Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 28 /13:59

Palangos meras: neklausantiems gelbėtojų – nulinė tolerancija

Palangos meras Šarūnas Vaitkus, įvertinęs šiųmetinį poilsiautojų elgesį paplūdimiuose, kai nepaisoma draudimų maudytis ir rizikuojama gyvybe, praneša, kad už tokį elgesį gresia piniginė bauda. Su gelbėtojais budės ir policijos pareigūnai, prižiūrėsiantys tvarką pliažuose.
Palangoje - raudona vėliava
Primenama, kad už ženklų nepaisymą paplūdimiuose – gresia piniginė bauda.

„Pastarosiomis dienomis sutarta, kad, atsižvelgiant į oro sąlygas ir poilsiautojų gausą Palangos ir Šventosios paplūdimiuose, bus skiriama po pareigūną ir policijos rėmėją, jie šiuose paplūdimiuose patruliuos nuolat“, – rašoma BNS ketvirtadienį pateiktame Klaipėdos apskrities policijos atsakyme.

Viešėjo generalinis komisaras

Šią savaitę Palangoje įvyko policijos pareigūnų, gelbėtojų ir mero Šarūno Vaitkaus susitikimas. Pirmadienį pas kurorto merą ketina apsilankyti policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Policijos vadovas BNS teigė, kad su meru ketina aptarti veiksmus, kurie padėtų paskutinį vasaros mėnesį išvengti žūčių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Renatas Požėla
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Renatas Požėla

„Mūsų visų bendras reikalas, žmonės žūsta, visiems yra iššūkis, ką daryti, kad užtikrintumėme geresnę prevenciją. Nieko nauja nesugalvosim, matyt, reikia stiprinti patruliavimą su kartu gelbėtojais, informuoti asmenis dalyvaujant ir policijos pareigūnams“, – BNS sakė R. Požėla.

„Policijos reikia visur – ne tik paplūdimiuose, ir vakarais, ir naktim, ir centrinėse gatvėse, reikia reaguoti į smurtą, vagystes, reikia patruliuoti, bet suprantam, kad mūsų reikia ir ten – uniformuoto žmogaus buvimas duoda didesnį efektą, nei vien gelbėtojo“, – sakė generalinis komisaras.

Linki saugių atostogų

„Jei, nepaisydami gelbėtojų įspėjimų, nuspręsite pasipliuškenti Baltijoje, esant iškeltai raudonai vėliavai ar ten, kur tai draudžiama daryti, ir skęsite – kai gelbėtojai jus išgelbės, galimai iškart būsite nubausti pinigine bauda. Kitu, blogesniu, atveju, jei gelbėtojams nepavyks jums padėti ir išplėšti iš audringos Baltijos bangų, deja, jus nubaus ir sąskaitą išrašys ponas Neptūnas. Tai pasakytina apie tuos ir tiems, kurie nepaiso sveiko proto, savisaugos instinkto, ignoruoja maudytis draudžiančius ženklus ir rizikuoja ne tik savo, bet ir gelbėtojų, o neretai – tiesiog pagalbon puolančių paplūdimyje esančių niekuo dėtų žmonių gyvybe“, – feisbuke rašė Š.Vaitkus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Paplūdimys Palangoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Paplūdimys Palangoje

Jis tikino darąs viską, kad žmonės po maudynių kurorte grįžtų į savo namus, o ne atgultų kapinėse.

Todėl skelbiama nulinė tolerancija tiems, kurie nepaiso įspėjimų paplūdimiuose, pranešančių, jog maudytis čia draudžiama dėl povandeninių duobių ar didelių srovių.

Įspėjimai – 200 poilsiautojų

Meras paviešino ir iš pajūrio gelbėtojų surinktus statistinius duomenis. Duomenys surinkti nuo gegužės 15-osios iki liepos 26 d.:

– Perspėta nesaugiai besimaudančių – 153,
– Perspėti nesilaikantys paplūdimio taisyklių – 31,
– Suteikta pirmoji medicininė pagalba – 41,
– Skendo 17 asmenų, išgelbėta 16, 9 perduoti medikams ir išvežti į reanimaciją, 1 nuskendo Šventojoje,
– Kviesta medicininė greitoji pagalba (traumos, susižalojimai, saulės smūgiai) – 16,
– Kviesti policijos pareigūnai – 16 kartų, surašyti 4 protokolai dėl paplūdimio taisyklių nesilaikymo, t. y. dėl maudymosi esant iškeltai raudonai vėliavai,
– Rasti pasimetę ir tėvams perduota – 25 vaikai.

„Taip, jūs teisingai supratote, vien nuo gegužės 15 d., kai gelbėtojai pradėjo budėti Palangos ir Šventosios paplūdimiuose, Baltijos aukomis galėjo tapti beveik 200 žmonių, ir absoliuti dauguma jų – vos per kelias pastarąsias savaites, ir ypač – pastarąjį savaitgalį“, – teigė meras.

Primenama, kad sekmadienį Šventojoje nuskendo 58-erių Baltarusijos pilietis. Jis taip pat buvo įspėtas apie pavojų, tačiau jo nepaisė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangoje, net esant draudžiančiai maudytis – raudonai – vėliavai, vandenyje gausu poilsiautojų
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangoje, net esant draudžiančiai maudytis – raudonai – vėliavai, vandenyje gausu poilsiautojų

Penktadienį du jaunus žmones teko traukti ties tiltu į jūrą. Jaunas vaikinas perduotas medikams, išgabentas į ligoninę.

„Tokių istorijų labai daug, teisingiau būtų pasakyti – neleistinai per daug. Tačiau mes negalime esant audringai jūrai paplūdimuose išrikiuoti kariuomenę, kad kariūnai apglėbtų Baltiją“, – kalbėjo meras.

Padedant Lietuvos policijos generaliniam komisarui Renatas Požėla, šią savaitę sutarta, jog nuo šiol centrinėse gelbėjimo stotyse Palangoje bei Šventojoje budės ir po vieną policijos pareigūną, kurie jiems suteiktais įgaliojimais atitinkamai tramdys savo taisykles jūrai bandančius diktuoti pramogautojus.

Primenama ir apie baudas. Maudymasis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku užtraukia baudą nuo 100 iki 300 eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 300 iki 900 eurų. Tai numato Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 491 straipsnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius