Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 09

Pabradėje besikeičianti JAV karių rotacija: tai – aiškus signalas Vladimirui Putinui

Ketvirtadienį Pabradėje vietoje vienos geltonos spalvos kovinės vėliavos iškilo kita, kone tokia pati, o vienus tankus pakeitė kiti – beveik metus Lietuvoje praleidusį JAV 3-66 sunkųjį batalioną pakeitė to paties pulko 1-asis batalionas. Tai – pirmas kartas per beveik 20 metų, kai abu seniausio JAV šarvuotojo bataliono pulkai bent jau trumpam yra vienoje vietoje. Amerikiečių karių buvimas Lietuvoje yra aiškus signalas Rusijai – JAV nesudrebės gindama sąjungininkus, sako ceremonijoje dalyvavę svečiai ir kariai.
Lietuvos, JAV ir Nato vėliavos
Apsilankymas Generolo Silvestro Žukausko poligone / Lukas Balandis / BNS nuotr.

2,5 tūkst. tankų sviedinių, daugiau kaip 12 tūkst. 25 mm kalibro sviedinių iš pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir per 300 tūkst. mažesnio kalibro šovinių. Tiek šaudmenų per 11 mėnesių išnaudojo 3-66 batalionas pratybose Lietuvoje, Latvijoje ir Vokietijoje bei kasdienėse treniruotėse.

„Daug laiko praleista prie nuleistuko! Bet tai buvo būtent tai, ko mums reikėjo. (...) Aš galiu pasakyti be menkiausios abejonės, kad dėl buvimo Lietuvoje batalionas tapo geriau treniruotu daliniu“, – vėliavų pasikeitimo ceremonijoje sakė išvykstančio bataliono vadas pulkininkas leitenantas Paulas Godsonas.

„Daug pasikeitė nuo tada, kai mes atvykome į Lietuvą prieš 11 mėnesių, bet išliko mūsų įsipareigojimas vieni kitiems, kaip sąjungininkams“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija

Tankais M1A2 „Abrams“ ir pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“ ginkluotas 66-ojo JAV šarvuotojo pulko 3-iasis batalionas į Lietuvą atvyko pernai liepą. Išvykti jis turėjo prieš tris mėnesius, tačiau prasidėjus karui Ukrainoje karių rotacija buvo pratęsta.

„Tai, kas prasidėjo kaip rutininė rotacija, pasikeitė iš būtinybės, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją prieš Ukrainą vasario 24 dieną. Tos papildomos 90 dienų, kurias praleidote Lietuvoje, buvo kritinis laikotarpis – JAV ir Lietuvos žmonės dėkoja jums už jūsų tarnybą“, – vėliavų pasikeitimo ceremonijoje sakė JAV ambasadorius Robertas S.Gilchristas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./JAV rotacinių pajėgų vėliavų pakeitimo ceremonija

Anot jo, amerikiečių kariai Lietuvoje yra valstybės ir regiono saugumui itin svarbiu metu: „Rusija dar kartą pademonstravo, kad ji neturi jokio noro egzistuoti bendromis taisyklėmis paremtoje tarptautinėje bendruomenėje ar laikytis paprasčiausių demokratinių principų“.

11 mėnesių Lietuvoje praleidusį 3-66 batalioną, kurio neoficialus pavadinimas yra „Burto riteriai“ („Burt's knights“), keičia 1-66 batalionas, vadinamas „Geležiniais riteriais“ („Iron knights“). Tai yra pirmas kartas nuo 2003 metų, kai abu šie batalionai yra vienoje vietoje – anuomet jie kartu dalyvavo Irako kare.

„Geležinių riterių“ buvimas Lietuvoje yra aiškus signalas Vladimirui Putinui – JAV įsipareigojimas NATO aljansui yra geležies stiprumo. Mes nesudrebėsime, mes ginsime kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, – pabrėžė R.Gilchristas.

66-asis JAV kariuomenės šarvuotasis pulkas savo istoriją skaičiuoja nuo Pirmojo pasaulinio karo, tačiau dabar turimą struktūrą įgavo Antrajame pasauliniame kare.

Beveik prieš 80 metų vykusio pasaulinio karo pamokas prisiminė ir pulko kapelionas, kuris dar kartą pabrėžė dabartinę misiją – atgrasyti Rusiją nuo agresijos ir užtikrinti taiką.

„O jei nebus taikos – Dieve, skirk giedrą orą mūsų mūšiams ir maloningai išklausyk mus, karius, kurie šaukiasi tavęs, kad, apsiginklavę tavo galia, žengtume nuo pergalės prie pergalės ir sutriuškintume savo priešus“, – prisiminė jis maldą, kurią JAV generolas Georgas S.Pattonas išsiuntė savo kariams 1944-ųjų gruodį.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys sveikindamas atvykstančius ir palydėdamas išvykstančius amerikiečių karius pabrėžė, kad Lietuva savo pamokas jau išmoko – jei reikės, lietuviai kariaus ir niekada nepasiduos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška, Valdemaras Rupšys, Robertas S.Gilchristas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška, Valdemaras Rupšys, Robertas S.Gilchristas

„Lietuvos kariuomenė visuomet bus pirmoji, kuri gins mūsų namus. Vis dėlto, jei vieną dieną mano šalis būtų užpulta, aš esu užtikrintas, kad jūs ir tūkstančiai kitų sąjungininkų karių būtumėte šalia mūsų“, – sakė ceremonijos metu jis.

Naujai atvykęs batalionas Lietuvoje turėtų būti bent jau devynis mėnesius. JAV ambasadoriaus teigimu, vis dar vyksta diskusijos dėl to, ar Lietuvoje turėtų būti nenutrūkstamos rotacinės pajėgos, ar nuolatinės.

V.Rupšio nuomone, JAV pajėgų buvimas rotaciniu pagrindu „yra tas pats, kas nuolatinis buvimas“.

„Be jų, turime ir kitų pajėgumų: specialiųjų operacijų pajėgų vienetus, logistinius vienetus, oro komponento valdymo grupę. Jaučiamės labai saugiai su tokiais galingais sąjungininkais“, – pabrėžė jis.

Rusijai užpuolus Ukrainą, JAV sustiprino Lietuvoje buvusį batalioną artilerijos ir trumpojo nuotolio oro gynybos pajėgumais. Šie pajėgumai turėtų likti šalyje ir pasikeitus rotacijai.

„Teigiama, kad JAV sprendimas yra išlaikyti tuos pačius papildomus pajėgumus kartu su kovine grupe, t. y. ir artilerijos, netiesioginės ugnies, ir oro gynybos – tol, kol matys kad saugumo situacija reikalaus šito buvimo“, – po ceremonijos vykusioje spaudos konferencijoje sakė V.Rupšys.

„Nenoriu kalbėti už JAV karinę vadovybę, bet jie garantavo, kad tai bus tas vienetas, kuris, kaip minėjote, bus pajėgus veikti savarankiškai arba bus „combat ready“ (pasirengęs kovai)“, – pridūrė Lietuvos kariuomenės vadas.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojami nuo 2014 metų pavasario, kaip dalis JAV Sausumos pajėgų operacijos rytinėje Aljanso dalyje „Atlanto ryžtas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius