Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 26

Pajūrio sezono atidarymas: 5 naujienos Palangoje

Palanga vasaros sezono pradžią pasitinka atsinaujinusi, o kai kuriais atvejais dar tik žadanti naujoves. Mieste greitu metu kils nauji viešbučiai, birželį prasidės baseino statybos, Pasakų parke įsikurs dar trys nauji personažai. Kai kuriuos pokyčius atvykusieji išvys ar pajus iš karto – neįgalieji lengviau pasieks paplūdimį, pagražės Grafų Tiškevičių alėja, o Vytauto gatve reikės vairuoti kur kas atidžiau.
Palangoje ramu – vieni gaudo grundalus, kiti pirmą kartą lenda į geliančią Baltiją
Palangos tiltas iš paukščio skrydžio / Luko Balandžio / 15min nuotr.

1. Vytauto g. – vienkryptė

Praėjusią savaitę viena pagrindinių – Vytauto – gatvė atkarpoje nuo S.Dariaus ir S.Girėno gatvės iki Druskininkų gatvės tapo vienos krypties eismo gatve. Čia įrengtas dviračių takas. Pokyčius, anot Palangos miesto savivaldybės mero Šarūno Vaitkaus, lėmė dviratininkų ir keturratininkų nesaugumas.

Mes siekiame, kad Vytauto gatve kuo mažiau automobilių važinėtųsi pirmyn-atgal.

„Palangoje buvo didžiulė problema, kai dviratininkai ir keturratininkai neturėjo savo vietos, važinėjo šaligatviais, nebuvo labai saugūs, – teigia meras. – Mes siekiame, kad Vytauto gatve kuo mažiau automobilių važinėtųsi pirmyn-atgal. Žmonės turi vaikščioti pėsčiomis, važinėti dviračiais, riedučiais, tada galima pailsėti nuo šurmulio.“

Nors iš pradžių greičiausiai važiuos prieš eismą, Š.Vaitkus tikisi, kad prie naujovių atvykusieji pripras.

„Policija draugiška. Pasikalbėjome, kad žmonės būtų įspėjami. Pasikeitė eismo schema, jeigu jau [vairuotojai] strigs ir važiuos prieš eismą, manau būsime draugiški, kol žmonės pripras“, – sako jis.

2. Prie Kurhauzo – atnaujinta Grafų Tiškevičių alėja

Minėdamas jubiliejų Palangos kurortas kardinaliai renovuoja Grafų Tiškevičių alėją. Joje įsikurs dvi Kaune klaipėdiečio Klaudijaus Pūdymo lietos skulptūros – Antanina Sofija Loncka-Tiškevičienė, rankoje laikanti skėtį ir vedanti šuniuką, bei jos vyras Feliksas.

Prieš 4 metus šiai alėjai suteikėme Tiškevičių vardą ir nusprendėme, kad ji turėtų būti rekonstruota pagal laikotarpį, kai grafai iš tikrųjų čia mėgo vaikščioti.

„Jie bandys susitikti, o takas vakarais bus nušviestas šviesa“, – sako miesto vadovas.

Greta bazalto plokštėmis grįstos alėjos turėtų išsirikiuoti 35 suoliukai, o grindinyje įsitaisyti Tiškevičių šeimos šūkis – „išsirink, ką myli“. Kelio gale stovės istoriniai ąžuoliniai vartai.

„Natūralu, kad tokie objektai kaip Tiškevičių parkas, muziejus, Palangos tiltas, senosios vilos yra vizitinė Palangos kortelė, paveldas, dėl kurio žmonės važiuoja, myli Palangą, – pasakoja meras. – Tiškevičių įamžinimo nebuvo. Prieš 4 metus šiai alėjai suteikėme Tiškevičių vardą ir nusprendėme, kad ji turėtų būti rekonstruota pagal laikotarpį, kai grafai iš tikrųjų čia mėgo vaikščioti. Grafienė Sofija Kurhauze priiminėdavo svečius, kurie ir ateidavo šia alėja.“

Alėją savivaldybė renovuoja savo ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšomis.

3. Naujos statybos, tarp kurių – baseino ir pirčių kompleksas

Š.Vaitkaus teigimu, savivaldybė patvirtino apie septynis naujų statinių techninius projektus, iš kurių – keli viešbučiai bei birželį pradedamas statyti baseinų ir pirčių kompleksas. Jis iškils maždaug hektaro ploto teritorijoje tarp Kretingos gatvės bei Klaipėdos plento sankryžos ir Virbališkės tako. Statybos savivaldybei ir valstybei kainuos apie 4,5 mln. eurų.

„Birželio pabaigoje pradedame statyti tai, ko Palangai trūksta – vandens pramogų. Jų ypač trūksta ne aktyviuoju laikotarpiu“, – sako meras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus

„5000 kv. m. objektas turės 25 m aštuonių takų baseiną, pramoginį baseiną, baseiną vaikams, pirčių kompleksą. Baseinas paskatins žmones į Palangą atvažiuoti žiemą“, – viliasi jis.

Birželio pabaigoje pradedame statyti tai, ko Palangai trūksta – vandens pramogų. Jų trūksta būtent ne aktyviuoju laikotarpiu.

4. Pajūrį patogiai galės pasiekti ir neįgalieji

Jūros link vingiuojantis Lino takas išplatėjo, pakeitė dangą, prisitaikė tiek prie sveikų, tiek prie neįgalių, silpnaregių ar aklų žmonių poreikių. Greta tako išsirikiavo šiukšliadėžės, suoleliai.

Takas per kopas veda į paplūdimį, tad jūrą neįgalieji gali pasiekti kur kas lengviau. Kopose veikia jiems pritaikytos specialios dušo kabinos, čiaupai smėliui nusiplauti, viešasis tualetas.

5. Pasakų parke – dar keli veikėjai

Praeitais metais pušų apsupty Palanga įkūrė Pasakų parką, kuriame galima ir lietuviškų pasakų pasiklausyti ir jas iliustruojančius personažus apžiūrėti, pačiupinėti. Šiuo metu parke – penkios interaktyvios skulptūros. Šią vasarą greta jų išdygs dar trys.

„Menininkų užduotis buvo sukurti meno kūrinius, atraktyvias skulptūras, kurias vaikas galėtų paliesti, ant jų užlipti ir jos būtų susijusios su pasakomis.

Pavyzdžiui, esate girdėję apie lietuvišką pasaką „Lapė ir ąsotis?“ Parke yra padaryta 5 m aukščio lapė, jai ant galvos – ąsotis. Vaikas gali ir laipioti ant jos, ir ąsotį pasukioti“, – apie parko idėją pasakoja Š.Vaitkus.

Palanga vasaros sezoną pradeda šį savaitgalį. Penktadienį vartus atvers pagal XIX–XX a. laikotarpį rekonstruota Grafų Tiškevičių alėja, vyks pučiamųjų muzikos koncertai, sporto renginiai, kermošius „Palangos Juzė“, šeštadienį sužibs muzikinis fontanas, sekmadienį – fejerverkai.

VIDEO: Savaitgalis Palangoje: saulės ištroškę poilsiautojai skubėjo prie jūros

Kurortas šįmet mini 140 metų sukaktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius