Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 02 27 /18:54

Pamatykite patys: susivieniję lietuviai per dieną ukrainiečiams surinko 50 vilkikų paramos, akcija stabdoma

Sekmadienio vidurdienį prasidėjęs „Lietuvos raudonojo kryžiaus“ organizuojamas paramos Ukrainai rinkimas viršijo lūkesčius, sako organizatoriai. Nors akciją buvo numatyta tęsti pirmadienį ir antradienį to neprireiks – „Raudonasis kryžius“ sako kol kas ją stabdantis, nes daugiau paramos paprasčiausiai negalėtų nuvežti. Iš viso per nepilną pusdienį surinkta 50 vilkikų daiktų.
Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams
Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Esame be galo dėkingi už tokį aktyvumą ir vienybę. Surinkome 50 vilkikų per 1 dieną!!! Daugiau paramos išvežti nebegalėsime! Labai prašome savo paruoštą paramą dar palaikyti, galimai rinkimą atnaujinsime, sekite informaciją“, – sekmadienio vakarą savo feisbuko paskyroje rašė „Lietuvos Raudonasis Kryžius“.

Akcija, turėjusi vykti ir pirmadienį bei antradienį atšaukiama. Kaip 15min informavo „Lietuvos raudonojo kryžiaus“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė, paskutiniai gyventojai iki 20 valandos dar gali atvežti daiktų į paramos punktus, o savanoriai juos rūšiuos iki vėlumos.

Sekmadienio vidurdienį L.Lesauskaitė komentavo, kad nors akcija suorganizuota paskubomis, kiekiai, kuriuos ukrainiečiams aukoja lietuviai, organizatorius gerokai nustebino.

„Neįtikėtini kiekiai, kuriuos žmonės neša šiandien. Tikrai nesitikėjome, nes gan vėlai išleidome žinutę. Dvyliktą valandą jau buvo išsirikiavusi žmonių eilė“, – pasakojo atstovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams

Ukrainos žmonėms dabar reikalingiausi daiktai yra vaikiški, moteriški, vyriški drabužiai ir batai, patalynė, pledai, antklodės, miegmaišiai arba jogos/stovyklavimo kilimėliai, kuriuos būtų galima pasitiesti ant šalto paviršiaus.

„Žmonės taip ir neša. Matome, kad perka ir naujus rūbus, ne tik dėvėtus. Jau turime pripildytus du vilkikus, dabar laukiame dviejų jūrinių konteinerių, nes matome, kad viduryje aikštelės yra kalnas daiktų ir jie nesibaigia“, – kalbėjo L.Lesauskaitė.

Ji pridūrė, kad situacija panaši ir kituose Lietuvos miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje.

„Raudonojo kryžiaus“ atstovė sakė, kad daiktų poreikis vidurdienį dar buvo didelis – pagal paramą koordinuojančias Vidaus reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo ministerijas, reikėtų surinkti bent tūkstantį tonų miegmaišių, 40 tūkst. tonų šiltų drabužių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams

L.Lesauskaitė priminė, kad nepaisant gerų gyventojų norų, sekmadienį rinkti tik reikalingiausi daiktai. „Šią akimirką poreikis yra toks, nes žmonės yra bombarduojami, jie slepiasi slėptuvėse, jiems reikia kuo apsikloti, nesušalti. Verslas taip pat reaguoja, siūlo higienos priemonių, todėl kol kas tai renkame iš verslo, ne iš žmonių, kad nebūtų chaoso“, – sakė ji.

Pašnekovė teigė, kad organizacija sulaukia paklausimų, ar galima atnešti mišinių kūdikiams, sauskelnių ar kitų panašių daiktų, tačiau gyventojai raginami kol kas apsiriboti tik nurodytais daiktais.

„Jeigu bus kitokių daiktų poreikis, mes vėl kreipsimės į visuomenę“, - sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius