Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 23

Pagrindinė šalies ligoninė – vis dar be vadovo: dalininkų diskusijos bevaisės

Jau 8 mėnesius Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų laikinojo vadovo pareigas eina klinikų filialo Vaikų ligoninės direktorius profesorius Juozas Raistenskis. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga beveik kiekvieną savaitę susitinka su juo aptarti įvairius reikalus, tačiau apie konkursą klinikų generalinio direktoriaus pareigoms užimti nekalba.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje

Pasiteiravus, kodėl neorganizuojamas konkursas ir pagrindinę šalies ligoninę jau daugiau nei pusmetį valdo laikinasis vadovas, A.Verygos patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad tikimasi, jog konkursas bus paskelbtas dar šiemet.

Ji pažymėjo, kad konkursas turi būti skelbiamas suderinus su antruoju dalininku – Vilniaus universitetu (VU).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Ministro patarėja užtikrino, kad konkurso skelbimas nėra vilkinamas: „Tiesiog šiuo metu vyksta daug konkursų sveikatos sistemoje, kuriuos organizuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Visų vienu metu nelabai įmanoma paskelbti, nes juos reikia administruoti, kuruoti ir koordinuoti.”

L.Bušinskaitė-Šriubėnė pažymėjo, kad SAM yra patenkinta laikinojo vadovo J.Raistenskio darbu: „Santaros klinikos turi laikinąjį vadovą, kuris puikiai tvarkosi. Nėra taip, kad įstaiga būtų be vadovo”.

Santaros klinikos turi laikinąjį vadovą, kuris puikiai tvarkosi. Nėra taip, kad įstaiga būtų be vadovo.

VU priekaištų neturi

J.Raistenskio darbų kokybe sėdint ant dviejų kėdžių patenkintas ir VU.

„Tai, kad jau kurį laiką klinikoms laikinai vadovauja prof. J.Raistenskis, tuo pat metu užimdamas ir Vaikų ligoninės direktoriaus pareigas, žinoma, nėra visiškai optimalu visoms pusėms, tačiau abu dalininkai sutaria, kad jis savo darbą iki šiol atliko sėkmingai, ir jam priekaištų neturi“, – 15min sakė VU viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys.

VU irgi tikisi, kad konkursas Santaros klinikų generalinio direktoriaus pareigoms užimti įvyks iki metų pabaigos: „Tikslesnės datos dar neturime – ji bus nuspręsta konsultuojantis su SAM, su kuria darbas vyksta labai konstruktyviai.“

Nuovargiu nesiskundžia

J.Raistenskis tikino jam patikėtas pareigas laikinai vadovauti ir Santaros klinikoms priėmęs kaip iššūkį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Juozas Raistenskis.
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Juozas Raistenskis.

„Nuovargiu nesiskundžiu, psichologinį krūvį pakeliu nesunkiai, nes esu pripratęs darbo krūvį derinti su fiziniu aktyvumu, ne vieną dešimtį metų užsiėmiau profesionaliu sportu. Padedant abiejų ligoninių administracijai, kvalifikuotam, daug patirties turinčiam personalui, randame reikiamus sprendimus pradedant bei tęsiant infrastruktūrinius, plėtros, mokslo projektus“, – kalbėjo J.Raistenskis.

Jis atkreipė dėmesį, kad dirbti administracinį darbą, vadovauti sveikatos priežiūros įstaigai jam – ne naujiena.

„Vilniaus universitetinei Raudonojo Kryžiaus ligoninei pradėjau vadovauti būdamas dvidešimt devynerių, nuo to laiko visada dirbau administracinį darbą: Vilniaus miesto savivaldybėje, Seime, Vilniaus teritorinėje ligonių kasoje.

Nuovargiu nesiskundžiu, psichologinį krūvį pakeliu nesunkiai, nes esu pripratęs darbo krūvį derinti su fiziniu aktyvumu.

Santariškių miestelyje nuo 2007 metų vadovauju Vaikų ligoninei. Dirbdamas tiek metų sveikatos priežiūros sistemoje žinau visus jos juridinius niuansus, ligoninių darbo specifiką, racionalių sprendimų svarbą, atsakomybės lygį“, – aiškino J.Raistenskis ir pažymėjo, kad dirbant administracinį darbą jam visada pavyko išlikti ir gydytoju, ir dėstytoju.

Dėmesys reputacijai

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga yra išreiškęs norą, kad Santaros klinikų vadovas būtų „iš šalies“, nesusijęs su klinikomis ir sveikatos sistema. Tačiau Vilniaus universitetas laikosi kiek kitokios pozicijos.

„Remiantis gerąja tarptautine praktika ir geriausių užsienio universitetinių ligoninių patirtimi, naujasis klinikų vadovas turi išmanyti mokslinės ir pedagoginės veiklos specifiką, kadangi klinikos yra viena pagrindinių tiriamųjų bazių visame regione, čia kasdien atliekama gausybė sudėtingų operacijų. Be abejonės, tai taip pat privalo būti nepriekaištingos reputacijos ir aukštos kvalifikacijos reikalavimus atitinkantis asmuo“, – pažymėjo E.Spūdys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Strupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Strupas

STT: tyrimas tęsiamas

15min primena, kad J.Raistenskiui vadovauti klinikoms pavesta nuo vasario 23 dienos. Iš pradžių šias pareigas jis turėjo eiti vos mėnesį, tačiau terminas buvo vis pratęsiamas.

Laikinai vadovauti Santaros klinikoms J.Raistenskiui pavesta po to, kai šių metų pradžioje Santaros klinikas supurtė korupcijos skandalas – įtarimai pateikti tuomečiam generaliniam įstaigos direktoriui Kęstučiui Strupui ir dar bent dešimčiai asmenų.

Atliekami reikalingi procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai: apklausos, apžiūros, dokumentų ir duomenų analizė ir kt.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vasarį paskelbė Santaros klinikose tirianti galimą kyšininkavimo mechanizmą, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš įmonių reikalauta neteisėto finansinio atlygio, jis užmaskuotas kaip parama.

STT Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Endružytė 15min sakė, kad ikiteisminis tyrimas yra tęsiamas: „Atliekami reikalingi procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai: apklausos, apžiūros, dokumentų ir duomenų analizė ir kt.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius