Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 06

P.Auštrevičius Europos Parlamente mėgina stabdyti paskolų suteikimą Baltarusijai

Lietuvos europarlamentaras Petras Auštrevičius su keliais kolegomis inicijuoja rezoliuciją, kuri stabdytų galimybę Europos investiciniam bankui teikti paskolas Baltarusijai. Tarp priežasčių – neužtikrintas netoli Vilniaus statomos Astravo branduolinės jėgainės saugumas.
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Šioje rezoliucijoje pagrindinis pasiūlymas, kurį pavyko inicijuoti, – kad Europos Sąjunga neskubėtų su šituo sprendimu iki rinkimų Baltarusijoje. Nereikia manyti, kad tai tėra kreditinė linija, vadinamasis finansinis klausimas. Yra daugybė politinių aspektų šiame sprendime. Būtų neteisinga prieš rinkimus suteikti šitą kreditą ir neturėti jokios įtakos situacijai po“, – BNS sakė P.Auštrevičius.

„Manyčiau, kad būtų protingiau Europos Sąjungai palaukti, pažiūrėti, kaip elgsis Baltarusijos valdžia rinkimų metu“, – sakė P.Auštrevičius.

Anot jo, Europos Sąjunga (ES) turėtų palaukti rugsėjį numatytų parlamento – Nacionalinio susirinkimo – Atstovų Tarybos rinkimų.

„Manyčiau, kad būtų protingiau Europos Sąjungai palaukti, pažiūrėti, kaip elgsis Baltarusijos valdžia rinkimų metu, ar ji bent kiek nors atsižvelgs į tuos iškeltus reikalavimus, kurių pagrindu nuimtos sankcijos šių metų vasario mėnesį, ir tada atitinkamą sprendimą daryti“, – tvirtino P.Auštrevičius.

Liepos mėnesį europarlamentarai planuoja svarstyti Europos investicijų banko paskolų teikimo Baltarusijai atnaujinimą.

Anot P.Auštrevičiaus, paskolos suteikimas Baltarusijai tvirtinamas keliais etapais. Europos Taryba yra priėmusi sprendimą dėl kredito linijos Baltarusijai, bet kad jis pradėtų galioti reikia EP pritarimo. Inicijuojama rezoliucija blokuotų tokį pritarimą.

Lietuvio ir jo bendraminčių siūlomos rezoliucijos projekte atkreiptas dėmesys, kad nors panaikintos sankcijos Baltarusijai, šios šalies valdžia iki šiol nepadarė jokių žingsnių, kad būtų atkurtos buvusių politinių kalinių pilietinės ir politinės teisės, užtikrinta susirinkimų ir asociacijų laisvė, uždrausta mirties bausmė.

Atskiru punktu išskirta, kad Minskas nesiima priemonių bendradarbiauti su ES ir tarptautinėmis institucijomis ir laikytis tarptautinių branduolinių saugos normų statant Astravo atominę elektrinę.

„Rezoliucijai pritarė tiek žalieji, tiek Europos konservatoriai reformatoriai, ir tikiuosi, kad Liaudies partijos bei socialistų pritarimas bus pakankamas, jog galėtume surinkti reikiamą balsų skaičių. Tikiuosi pagrindinių Europos politinių grupių pritarimo, jos labai dažnai kelia demokratijos, žmogaus teisių klausimus, kartais nepastebėdamos, kaip šitie reikalai kartais pasislepia po vadinamaisiais ekonominiais sprendimais“, – BNS sakė P.Auštrevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius