Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 24

Konservatorių kandidatai į prezidento ir merų postus: nuo buvusio Ukrainos ūkio ministro iki Liudo Mažylio

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) prieš artėjančius prezidento ir savivaldybių rinkimus atskleidė preliminarų kandidatų sąrašą. Jame gausu jau žinomų pavardžių, tačiau yra ir staigmenų. Buvusiam Ukrainos ūkio ministrui siūloma parama kandidatuojant į merus Vilniuje ar Kaune, o tarp galimų kandidatų atsirado ir „valstiečių“ deleguotas susisiekimo ministras Rokas Masiulis.
Aivaras Abromavičius ir Liudas Mažylis
Aivaras Abromavičius ir Liudas Mažylis / 15min nuotr.

Prieš kitų metų vasario-kovo mėnesiais vyksiančius savivaldybių rinkimus ir gegužės mėnesio kovą dėl prezidento posto, konservatoriai ėmėsi naujos strategijos. Jie pasiūlė partijos nariams patiems sudaryti galimų kandidatų sąrašą, siūlant jiems priimtinas asmenybes.

15min gautame preliminariame kandidatų į prezidentus sąraše yra minimi ne tik partijos nariai Vygaudas Ušackas, Andrius Kubilius, Arvydas Anušauskas, Žygimantas Pavilionis, Rasa Juknevičienė ir partijos frakcijos Seime narė Ingrida Šimonytė.

Prie šių konservatorių lyderių partiečiai išreiškė galimą paramą ir SEB banko analitikui Gitanui Nausėdai, šią savaitę jau paskelbusiam apie planus burti plačią jį palaikančių partijų koaliciją.

Paguodos prizas – mero postas

Neoficialiai teigiama, kad vidinę konkurenciją dėl kandidatavimo į prezidentus pralaimėjusiems konservatoriams siūloma rinktis kovą dėl didžiųjų miestų merų postų.

Kandidatuoti į Vilniaus mero postą gali būti siūloma ir kol kas kandidatais į prezidento postą matomiems I.Šimonytei ir V.Ušackui. Panevėžio miesto mere gali bandyti tapti R.Juknevičienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Galimais kandidatais į Vilniaus mero postą įvardijami savivaldybės tarybos narys Valdas Benkunskas, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys, praėjusiuose rinkimuose dėl mero posto jau kovojęs, tačiau pastaruoju metu seksualinio priekabiavimo istorijoje labiau pagarsėjęs Mykolas Majauskas.

Kandidatų sąraše atsidūrė ir buvusio Ukrainos ūkio ministro, verslininko A.Abromavičiaus pavardė. Taip pat preliminariame sąraše minimas Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas, buvęs Europos Parlamento pirmininko patarėjas Arnoldas Pranckevičius.

„Man didelė garbė, kad šios partijos nariai svarsto mano kandidatūrą tokiai svarbiai pozicijai. Šiuo metu atostogauju su šeima. Apsispręsiu rudens pradžioje“, – trumpąja žinute į 15min klausimą atsakė A.Abromavičius, dėl ūkio ministro posto priėmęs net ir Ukrainos pilietybę.

A.Abromavičiaus, kuris svarstė galimybę tapti ministru Lietuvoje, jei TS-LKD būtų sėkmingiau susiklostę parlamento rinkimai, kandidatūra į merus keliama ir Kauno mieste.

Pasiūlyti nepasitarus

EK atstovybės Lietuvoje vadovas A.Pranckevičius pripažino, kad žinia apie neoficialiame konservatorių kandidatų sąraše atsiradusią pavardę jam netikėta.

„Tai gana netikėta. Juolab, kad nesu TS-LKD narys ir kol kas partija su manimi nekalbėjo šiuo klausimu, tad neturėčiau ką komentuoti“, – teigė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnoldas Pranckevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnoldas Pranckevičius

Visgi, A.Pranckevičius pridūrė, kad pati TS-LKD iniciatyva leisti nariams laisvai siūlyti kandidatus į svarbiausias politines pozicijas yra pagirtina.

„Džiugu, kad Lietuvos politinės partijos vis daugiau atsiveria ir, kaip matyti, įvairiuose rinkimuose svarsto galimybę pasitelkti žmones iš platesnės visuomenės“, – pabrėžė jis.

Tarp kandidatų į Vilniaus miesto merus gana netikėtai įvardytas ir valstiečių deleguotas susisiekimo ministras, anksčiau Energetikos ministerijai vadovavęs R.Masiulis.

Kaune – Liudo Mažylio korta

Kaune savo jėgas kovoje dėl mero posto gali išbandyti istorikas, Vasario 16-osios akto originalo atradimu išgarsėjęs Liudas Mažylis.

Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkas buvo Kauno miesto tarybos nariu 1990-1995 m., vėliau kandidatavo į Seimą, tačiau pastaruoju metu politikoje aktyviai nedalyvavo, nors ir priklausė TS-LKD Kauno skyriui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis

Kaip galima kandidatė į Kauno mero postą minima ir Seimo narė Gintarė Skaistė.

Taip pat sąraše minimos Kauno miesto savaivaldybės tarybos narės Editos Gudišauskienės, Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininko, inžinieriaus Ryto Kupčinsko, „Kautros“ generalinio direktoriaus Lino Skardžiuko, Kauno Technologijos universiteto (KTU) laikinosios rektorės Jurgitos Šiugždinienės pavardės.

Anksčiau manyta, kad TS-LKD kandidatu į Kauno miesto mero postą gali tapti ir buvęs KTU rektorius Petras Baršauskas, tačiau jo kandidatūra iš sąrašo pranyko po plagijavimo skandalo.

Kandidatų į Klaipėdos mero postą sąraše išsiskiria Seimo narės Agnės Bilotaitės pavardė. Šalia jos minimos ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narių Arūno Barbšio, Tomo Meškinio pavardės.

Manoma, kad galutinius kandidatus į didžiųjų miestų merų postus ir partijos remiamą kandidatą į prezidentus konservatoriai paskelbs lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius