Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31

Palangos verslas vasarai taria sudie: „Tokiu sezonu skųstis būtų nuodėminga“

„Žmonių tikrai buvo, birželį ir liepą dūmai visiems rūko nuo darbo“, – šyptėjo Palangoje veikiančio restorano „Selfish Bistro“ savininkas Renatas Vainius. Jam antrino ir kiti kurorto verslininkai. „Žuvinės“ šeimininkė Rūta Sakalauskienė sakė, jog svečių du karštus vasaros mėnesius tikrai netrūko, o ir pinigines lietuviai atostogų metu atvėrė plačiau, leido sau prabangos elementų. Pramogas poilsiautojams siūlančios įmonės vadovas Dainius Drungilas taip pat teigė, jog skųstis iš tiesų būtų nuodėminga.
Palangos tiltas
Palangos tiltas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Selfish“ restoranas, kurį valdo įmonė „Polita“, kurorte veikė pirmą vasarą.

Jos savininkas R.Vainius džiaugėsi, jog jūros gėrybių restoranas įsikūrė išskirtinėje vietoje, kone visai prie pat kopų kelyje centrinės Palangos gelbėtojų stoties link.

Dėmesio restoranui nestigo, o svečiai staliukus savaitgaliams rezervavosi dar prieš porą savaičių. R.Vainius sakė, jog skųstis sezonu tikrai negali.

„Pirma vasara ir ją vertinu labai gerai. Aišku, skauda širdelė, kad tas rugpjūtis nebuvo panašus į vasarą. Labai pasikeitė orai ir pasijuto, nebebuvo taip, kaip birželį ir liepą, kai prieš dvi savaites rezervacijos būdavo penktadieniams ir šeštadieniams.

Bet negalime skųstis ir rugpjūčiu, tik kad skirtumas yra. Labai netikėta, kad taip staigiai atšalo... Galvojom dar kelios dienos ir atšils, o, žiūrėk, ryt jau rugsėjis... Bet šiaip skųstis tikrai negalima“, – kalbėjo R.Vainius.

Verslininkas teigė pats lankęsis kai kuriose kurorto vietose, tad iš to, ką teko apeiti, išvysti ir pajusti – niekas neturėtų skųstis prastu sezonu.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ savininkas Renatas Vainius
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ savininkas Renatas Vainius

„Žmonių tikrai būdavo, birželis, liepa dūmai rūko visiems nuo darbo, o rugpjūtis – gal labiau J.Basanavičiaus gatvė jaučia srauto, nes ten pigiau, pastoviau, o pakraščiukai kokybiško kliento sulaukia, kuris gali leist sau ir vidury savaitės reikalus tvarkytis kurorte ir ateit į restoraną.

Manau, kad niekas negali dejuot. Tiesą sakant, nežinau, kas tas tikrasis blogumas, kai raudodavo visi rudenį“, – šyptelėjo R.Vainius.

Restoranas rugsėjį veiklą tęs vasaros ritmu ir viliasi sulaukti bobų vasaros, o nuo spalio svečių lauks savaitgaliais.

Klientų užteko visiems

Įmonės „Kurortų pramogos“ vadovas D.Drungilas Palangoje verslauja jau 26 metus.

Anot palangiškio, atsigręžiant į prabėgusius sezonus teko patirti visko, bet, kaip kalbėjo verslininkas, su metais supranti, kad reikia mažinti poreikius, lūkesčius.

„Uždarbių niekada nėra gana, verslas siekia vis daugiau ir daugiau uždirbti. Lenktynės prasilenkia su emocine pilnatve ir pasitenkinimu, – sakė D.Drungilas. – Visuomet paslaugų sektoriui tokios karštos vasaros nėra labai palankios, bet noriu pasakyti, kad visada yra diferenciacija.

Kai karšta – tuomet ledai, vaisvandeniai, kiti gėrimai, kažkas paplūdimy uždirba daugiau, o yra dienų, kai vėsiau, žmonės eina pramogų.

Nepamenu metų kai labai labai karšta ir nebūtų žmonių, pramogaujančių vaikų, o vaikai karščio ne tiek bijo, tėvai gali ilsėtis pavėsy kol jie ant batutų.

Žinoma, dviračių nuomos sektoriuje, kai karšta, natūralu, jaučiamas skirtumas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dviračiai Palangoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dviračiai Palangoje

Verslininkas aiškino, jog žvelgiant bendrai į pastaruosius dvejus metus, kuriuos įtakojo pandemija, skųstis nederėtų, o ir būtų nuodėminga.

„Jei bandyčiau minusų įžvelgti, nemanau, kad to reikėtų, nes tikrai buvo gerai. Galėjo būti geriau, bet tas geriau – ne viskas nuo mūsų priklauso. Man vasara gera“, – džiugiai nusiteikęs paskutinę vasaros dieną kalbėjo D.Drungilas.

Leido sau prabangos momentų

16 metų Palangoje veikiančio „Žuvinės“ restorano šeimininkė R.Sakalauskienė 15min teigė, jog šią vasarą svečių iš tiesų nestigo, o ir sakyti, kad lietuviai buvo taupūs būtų negalima. Lankytojai mielai ragavo ir prabangių patiekalų.

„Jei gera vasara, šilta – daug žmonių, o taip buvo ir šią vasarą. Kam galėjo būti blogas sezonas? Nebent tems, kurie mažai dirba, turi daug išeiginių, kažkokioj ypatingesnėje vietoj įsikūrę.

Stebint Palangą, buvo daug suvažiavusių žmonių, labai daug lietuvių, kas nėra būdinga, anksčiau būdavo ir užsieniečių, rusų, bet negaliu sakyti, kad lietuviai buvo labai taupūs, skaičiavo labai.

Išleidom ir patiekalų gana prabangių – tunas, aštuonkojai, jautienos kepsniai, tikrai negali sakyt, kad valgė pigiausius patiekalus ir gėrė pigiausius gėrimus. Lietuviai, taip išeina, kad atostogų metu leido sau truputį prabangos“, – sakė R.Sakalauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Žuvinė“ Palangoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restoranas „Žuvinė“ Palangoje

Moters teigimu, ateiti į žuvies restoraną visgi kainuoja brangiau nei suvalgyti porciją cepelinų, tačiau, nepaisant to, svečių tikrai nestigo.

„Esame patenkinti sezonu kaip ir kiekvienu sezonu. Įdomybė ta, kad birželį tikrai buvo gerai, liepą buvo labai gerai, tikrai viršijo lūkesčius, bet rugpjūtis, kaip nekeista, visada būdavo labai geras, o pabaiga silpna.

Dabar gi nuo pradžios mėnesio dėl blogo oro labai krito ryškiai apyvartos ir žmonių skaičiai, buvo nestandartiškai prastesnis nei tikėtina“, – komentavo verslininkė.

Ruduo teikia ir vilčių, ir nerimo

Vilčių verslas turi ir rugsėjį, laukiama bobų vasaros, o su ja ir gausesnio svečių skaičiaus, dar norinčio pasimėgauti saulėtais orais ir rudeniška jūra, kuri įšilusi ir taip greit neatvėsta.

„Mes dirbame visus metus, jau 16 metų. Daug sezonų mačiau. Visada išsilygina, nebūna blogas sezonas. Buvo vienas kitas kur paverksi... O žiemos – visos blogos, ką bedarysi.

Palangoje taip yra, atvažiuoja nauji verslai ir galvoja, kad nebus blogai, bet čia blogai, neišsilaiko, balansuoja ant pajamų-sąnaudų slenksčio. Tikslas išlaikyti kolektyvą, judėti, kad nepamirštų restorano“, – neslėpė R.Sakalauskienė.

Jos teigimu, rudens laukiama su nerimu dėl nepalankių paslaugų sektoriui įstatymų, kuriuos diktuoja pandemija.

„Jie priima įstatymą, o konfliktuoti reikia tam žmogui, kuris tikrina. Mes padavėją pastatom ir dėl to nefaina. Turi žmogaus visaip atsiprašyti už visą situaciją...

Mes gi svetingas verslas, malonūs, o čia reikia tapti žandarais. Tai nepatinka...

Kol kas priiminėjam visus, be galimybių pasų, laikomės atstumų, nes ir taip nėra žmonių. Jokio pavojaus nėra“, – kalbėjo restorano šeimininkė.

Svečių daug, bet viešėjo trumpiau

„Iš tikrųjų, šie metai, tikrai drįsčiau teigti, kad buvo geresni negu praėję. 2021 metais pagrindinis turistas buvo vietinis keliautojas, kurio buvimo laikas buvo trumpesnis, nuo 3 iki 5 dienų. Anksčiau būdavo rusakalbiai turistai arba užsienio turistai, kurie kurorte praleisdavo nuo savaitės iki mėnesio ir ilgiau“, – sezoną apibendrino Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė.

Pasak jos, šiemet išaugo susidomėjimas kultūriniais renginiais, įvairiomis užimtumo programomis, atsirado poreikis individualiems atraktyviems maršrutams, o tai pareikalavo tiek turizmo centro, tiek pačių paslaugų teikėjų kūrybiškumo.

Anot R.Kmitienės, net ir prastesni rugpjūčio mėnesio orai Palangoje leido atostogomis pasimėgauti gausiam svečių skaičiui.

Įvairiuose socialiniuose tinkluose kaip niekad galėjome pasidžiaugti Palangos vaizdais, saulėtekiais ir saulėlydžiais

„Daugelis mūsų svečių puikiai žino, kad Palangoje galima mėgautis vandens procedūromis ne tik saulėtomis, bet ir apsiniaukusiomis dienomis. Palangos baseinas, įvairūs SPA ir vandens procedūros, pramogos įvairiuose viešbučiuose, poilsio centruose, mūsų svečių nenuliūdino, galėjo mėgautis pramogomis ir ne tokiu saulėtu laikotarpiu, – kalbėjo R.Kmitienė.

– Mėgiamos aktyvaus turizmo pramogos – dviračiai, bėgiojimo takai, nuostabus sveikatingumo takas „Labrytys“, nuostabūs saulėlydžių gaudymai, fiksavimai ir asmenukėse. Įvairiuose socialiniuose tinkluose kaip niekad galėjome pasidžiaugti Palangos vaizdais, saulėtekiais ir saulėlydžiais“.

Dabar gi turizmas laukia artėjančio vadinamojo aksominio laikotarpio, rudens, kuomet švelni jūra, švelnus oras dar leidžia pasimėgauti rudeniška vasara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius