Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2021 11 01

Kai kurios savivaldybės neturi budinčių globotojų, nes nėra vaikų, kuriais reikėtų rūpintis

Lietuvoje dabar yra 230 budinčių globotojų, galinčių pasirūpinti iš namų paimtais 460-čia vaikų. Šiuo metu globotinių skaičius svyruoja apie 260. Atrodytų, budinčių globotojų pakanka, vis dėlto bent kelios Lietuvos savivaldybės neturi nė vieno. O ir kitur pasigirsta svarstymų, kad jaučiamas trūkumas, nes rūpintis keliais vaikais iš skirtingų šeimų ir vietovių nėra lengva.
Stop vaikai!
Stop vaikai! / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Vilnius galvoja apie daugiau

Vilniaus mieste šiuo metu yra 38 budinčių globotojų šeimos, jose apgyvendinti 44 vaikai – amžiaus grupėje iki trejų metų 22 vaikai, 3-12 metų amžiaus grupėje – 18 vaikų, 12-18 metų – 4 vaikai. Dar šeimos priimti galėtų apie dešimt vaikų.

„Budinčių globotojų kaita vyksta nuolat, globos centrų yra nurodomos šios dažniausios kaitos priežastys:

  • per ilgai užtrunka prižiūrimų vaikų laikotarpis, šeimos neįsivertina tiksliai savo pajėgumų ir „perdega“;
  • šeimos tampa prižiūrimų vaikų nuolatiniais globėjais;
  • neperdegė, bet pavargo ir nori padaryti pertrauką.

Poreikis didinti ar mažinti budinčių globotojų šeimų skaičių priklauso nuo to, kiek ir kokio amžiaus vaikų Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai priima sprendimą paimti iš šeimų. Situacija nuolat kinta, todėl mes galime įsivertinti stebint paimtų vaikų skaičių ir amžių tam tikrame laikotarpyje.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Civiliniu kodeksu, kur nurodoma, jog vaiko iki trejų metų globa vaikų globos institucijoje įstatymų nustatyta tvarka gali būti nustatyta tik išimtiniais atvejais, privaloma pirmiausia šio amžiaus vaikams užtikrinti priežiūrą šeimos aplinkoje“, – aiškina Vilniaus miesto savivaldybė.

Poreikis didinti ar mažinti budinčių globotojų šeimų skaičių priklauso nuo to, kiek ir kokio amžiaus vaikų specialistai priima sprendimą paimti iš šeimų.

Tačiau įvertinus paimtų vaikų iki trejų metų skaičių, kitąmet ketinama budinčių globėjų skaičių didinti.

Turi vos penkis, bet gana

Vilniaus rajone situacija kitokia – nors rajonas didelis, čia tėra penkios budinčių globotojų šeimos, jos globoja septynis vaikus. Dar dviem vietos atsirastų, tad globėjų esą pakanka.

„Kaip informavo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų šeimai ir vaikui skyriaus vedėja Kristina Malinovska, šiuo metu turime 5 budinčius globotojus, kurie savo šeimose globoja 7 vaikus. Didžiausias budinčių globotojų skaičius per pastaruosius 3 metus buvo 7 budintys globotojai.

Pagrindinės priežastys, kodėl jų sumažėjo, yra objektyvios – liga bei budinčiųjų globotojų prisirišimas prie vaikų, kuomet tampama nuolatiniais globėjais.

Per pastaruosius metus institucinė globa buvo nustatyta 10 vaikų, iš kurių 7 pateko pas budinčius globotojus“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaikai

Savivaldybė aiškina, kad nors kol kas budinčių globotojų pakanka, nereikėtų pamiršti, kad „paruošti budintys globotojai, prieš pasiimdami vaiką į savo šeimą, nurodo vaikų amžių bei lytį, todėl patenkinti 100 proc. patekusių vaikų į institucinę globą galimybę būti paimtiems budinčių globotojų yra dar ateities planai ir siekis“.

Vilniaus rajono savivaldybės teigimu, atvejų, kuomet vaikai, kurie buvo apgyvendinti budinčių globotojų šeimose ir grąžinti į šeimas, vėliau vėl būtų grįžę į budinčių globotojų šeimas, nebuvo.

Pagrindinės priežastys, kodėl globėjų sumažėjo, yra objektyvios – liga ir budinčiųjų globotojų prisirišimas prie vaikų, kuomet tampama nuolatiniais globėjais.

Vaikai grįžta

Elektrėnų savivaldybėje tokių globotojų tėra dvi šeimos. Ir nors vaikai, kuriems prireikia laikinos globos, jose telpa, patys globėjai neslepia, kad trečia šeima tikrai praverstų.

Kaip 15min pasakojo Elektrėnuose gyvenanti ir budinčia globotoja dirbanti Virginija Ražanienė, šis darbas nesąs lengvas. O kai šeimoje atsiduria keli vaikai iš skirtingų šeimų, gyvenę skirtingose savivaldybės vietose, apsisukti nebūna lengva.

Ražanai stengiasi, kad vaikai, paimti iš šeimų, bent jau neprarastų ryšio su įprasta aplinka – jie toliau lanko tą patį darželį ar mokyklą. Štai tik tos įstaigos gali būti ir tolokai tiek nuo Elektrėnų, tiek viena nuo kitos.

V.Ražanienė sako, kad jiems per ketverius šio darbo metus yra pasitaikę, jog kartą jau šeimoje globoti vaikai grįžta vėl.

Plačiau apie Ražanų patirtis dirbant budinčių globėjų darbą skaitykite čia: Budinti globėja Virginija apie globojamus vaikus: jie visada nori namo ir mamos.

Turi ne visos savivaldybės

Tačiau Lietuvoje vis dar yra bent kelios savivaldybės, kurios neturi nė vienos budinčių globotojų šeimos. Be jų verčiasi Alytaus rajono, Birštono ir Neringos savivaldybės.

Kaip teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kiekviena savivaldybė turi užtikrinti savivaldybės teritorijoje gyvenantiems asmenims globos centro paslaugų prieinamumą. Jos gali per globos centrą organizuoti vaikų priežiūrą pas budinčius globotojus arba globėjų paiešką.

Situacijos minėtose trijose savivaldybėse, anot SADM, nevienodos.

Štai Neringos savivaldybėje globos centro funkcijas vykdo Neringos socialinių paslaugų centras, kuris budinčių globotojų neturi, tačiau yra sudaryta sutartis su SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos globos centru, kuris turi budinčius globotojus ir teikia globos centro paslaugas Klaipėdoje.

Birštono savivaldybėje globos centro funkcijas vykdo Nemajūnų dienos centras, kuris irgi budinčių globotojų neturi. Bet esą esant poreikiui, sudaroma sutartis su kitos savivaldybės globos centru dėl budinčių globotojų.

Dėl Alytaus rajono žada kalbėtis

Alytaus rajone viskas dar kitaip ir čia ministerija žada papildomai aptarti laikinos vaikų globos klausimus.

Ministerija planuoja organizuoti pasitarimą su Alytaus rajono atstovais ir aptarti globos centro veiklos, vaikų priežiūros pas budinčius globotojus organizavimo klausimus.

„Alytaus rajono savivaldybėje globos centro funkcijas vykdo VšĮ Alytaus šeimos pagalbos centras. Šiuo metu globos centras budinčių globotojų neturi. Esant poreikiui, yra pasitelkiami 3 fiziniai asmenys globėjai (rūpintojai)(laikinoji globa).

Taip pat globos centras yra sudaręs darbo sutartis su 2 globėjais (rūpintojais), nors tokia vaikų priežiūros forma ir nėra reglamentuota Globos centro veiklos ir vaiko budinčio globotojo vykdomos priežiūros organizavimo ir kokybės priežiūros tvarkos apraše.

Ministerija planuoja organizuoti pasitarimą su Alytaus rajono savivaldybės administracijos atstovais ir aptarti globos centro veiklos, vaikų priežiūros pas budinčius globotojus organizavimo klausimus“, – teigė SADM atstovai.

Pati Alytaus rajono savivaldybė aiškina, kad problemos nėra.

„Alytaus rajone budinčių globotojų poreikis minimalus, pasitaiko vienas ar du atvejai per metus, visų vaikų, likusių be tėvų globos, priežiūra užtikrinama. VšĮ Alytaus šeimos pagalbos centre budinčio globotojo funkcijas vykdo 9 globėjai, kurie sutinka priimti iki 20 bet kokio amžiaus vaikų, bet kuriuo paros metu.

Tapti budinčiais globotojais šių asmenų nemotyvuoja, jog jiems reikia išsiimti individualios veiklos pažymą, ypač dabar, kaip neaišku, kokie bus valstybės sprendimai dėl mokesčių mokėjimo dirbant su jomis“, – teigiama savivaldybės komentare.

Anot savivaldybės atstovų, visiems Alytaus rajono savivaldybės globėjams, kurių yra 59, daug patrauklesnė priedų, pagalbos pinigų mokėjimo sistema. Alytaus rajono savivaldybėje, kaip teigiama, globėjams mokamas priedas siekia nuo 300 iki 500 eurų per mėnesį. Šis priedas globėjui mokamas už vaiko globą šeimoje neatsižvelgiant į globos rūšį (laikina ar nuolatinė globa).

Daugiau mažiau pastovu

SADM taip pat 15min informavo, kad šiuo metu Lietuvoje yra 239 budintys globotojai, iš jų – 31 parengtas budintis globotojas, bet nesudaręs bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutarties. Galimų prižiūrėti vaikų skaičius – 460, prižiūrimų vaikų skaičius – 264. Tokie buvo praėjusios savaitės pabaigos duomenys, tad vaikų skaičius galėjo keistis.

„Budinčių globotojų skaičius daugiau mažiau yra pastovus. Lietuvoje veikia 66 globos centrai, kurie, 2020 m. pabaigos duomenimis, buvo sudarę 204 bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartis su budinčiais globotojais, galinčiais prižiūrėti 448 be tėvų globos likusius vaikus (2019 m. pabaigos duomenimis – 201 bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartis su budinčiais globotojais, galinčiais prižiūrėti 441 be tėvų globos likusį vaiką).

Šiuo metu pas budinčius globotojus prižiūrimi 264 vaikai, iš jų 196 vaikams yra nustatyta laikina globa (rūpyba). Vertinant kelių pastarųjų metų statistinius duomenis, matyti, kad, pvz., per 2019 m. vaiko globa (rūpyba) globos centruose buvo nustatyta 305 atvejais, 2020 m. – 195 atvejais, o per 2021 m. – 152 atvejais“, – skaičius vardija SADM.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Atvejų skaičiaus mažėjimą lemia, kaip teigia SADM, žymiai sumažėjęs ir bendrai nustatomų laikinųjų globų (rūpybų) skaičius, kuris vien per pastaruosius trejus metus sumažėjo kone perpus (per 2019 m. iš viso laikinoji globa (rūpyba) buvo nustatyta 1318 vaikų, 2021 m. – tik 719).

„Tą galima sieti ir su tuo, kad atsirado papildomų priemonių, skirtų išlaikyti vaiką šeimoje, net ir nustačius galimus vaiko teisių pažeidimus, kaip, pvz., vaiko laikinoji priežiūra, pailgintas mobiliųjų komandų darbas su šeima ir pan.“, – teigiama ministerijos komentare.

Savivaldybės poreikį vertina individualiai

SADM teigimu, visose Lietuvos miesto ir rajono savivaldybėse veikia globos centrai, aptarnaujantys tos savivaldybės teritoriją. O esą kaip visų paslaugų, taip ir budinčių globotojų, teikiamų paslaugų poreikį bei jų skaičių kiekviena savivaldybė įsivertina individualiai, atsižvelgdama į specifiką ir kylančius iššūkius, todėl vienur jų skaičius didesnis, kitur – mažesnis.

Vertinant pastarųjų metų duomenis, matyti, kad per 2019 m. vaiko globa buvo nustatyta 305, 2020 m. – 195, o per 2021 m. – 152 atvejais.

„Svarbu pažymėti, kad visais atvejais, kai Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nustato vaiko apsaugos poreikį ir vaikui yra reikalinga užtikrinti saugią aplinką, stengiamasi į pagalbą pirmiausia pasitelkti vaiko giminaičius ar kitus su vaiku emociniais ryšiais susijusius asmenis. Tik nesant tokios galimybės, į krizinę situaciją patekęs vaikas perduodamas budinčių globotojų priežiūrai.

Atvejais, kai vaiko gyvenamosios vietos savivaldybė negali užtikrinti geriausiai vaiko interesus atitinkančios globos formos, šiuo metu galiojantys globą (rūpybą) reglamentuojantys teisės aktai įpareigoja globos centrą ieškoti fizinių asmenų, pasirengusių globoti (rūpinti) be tėvų globos likusį vaiką, arba šeimos kitose savivaldybėse ir, juos nustačius, kreiptis į atitinkamos savivaldybės administracijos įgaliotą globos centrą dėl galimybės juos paskirti vaiko globėjais (rūpintojais).

Taip pat tokiais atvejais yra galimas ir kitoje savivaldybėje veikiančio globos centro teikiamų paslaugų pirkimas pagal tarp savivaldybių sudarytą sutartį, kai vaikas laikinai apgyvendinamas arba jo laikinoji globa (rūpyba) nustatoma pas budinčius globotojus, kurie paslaugų teikimo sutartį yra sudarę su kito miesto ar rajono savivaldybėje veikiančiu globos centru“, – aiškina SADM.

Budintis globotojas vienu metu gali prižiūrėti kelis, bet ne daugiau kaip 3 vaikus. Prižiūrimų vaikų skaičius gali būti didesnis išimtiniais atvejais, kai neišskiriami broliai ir seserys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius