Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2022 04 12

Pabėgėliai Klaipėdoje: užsiregistravo 5000, paramos paprašė 800

Klaipėdos pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centras jau dirba mažesniu pajėgumu, tačiau atvykėlių srautas dar nenutrūko. Iš viso čia registravosi daugiau nei 5000 nuo karo bėgančių ukrainiečių. Gauta daugiau nei 800 prašymų vienkartinei materialinei paramai, kuri Klaipėdoje siekia 267 eurus.
Ukrainiečių registracijos centras Kaune
Ukrainiečių registracijos centras Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip teigė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Deividas Petrolevičius, registracijos centro, įsikūrusio Paryžiaus komunos gatvėje, darbo laikas sutrumpintas.

Tokios apgulties, kokia buvo pirmąją savaitę, nebėra, tačiau atvykėlių srautas nenutrūko. Štai pirmadienį užregistruota 100 pabėgėlių.
Klaipėdos miesto savivaldybė priėmė sprendimą atvykėliams suteikti ir materialinę paramą: minimalų pragyvenimo lygį žyminčią išmoką – 267 eurus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Tuo metu Melnragėje, Audros gatvėje, jau kelinta savaitė veikia paramos ukrainiečiams centras. Kur nuolat nešami paaukoti daiktai.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Tuo metu Melnragėje, Audros gatvėje, jau kelinta savaitė veikia paramos ukrainiečiams centras. Kur nuolat nešami paaukoti daiktai.

Jau gauta daugiau nei 800 prašymų tokiai išmokai gauti. Kaip teigė D.Petrolevičius, neretai vienu prašymu paramos prašoma keliems šeimos nariams: tėvai pildo už savo vaikus.

Štai praėjusią savaitę buvo 500 prašymų, o parama skirta 1200 asmenims. „Priežasčių, kodėl ne visi rašo prašymus, yra įvairių. Dalis apsigyvena kitose savivaldybėse, tik registruojasi mūsų centre. Kiti to nedaro, nes planuoja migruoti kitur. Turime ir tokių“, – vardijo valdininkas.

Gavę leidimą laikinai apsistoti Lietuvoje, ukrainiečiai gali pretenduoti ir į kitas išmokas: vaiko pinigus, kompensacijas už komunalines paslaugas, registruotis Užimtumo tarnyboje.

Klaipėdos mokyklas jau lanko 720 ukrainiečių, darželius – 120.

Kaip teigė D.Petrolevičius, susiduriama su problema dėl apgyvendinimo. Jau baigiama išnaudoti visą savivaldybės turimą rezervą. Privačiame sektoriuje rasti butą nuomai taip pat problematiška.

„Šią savaitę vyks antroji įdarbinimo mugė. Pirmasis susitikimas su pramonės atstovais buvo itin sėkmingas. Dabar rengiamas susitikimas su prekybos ir paslaugų sektoriaus atstovais“, – kalbėjo D.Petrolevičius.
Dalis atvykusių ukrainiečių jau dirba, kiti – kurių dauguma mamos – laukia iki tol, kol apsipras vaikai mokyklose ar darželiuose.

Klaipėdoje iki karo gyveno apie 3000 ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius