Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 15 /13:07

P.Poderskis: Vilnius dažniau dezinfekuos viešąjį transportą, situaciją stotelėse valdys kontrolieriai

Vilniaus miesto administracijos direktorius Povilas Poderskis sekmadienį informavo, kad viešasis transportas, šalyje paskelbus karantiną, bus dezinfekuojamas dažniau. Be to, jis mano, kad statybos darbai galėtų vykti toliau.

15min primena, kad Vyriausybė šeštadienį vakare paskelbė nuo kovo 16 dienos skelbianti karantiną. Karantinas galios nuo kovo 16 dienos iki kovo 30 dienos 24 valandos.

PLAČIAU SKAITYKITE: Karantinas kol kas – pusei mėnesio: ką nuo pirmadienio uždraudė Vyriausybė?

Reaguojant į tai, Vilniaus miesto savivaldybėje sekmadienį posėdžiavo sostinės Ekstremaliųjų situacijų komisija.

Savivaldybės administracijos vadovo Povilo Poderskio komentarai po posėdžio:

VIDEO: Spaudos konferencija iš Vilniaus miesto savivaldybės dėl įvedamo karantino

Dezinfekuos viešąjį transportą

P.Poderskio teigimu, viešajame transporte dezenfikavimas vyks kiekviename maršrute galinėse ir pirmutinėse stotelėse. Iki šiol visus maršrutus dezinfekuodavo du kartus per dieną, taip pat pradinėse ir galinėse stotelėse oro uostų maršrutų transporte.

„Dabar tai reikės padaryti kiekviename maršrute pradinėse ir galinėse stotelėse. Turime įsakymą, kad „Grinda“ gali teikti dezinfekavimo paslaugas ir prisidės prie tos veiklos jų žmonės. Viešasis transportas ir vėliau oro uostas bus pirmieji klientai šių paslaugų“, – kalbėjo jis.

Administracijos direktoriaus teigimu, kol kas neplanuojama keisti viešojo transporto tvarkaraščių. Jo teigimu, pradinėje ir galinėje stotelėse autobusai ir troleibusai daro „atstovas“, todėl jis mano, kad to laiko užteks dezinfekuoti transportą.

Dėl rekomendacijos, kad žmonės būtų 1 metro atstumu vienas nuo kito, P.Poderskis teigia suprantantis, jog autobuse turi būti užimtos tik sėdimos vietos. Susibūriavimus stotelėse valdys savanoriai ir viešojo transporto kontrolė.

„Jeigu vėliau matysime, kad pats poreikis smarkiai sumažėjo dėl karantino, gali būti ir grafikų pasikeitimo. Bet tiek šiandien, tiek rytoj važiuoja atitinkamai pagal savo grafiką. Tik gali būti nepatogumų, kad užsipildys visos sėdimos vietos, reikės palaukti kito autobuso“, – aiškino jis.

Taip pat kontrolė padės valdyti situaciją, kad į viešąjį transportą suliptų tik tiek žmonių, kiek reikia.

Savivaldybė karantinavo 2 žmones, kreipsis į verslą

P.Poderskio teigimu, savivaldybė kreipsis į verslą su prašymu pateikti galimybes, ką įmonės gali suteikti miestiečiams ir tiems, kuriuos reikės karantinuoti arba kurie turės būti saviizoliacijoje.

„Reikės ir maitinimo paslaugų, visus tiekėjus, kurie gali šiuo karantino metu tą daryti, raginsime susiregistruoti, kad galėtume iš jų esant reikalui nusipirkti paslaugas, kurių gali prireikti“, – sakė jis.

P.Poderskio teigimu, savivaldybė, pagal SAM nurodymus, turi paruošti patalpas žmonėms, kuriuos reikia karantinuoti arba izoliuoti, jei asmenys patys neturi tokios galimybės.

„Esame izoliavę savo nekilnojamame turte du žmones“, – sakė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Anot jo, vienas iš izoliuotų žmonių yra studentas, kurio neįleido į bendrabutį. „Mes jį karantinavome pas save“, – aiškino P.Poderskis.

Savivaldybės administracijos vadovas aiškino, jog jiems kelia nerimą rekomendacija karantinuoti ir žmones, kurie kontaktavo su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi.

„Įsivaizduokite, mes karantinuojame 20 žmonių, kurie buvo kontakte, o vienas iš tikrųjų yra sergantis. Tai mes turime 20 sergančių. Ta rekomendacija mus neramina, bet pirmadienį turėsime 200 vietų, kuriose galėsime karantinuoti žmones, kurie kitaip izoliuotis negali. Tik tais atvejais, kai žmonės neturi kitų galimybių, mes juos karantinuojame savivaldybės patalpose“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kaip jis atsirado, kokie simptomai ir kaip galime apsisaugoti?

Tiesa, jei situacija pablogės, P.Poderskio teigimu, 200 vietų neužteks. Todėl bus ieškomas viešbutis, kurį visą būtų galima panaudoti, o jame tuo pačiu būtų teikiamos ir maitinimo paslaugos.

„Bandome surinkti bendras miesto galimybes, kainas, kiek mums tai kainuotų poreikiui augant, derinsim galimybes ir kainas“, – aiškino jis.

P.Poderskis tikino, kad bus kreipiamasi į visą verslą, nes „nesvarbu, ar tai viešbutis, ar apartamentai, ar sodo namelis“.

Statybininkams siūlys leisti dirbti

P.Poderskio teigimu, dėl ūkinės veiklos stabdymo, Vyriausybei dar teks tikslinti nutarimus ir priimti šiek tiek kitokias nuostatas. Savivaldybė nepritaria, kad reikia drausti vykdyti visas ūkines veiklas.

„Galima visai viską sustabdyti, galvoti nereikia. Bet manome, kad darbai, kurie gali vykti atvirame ore, pavyzdžiui, statybų darbai, galėtų vykti. Jeigu nėra didesnio žmonių susibūrimo, jeigu vienas žmogus sėdi ekskavatoriuje ir kasa griovį, jis galėtų tą daryti, jis niekam žalos nekelia ir socialinio kontakto tame traktoriuje nėra“, – mano jis.

Anot savivaldybės administracijos vadovo, uždraudus visas ūkines veiklas, Finansų ministerijai tekstų didesnė našta, kompensuojant nuostolius verslui.

„Savivaldybės įmonės, pagal sprendimą darbas organizuojamas nuotoliniu būdu ir tik nesant galimybei to padaryti, pavyzdžiui, tą griovį iškasti nuotoliniu būdu nepavyks, darbas gali būti organizuojamas įprastai. Tai neprasilenkia su jokia logika ir rekomendacijomis. Toliau savivaldybės įmonėms rekomenduosime taip ir dirbti“, – sakė jis.

Degalinės veiks, pašto veiklą siūlys keisti

P.Poderskis patvirtino, kad degalinės karantino metu turėtų veikti, kioskai taip pat, tačiau rekomenduojama mažinti kontaktus tarp žmonių.

Be to, jis pažymėjo, kad įstaigų darbuotojams pradėjus dirbti nuotoliniu būdu, pašte padidėjo siunčiamų siuntų kiekis.

„Žmonės nesugeba dirbdami nuotoliniu būdu dar vis dirbti nuotoliniu būdu iki galo. Jie dirba su kompiuteriu, daro elektroninius procesus, bet rezultatą atspausdina, išsiunčia registruotu laišku. Siūlysime operacijų vadovui (Aurelijui Verygai), kad nustatytų tokią tvarką, jog klientas praneštų, kad turi gauti siuntą, užsiregistruotų sistemoje ir būtų siuntinys paduotas be jokio kontakto“, – aiškino jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Nustatyti 9 atvejai Lietuvoje

Lietuvoje šiuo metu yra nustatyti 9 COVID-19 ligos atvejai. Paskutinis patvirtintas šeštadienį. Šiuo metu iš viso ištirta 520 ėminių.

Šeštadienį iš viso ištirti 78 ėminiai, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras šiuo metu stebi 9176 asmenų sveikatos būklę.

Paskutinis asmuo, apie kurio užsikrėtimą COVID-19 pranešta, gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Vyras neseniai grįžo iš Nyderlandų. Tai šeštadienio vakarą naujienų portalui JP patvirtino ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas. Panevėžiečiui yra 31 metai.

PLAČIAU SKAITYTKITE: Koronavirusas Lietuvoje: užfiksuoti 9 atvejai, S.Skvernelis vyks į pasienį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius