kalbėjo G.Sungaila.

Dalis dvasininkų kreipėsi į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Trakų vyskupas: durys lieka atidarytos

Vėliau žurnalistams komentuodamas metropolito Inokentijaus sprendimą Trakų vyskupas Amvrosijus sakė, jog kunigai pažeidė kanonus, bažnytinę discipliną ir skaldė bažnyčią skleisdami „melagingus pareiškimus, šmeižiančius Rusijos ortodoksų bažnyčią, Maskvos patriarchatą, ortodoksų dvasininkiją ir Lietuvos tikinčiuosius ortodoksus“.

„Kas dėl Sungailos, matome, kad jis aktyviausiai iš visų komentavo, galima sakyti, puolė ir dalyvavo mūsų bažnyčios diskreditacijos kampanijoje. Viskas, kas sakyta ir daroma, buvo daryta be mūsų ekscelencijos palaiminimo (...). Pagrindinė sprendimo priežastis – jų kunigiškos priesaikos sulaužymas“, – teigė vyskupas.

Pasak jo, Lietuvos „ortodoksu bažnyčia smerkia Rusijos agresiją“, tai yra konstatavęs ir metropolitas Inokentijus. Todėl kunigų pareiškimai, jog yra persekiojami už pažiūras, „vienas atviriausių melų“, nes atskilusių kunigų ir pačios bažnyčios pažiūros dėl karo sutampa.

Kartu jis akcentavo, kad šiems kunigams „durys yra atidarytos“, t.y. jie būtų priimti atgal į bažnyčią, jei atgailautų už nusižengimus.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios atstovas sakė, kad kunigo G.Sungailos noras skųsti metropolito sprendimą Konstantinopolio patriarchatui „yra jo teisė“. Jis patikino, kad nuobauda yra savarankiškas metropolito Inokentijaus sprendimas.

Kiek gali trukti visa kunigystės rango panaikinimo procedūra, vyskupas pasakyti negalėjo.

Kartu jis aiškino, jog atskilusių dvasininkų siekis pakeisti patriarchatą yra įmanomas, tačiau sunkiai įgyvendinamas.

„Jie bando aiškinti, kad pakeisti jurisdikciją yra panašiai, kaip mes vaikščiojome pirkti pieno į „Maximą“, dabar į „Iki“ vaikščiosime. Maždaug toks požiūris, bando taip klaidinti visuomenę. Bet jei įsigilinsite į kanonus, suprasite, kad atėjimas į kitos autokefalinės bažnyčios teritoriją, jis taip nėra daromas. Tai ką jie daro – kanoninis nusižengimas“, – kalbėjo Amvrosijus.

Pasak vyskupo, dėl tokių sprendimų turi vykti tarpbažnytinis susitarimas.

„Tai įmanoma, bet tikrai ne revoliucijos tvarka. Ir tikrai tai nėra bendravimo objektas ir tema su atskalūnais“, – kalbėjo dvasininkas.

Vyskupas tikino nebijantis tikinčiųjų ortodoksų bendruomenės skilimo, nepaisant kelis šimtus surinktų parašų, palaikančių kunigus – jo žodžiais, didelė dalis pasirašančiųjų netgi nėra ortodoksų bažnyčios nariai.

„Labai įdomu, kai katalikai ar kiti, net netikintys žmonės, nori, kad ateitų Konstantinopolis? Čia – labai neaišku, kaip tai vyksta. Matome, kad nėra didelio skaičiaus parapijiečių, kurie norėtų eiti kartu su tais atskalūnais“, – konstatavo vyskupas.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius