Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23

Pakeliui į Vilnių Baltarusijoje sulaikytas žurnalistas: kas jis toks?

Baltarusijos režimas sekmadienį surengė specialią operaciją, per kurią nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą ir suėmė jame buvusį žurnalistą Romaną Protasevičių. Kas yra šis vyras, dėl kurio režimas peržengė dar vieną raudoną liniją, nepaisydamas tarptautinės teisės normų?
Romanas Protasevičius
Romanas Protasevičius / Sviatlanos Cichanouskajos štabo nuotr.

26 metų minskietis R.Protasevičius yra Baltarusijos žurnalistas, fotografas, tinklaraštininkas ir aktyvistas.

Jis yra dalyvavęs Vaclavo Havelo žurnalistikos programoje. 2019 metais vyras paliko Baltarusiją ir tapo opozicijos kanalo „Nexta“ redaktoriumi.

R.Protasevičius aktyviai nušvietė suklastotus Baltarusijos prezidento rinkimus 2020 metais ir vėliau vykusius protestus.

Baltarusijos saugumo tarnybos jam iškėlė kelias baudžiamąsias bylas, šios šalies KGB paskelbė jo paiešką dėl tariamo dalyvavimo teroristinėje veikloje.

Rašė aštriomis politinėms temomis

Nepriklausoma Baltarusijos žurnalistė Hanna Liubakova R.Protasevičių pažįsta ne vienerius metus.

Ji sakė, kad kolega buvo aktyvus žmogus ir žurnalistas, nepriklausomo informacinio kanalo „Nexta“ redaktorius.

VIDEO: Vilniaus oro uoste nusileido Baltarusijoje nutupdytas lėktuvas

„Tai žinomas informacinis kanalas. Jam Baltarusijoje visada grėsė represijos. Stepanas Putilo, kuris sukūrė šį kanalą, jau seniai Baltarusijoje negyvena, nes prieš jį buvo pradėtas tyrimas. Romanas taip pat palaikė reikalinga išvykti, daugiau kaip ir negrįžo“, – 15min sakė H.Liubakova.

Kartu ji sakė, kad R.Protasevičius visada rašydavo aštriomis politinėmis temomis, tarkime, apie galimą sąjunginę Rusijos ir Baltarusijos valstybę, nors Baltarusijoje tai daryti pavojinga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

Jis bendradarbiavo su įvairiomis nepriklausomomis žiniasklaidos priemonėmis, buvo geras fotografas.

Pasak H.Liubakovos, pastaruoju metu R.Protasevičius redagavo taip pat Baltarusijoje ekstremistiniu pripažintą informacinį kanalą Belarus golovnova mozga (Беларусь головного мозга, Baltarusijos smegenys – 15min).

Jo įkūrėjas Igoris Losikas nuo praėjusių metų birželio mėnesio yra įkalintas.

Pastaruoju metu R.Protasevičius fotografavo mažiau. Tačiau jis vyko į Graikiją ir padėjo Baltarusijos opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai ir jos komandai, su vizitu besilankiusiai Atėnuose.

„Jis nebuvo delegacijos narys. Jis po to liko Graikijoje atostogų. Jis tiesiog ten ilsėjosi. Šiandien turėjo grįžti šituo „Ryanair“ reisu. Kas įdomiausia, praėjusią savaitę S.Cichanouskaja tokiu pat reisu grįžo“, – kalbėjo H.Liubakova.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija

2019 metais iš Baltarusijos pasitraukęs R.Protasevičius pirmiausia apsistojo Lenkijoje. Vėliau persikėlė į Lietuvą.

H.Liubakova sakė, kad, kiek jai žinoma, kolegos šeima šiuo metu neturėtų būti Baltarusijoje.

„Žinoma, jiems šokas. Jie nesitikėjo, kad kažkas tokio gali atsitikti. Tačiau apskritai kolegos iš informacinių kanalų paprastai perveža savo šeimas“, – kalbėjo nepriklausoma Baltarusijos žurnalistė.

S.Cichanouskajos vyriausiasis patarėjas Franakas Večiorka sakė, kad R.Protasevičius buvo jaunas, protingas, drąsus žmogus, nekentęs diktatūros, visada buvęs priešakinėse linijose.

Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka
Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka

„Jis – principingas, kūrybingas, ieškantis būdų priešintis. Jis iš prigimties kovotojas“, – Minske sulaikytą žurnalistą apibūdino Baltarusijos opozicijos veikėjas.

Bijo pagalvoti, kas laukia kolegos

H.Liubakova teigė, kad jai net baisu įsivaizduoti, kas R.Protasevičiaus laukia Minske.

Nors dar nežinome kaltinimų jam, žurnalistas buvo įtrauktas į Baltarusijos KGB sudarytą teroristų sąrašą.

„Tai – ne koks nerimtas sąrašas. Turint minty, kad lėktuvą dėl to privertė nusileisti, tai neatrodo kaip kažkoks labai lengvas atvejis ir kad jam nieko nebus. Jeigu tuos kaltinimus perkvalifikuos, padarys teroristiniais, apkaltins terorizmu, Baltarusijoje straipsnis numato mirties bausmę“, – kalbėjo žurnalistė.

Jeigu tuos kaltinimus perkvalifikuos, padarys teroristiniais, apkaltins terorizmu, Baltarusijoje straipsnis numato mirties bausmę.

H.Liubakova priminė, kad Baltarusijos režimas su Aliaksandru Lukašenka priešakyje sunaikino pagrindinį nepriklausomą naujienų portalą Tut.by.

Iš viso to matyti, kad A.Lukašenka vykdo kažkokią eskalaciją.

„Jis tiek nemato galimybių sumažinti represijas ir žengti žingsnį atgal, kad, aš bijau, jog viskas bus dar blogiau, toliau tęsis represijos.

Tai, kas įvyko šiandien, neįmanoma įsivaizduoti – pas mus Europoje taip priverstinai nuleidžia lėktuvą su daugiau kaip 100 keleivių iš 18 šalių ir dar naikintuvą siuntė, kad lėktuvą nutupdytų. Tiesiog visas ribas A.Lukašenka peržengia. Bijau, kad su Romanu gali atsitikti bet kas“, – sakė H.Liubakova.

VIDEO: Prie Baltarusijos ambasados - protestas prieš lėkuvo nutupydymą ir žurnalisto R.Protasevičiaus sulaikymą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius