Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10

Paminklas P.Cvirkai jau narve ir uždengtas, bet Vilniaus savivaldybė ginasi – tai ne jos darbas

Trečiadienį pro Petro Cvirkos skverą ėję vilniečiai atkreipė dėmesį, kad paminklas jau geležiniame narve. Panašiame, kokiais sutvirtintos prieš nukėlimą buvo ir Žaliojo tilto skulptūros. Tačiau kol kas tai tik pasiruošimas meniniam renginiui. Sprendimas nukelti paminklą rašytojui, sovietmečiu Lietuvos rašytojų sąjungai vadovavusiam P.Cvirkai priimtas rugsėjo vidury.
Uždengiamas Petro Cvirkos paminklas
Uždengiamas Petro Cvirkos paminklas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rašytojas, Vilniaus tyrinėtojas Darius Pocevičius nuotrauka, kurioje – P.Cvirkos paminklas geležiniame narve, pasidalijo feisbuke.

Ir parašė: „Patyliukais pradėtas griauti P.Cvirkos paminklas. Žiniasklaida tyli. 2021 m. lapkričio 10 diena, 11.55 val.“

Po valandos savo įrašą papildė, kaip teigia, Agnės Gintalaitės informacija: „Laba diena, Dariau. Paminklas dar negriaunamas, tai meno kūrinys, kurio prasmė, tikiuosi, jums patiks.“

Pati A.Gintalaitė 15min teigė, kad ruošiama scenografija renginiui, tai su savivaldybe suderinta.

Menininkės kol kas nenorėjo skelbti daugiau informacijos, ji bus pateikta artimu metu. Renginio organizatorės – menininkės Eglė Grėbliauskaitė ir Agnė Gintalaitė.

Vilniaus savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas 15min užtikrino, kad kol kas dar griovimo darbų nesiimta – savivaldybės įmonė „Grinda“ tebevykdo viešąjį pirkimą. Atplėšus vokus su pasiūlymais ir išrinkus laimėtoją, paaiškės ir paminklo nukėlimo data. Konkretizuoti jos jis kol kas nenorėjo.

Tačiau apie situaciją vicemeras patvirtino žinąs.

„Dabar tvarka yra liberalizuota dėl renginių viešose vietose ir savivaldybė leidimo neprivalo išduoti, tai tiesiog buvo savivaldybės pranešimas, kad fizinis asmuo ten dvi savaites, net iki gruodžio 2 d., atrodo, pranešė, jog ten vykdys gatvės meno pasirodymus pačiame skvere.

Tai, matyt, čia ir yra to pasirodymo kontekstas, kad tie pastoliai pastatyti. Čia ne savivaldybės reikalas ir ne dėl nuėmimo“, – tvirtino V.Benkunskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždengiamas Petro Cvirkos paminklas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždengiamas Petro Cvirkos paminklas

Vilniaus taryba sprendimui nukelti P.Cvirkos paminklą pritarė rugsėjo vidury. Sprendime numatyta, kad paminklas bus nukeltas ir perduotas kartu su Žaliojo tilto skulptūromis („Žemės ūkis“, „Taikos sargyboje“, „Pramonė ir statyba“, „Mokslo jaunimas“) Lietuvos Respublikos valstybės nuosavybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius