Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 15

Palanga skelbia atostogų pradžią – vasarotojus kurortas pasitinka gerokai atsinaujinęs

Palangos kurortas pradeda gyventi vasaros ritmu. Šį savaitgalį Palangoje skelbiamas vasaros sezono atidarymas. Poilsiautojų srautas šiemet trauks į gerokai atsinaujinusią Palangą. Automobiliams jau neteks lūkuriuoti milžiniškose transporto spūstyse, autobusų keleiviams pritaikyta moderni stotis, o restauruotuose grafų Tiškevičių rūmuose turistus nustebins amą gniaužianti prabanga.
Palangoje jau galima užuosti artėjančią vasarą
Palangoje jau galima užuosti artėjančią vasarą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sumažės transporto spūsčių

Naujovėmis Palanga poilsiautojus pasitinka dar neįvažiavus į kurortą. Jo prieigose neįmanoma nepastebėti finišavusių aplinkkelio darbų. Nuo šiol į Šventosios pusę ar kaimyninę Latviją traukiančiam transportui nebereikės važiuoti per  Palangos centrą.  Daugiau nei 8 km ilgio aplinkkelis driekiasi nuo Vidmantų sankryžos iki oro uosto. Ten įsilieja į Liepojos plentą.

Šį sezoną ne tik aplinkkeliu, o ir iš Šventosios pusės bei Nemirsetos atvykstantys automobiliai dar nebus apmokestinti, o jau kitąmet poilsiautojų laukia įvažiavimo į Palangą rinkliava. Ji pakeis šiuo metu renkamą pagalvės mokestį.

J. Vanagės nuotr. /Palangos aplinkkelis
J. Vanagės nuotr. /Palangos aplinkkelis

„Dar nežinome, nei kokio dydžio ji bus, nei kokiu principu bus renkama. Žinoma, bus sustatyti modernūs skaitytuvai, kurie leis vairuotojams atsiskaityti ne tik grynaisiais, o ir internetu“, – pasakojo Palangos savivaldybės Rinkliavų skyriaus vedėja Žaneta Žulkuvienė. 

Tačiau susimokėjusieji už įvažiavimą į Palangą nebus atleidžiami nuo automobilių statymo rinkliavos. Ji išliks. Automobilių parkomatai Palangoje įjungiami vasaros sezono atidarymo dieną – gegužės 15 d. –  ir išjungiami rugsėjo viduryje.

Stotis iškelta iš centro

Naujovės Palangoje laukia atostogauti į pajūrį atvykusių ne tik nuosavu transportu, o ir autobusais. Kurorte dar prieš Naujuosius metus atidaryta nauja Palangos stotis. Banguojančios jūros paviršių primenantis pastatas įkomponuotas netoli Klaipėdos plento ir Kretingos gatvės sankirtos.

J. Vanagės nuotr. /Nauja Palangos autobusų stotis
J. Vanagės nuotr. /Nauja Palangos autobusų stotis

Atokiau nuo miesto centro perkelta stotis dabar – modernus  daugiau nei 5,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto kompleksas, kurio didžiąją dalį sudaro prekybos centras. Autobusų stotis užima 545 kv. metrų.  Šiam projektui išleista bemaž 6 mln. eurų. Per parą stotyje jau galima aptarnauti 300 autobusų.

Prabangiuose rūmuose  – lyg dvarininkų laikais

Kurorto svečius ypač nustebins kardinaliai atnaujinti grafų Tiškevičių rūmai. Juose įsikūręs Palangos gintaro muziejus oficialiai baigtas restauruoti kelios savaitės iki vasaros sezono starto. Už maždaug 3 mln. eurų muziejus, ypač jo interjeras, pakeistas neatpažįstamai.

Už maždaug 3 mln. eurų Palangos gintaro muziejus, ypač jo interjeras, pakeistas neatpažįstamai.

Naujai įrengtas pastato cokolinis aukštas, pakeista elektros instaliacija, apšvietimas, šildymo sistema, išklotas originalus, rūmų architekto Franzo Heinricho Schwechteno idėją atkartojantis parketas. Dvarų kultūrai pristatyti skirtas visas pirmas pastato aukštas. Apie grafų Tiškevičių gyvenimą šiuose rūmuose liudija atvertos penkios salės, o naujai įsigytose vitrinose dabar jau eksponuojama 6,5 tūkst. įvairaus dydžio gintarų.

„Kad dvarininkų gyvenimas butų atspindėtas įtaigiau, nuo birželio 1 d. kiekvieną ketvirtadienį po rūmų parką vaikščios XIX a. menantys personažai. Jie bus apsirėdę kaip tikri to meto dvarininkai. Šiųmetė naujovė –  Lietuvos dailiės muziejaus padovanota senovinė karieta, kuria po parką važinės kai kurie personažai“, – pasakojo Palangos kultūros centro režisierė Aušra Latonienė.

Palangos kultūros centro nuotr./Dvarininkais apsirėdę aktoriai Palangoje
Palangos kultūros centro nuotr./Dvarininkais apsirėdę aktoriai Palangoje

Dvarininkais apsirėdžiusių personažų pasirodymas – jau dešimtmetį skaičiuojanti palangiškių tradicija.

 Gelbėtojai jau dirba

Nors brendančiųjų į jūrą Palangoje kol kas pasitaiko tik vienas kitas, gelbėtojai darbą pradeda su pirmąja vasaros sezono atidarymo dieną. Nuo gegužės 15 d. dirbs tik centrinė gelbėjimo stotis. Likę 11 punktų pradės veikti nuo birželio 1 d.

Nuo gegužės 15 d. dirbs tik centrinė gelbėjimo stotis. Likę 11 punktų pradės veikti nuo birželio 1d. 

„Žmonėms maudytis dar šalta, tačiau gelbėtojai darbų turi sočiai. Reikia paruošti postus vasarai, susivežti ir pasiruošti techniką. Kol prasidės maudynių sezonas, reiks dirbti prevencinį darbą. Be to, per šventes gausu Palangos paplūdimiuose girtaujančių, kuriuos tenka drausminti ne tik policijai, o ir gelbėtojams“, – pasakojo Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Linksmybės visą savaitgalį

Vasaros sezono atidarymo proga sukrunta ne tik gelbėtojai.  Kurorto gatvėse jau šurmuliuoja prekiautojai, įvairiose Palangos vietose renginiai, varžytuvės ir įvairios atrakcijos suplanuotos visam savaitgaliui.

Palanga šį savaitgalį pradeda kurortinį sezoną. Tradicinė šventė „Myliu Palangą“ vyks tris dienas.

Penktadienį nuo vidurdienio Palangos Vytauto gatvėje prasideda kermošius „Palangos Juzė“, kuriame savo dirbinius ir maisto gaminius siūlys amatininkai.

19 val. Jūratės ir Kastyčio skvere vyks šventės „Myliu Palangą“ atidarymas, kuriame koncertuos visų Lietuvos kurortų atstovai. Taip pat bus inauguruotas Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Sutemus miestiečius ir miesto svečius džiugins pirmą kartą rengiamas lazerių šou. Maždaug pusvalandį truksiantį lazerių šou papuoš ir specialiai šiam reginiui sukurtas muzikinis takelis, atliekamas vieno iš žinomiausių Lietuvos perkusininkų Arkadijaus Gotesmano.

J. Vanagės nuotr. /Palangos tiltas
J. Vanagės nuotr. /Palangos tiltas

Šeštadienį 8 val. ryto Palangos orkestrui pažadinus miestą, pramogautojai bus kviečiami aplankyti sporto varžybas, įvairias parodas, pasiklausyti jaunųjų palangiškių koncerto. Į mieste šurmuliuojantį tautodailininkų ir tautinio kulinarinio paveldo atstovų kermošių, skirtą šalies regionams, vidurdienį atvyks ir Palangos Juzė.

Šeštadienį vyks chorų šventė „Su jūra dainuok“. Šis renginys kartais vadinamas mažąja dainų švente. 

Muzika šeštadienį skambės ne tik centrinėje aikštėje, bet ir J. Basanavičiaus gatvėje, kadangi Kurorto šventė sutampa su visoje šalyje minima Gatvės muzikos diena, kurios metu iš anksto užsiregistravę profesionalūs muzikantai bei mėgėjai viešosiose miesto erdvėse praeivius džiugina savo muzikiniais talentais.

Vakarop Jūratės ir Kastyčio skvere bus surengtas koncertas, kuriame pasirodys Gintė Sičiūnaitė ir grupė „Saulės kliošas“, grupė „Jazzmaitija“, pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“, grupė „Biplan“.

Vakare kurorto dangų ties jūros tiltu nutvieks, anot organizatorių, įspūdingas fejerverkas.

Sekmadienis kurorte tradiciškai skiriamas sporto renginiams. 9 val. savo jėgas išbandys teniso mėgėjai, 10 val. tarpusavyje susirungs paplūdimio tinklininkai. J.Basanavičiaus gatvę pagyvins krepšinis – nuo 11 val. čia vyks gatvės krepšinio varžybos 3x3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius