Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 12

P.Porošenka: Lietuvos vaidmuo Ukrainai kovojant dėl savo laisvės svarbus ir simbolinis

Lietuvos indėlis Ukrainai kovojant su agresoriais, siekiant paramos tarptautinėje plotmėje labai svarbus ir labai simbolinis, teigia Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.
Dalia Grybauskaitė susitinka su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka
Dalia Grybauskaitė susitinka su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus

„Kartais garsus Lietuvos balsas Europos Komisijoje, Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kitose tarptautinėse organizacijose labai padėjo Ukrainai“, – per bendrą Lietuvos ir Ukrainos prezidentų spaudos konferenciją sakė P.Porošenka.

Pirmadienį Kijeve vyko Lietuvos ir Ukrainos prezidentų taryba. Kaip tik šią dieną šalys mini ir diplomatinių santykių 25-metį.

Ukrainos vadovas priminė, kad prieš trejus metus būtent Vilniuje Ukraina turėjo pasirašyti asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga. Tuometiniam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui atsisakius tai padaryti, Kijeve kilo pilietinis protestas pasibaigęs valdžios nuvertimu.

„Po septynių mėnesių tą susitarimą pasirašiau Briuselyje. Lietuvos vaidmuo labai simbolinis mums“, – sakė P.Porošenka.

Anot jo, visa Lietuvos teikiama parama Ukrainai yra svarbi ir reikalinga.

„Pagalba karinėje, techninėje srityje nors nebuvo itin reikšminga, tačiau labai simboliška, rodanti pavyzdį kitoms šalims“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu sakė savaitės pabaigoje vyksianti į Europos Vadovų Tarybos posėdį, kuriame bus kalbama apie asociacijos sutarties įgyvendinimą ir bevizio režimo Ukrainai suteikimą.

Ji pabrėžė, kad pastaraisiais metais Ukraina įgyvendino nemažai skausmingų, bet būtinų reformų. Pasak jos, įvestas elektroninis deklaravimas parodė, kad būtina daug dėmesio skirti kovai su korupcija.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad įsišaknijusi korupcija Ukrainai kenkia ne mažiau nei Rytuose vykstantis karas.

Aukščiausiosios Rados narių deklaruotos santaupos grynaisiais siekia beveik 0,5 mlrd. JAV dolerių. Tačiau Ukraina jau pradėjo pirmuosius ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto praturtėjimo, vengdami deklaravimo, daug korumpuotų teisėjų neteko darbo.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus/Dalia Grybauskaitė  susitinka su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus/Dalia Grybauskaitė susitinka su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka

Pirmadienį priimtame bendrame pareiškime Lietuva ir Ukraina deklaravo pasiryžusios toliau stiprinti strateginę partnerystę.

„Mūsų valstybės griežtai smerkia Rusijos Federacijos įvykdytą laikiną dalies Ukrainos teritorijos – Krymo autonominės respublikos ir Sevastopolio miesto – okupaciją ir jos agresiją Donbase. Raginame tarptautinę bendruomenę toliau dėti aktyvias politines, diplomatines ir kitas pastangas, kad būtų atkurtas Ukrainos teritorinis vientisumas jos tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose, siekiant užtikrinti stabilumą ir saugumą visoje Europoje“, – rašoma jame.

P.Porošenka savo ruožtu per spaudos konferenciją tvirtino, kad Rusija nevykdo Minsko susitarimų.

„Toliau vyksta apšaudymai, matome, kad sunkioji artilerija lieka tose pačiose teritorijose. Ir šiąnakt sunkioji artilerija buvo panaudota prieš Ukrainos karius“, – tvirtino prezidentas.

Jis džiaugėsi, kad Ukraina pavyko per dvejus su puse metų sukurti profesionalią, patikimą kariuomenę. P.Porošenka teigė, kad tai investicija ne tik į jo šalies, bet ir visos Europos saugumą. Anot jo, Rusija kelia karinę grėsmę ir Baltijos šalims, todėl būtina drauge investuoti į gynybinius pajėgumus.

Ukrainos valdžios duomenimis, per konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo daugiau kaip 2,5 tūkst. karių ir 7,5 tūkst. civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius