Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25

Panevėžio ligoninėje bus efektyviau rūpinamasi COVID-19 sergančiais pacientais

Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos teritorijoje atsirado naujas, šiuolaikinis statinys – deguonies talpa. Tai padės pastoviai aprūpinti Infekcinių ligų kliniką, kurioje šiuo metu gydomi vien tik koronavirusu sergantys ligoniai, deguonimi.
Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos teritorijoje atsirado naujas, šiuolaikinis statinys – deguonies talpa
Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos teritorijoje atsirado naujas, šiuolaikinis statinys – deguonies talpa / jp.lt/RIMVYDAS ANČEREVIČIUS nuotr.

Paketų nebeužteko

Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Mindaugas Čipinys aiškino, kodėl reikėjo Infekcinių ligų klinikai įsigyti deguonies talpą.

„Statėme naują kriogeninę talpą, nes infekuotų ligonių skaičius, kurie naudoja deguonį, nuo pirmos pandemijos bangos padidėjęs 10 kartų. Infekcinių ligų klinikoje pastoviai guli per 40–60 ligonių, kuriems reikalinga deguonies terapija COVID-19 infekcijos gydymui. Su turimais infrastruktūros ištekliais nebeišgalėjome ligonių aprūpinti deguonimi – jis buvo tiekiamas paketais kiekvieną dieną, o jo talpų nebeužteko“, – pristatė situaciją M.Čipinys.

jp.lt/RIMVYDAS ANČEREVIČIUS nuotr./Mindaugas Čipinys
jp.lt/RIMVYDAS ANČEREVIČIUS nuotr./Mindaugas Čipinys

Padėjo verslo įmonė

Pasak ligoninės direktoriaus pavaduotojo, buvo rastas sprendimas, bendradarbiaujant su bendrove „Gaschema“.

„Jie laimėjo konkursą ir labai greitai sugebėjo įrengti naują kriogeninę deguonies talpą Infekcinių ligų klinikoje. Pažadėjo, kad darbai, o jie tikrai skubiai atliekami, bus atlikti. Tai labai svarbus faktorius, nes kiekvieną dieną situacija keičiasi. Būtina užtikrinti, kad deguonis pacientams tiekiamas pastoviai“, – pasakojo M.Čipinys ir tęsė:

„Deguonies talpos turinys matysis pagal telemetrijos duomenis. Kai tik pamatys, jog trūksta deguonies, „Gaschemos“ darbuotojams užteks atvažiuoti ir deguonimi kartą per savaitę užpildyti talpą.“

Deguonies reikia daug

M.Čipinys pasakojo, kad iki tol deguonis kiekvieną dieną buvo vežamas paketais.

„Tie paketų balionai buvo prijungiami, o pasibaigus deguoniui, atjungiami. Ištekliai buvo nemaži. Deguonis, kuris skystas bus atvežamas – pigesnis, nei vežiojant paketais. Beje, per dieną asmuo, kuriam nustatyta COVID-19 infekcija ir reikalinga deguonies terapija, per minutę iškvėpuoja iki 8–10 litrų. Per parą jam reikia 11 520 litrų deguonies. Suvartojamo deguonies kiekis priklauso nuo konkrečios klinikinės situacijos ir kiekvienam COVID-19 liga sergančiajam yra individualus“, – aiškino Panevėžio ligoninės vadovo pavaduotojas ir pasidžiaugė, kad deguonies talpa pastatyta ir Infekcinių ligų klinikoje.

Bus aprūpinti deguonimi

Infekcinių ligų klinikos vedėjas Eugenijus Preidis aiškino, kad deguonies talpa – labai reikalinga.

jp.lt/RIMVYDAS ANČEREVIČIUS nuotr./Eugenijus Preidis
jp.lt/RIMVYDAS ANČEREVIČIUS nuotr./Eugenijus Preidis

„Ligonių klinikoje daugėja, o iš jų 48-niems reikalinga deguonies terapija. Anksčiau deguonis į ligoninę buvo pristatoma paketais balionais ir kiekvieną dieną veždavome tuos paketus. Ligonių skaičius didėja ir paketais vežiojamo neužteko. Šios deguonies talpos užteks savaitei ir būsime ramesni – aprūpinti deguonimi. Talpa, pasibaigus deguoniui, automatiškai bus užpildoma“, – sakė E. Preidis.

Namukai ligonių apžiūrai

Pasak Infekcinių ligų klinikos vedėjo, COVID-19 ligonių vis daugės ir jų daugėja kasdien – jei ryte buvo vienoks skaičius, popiet – kitoks.

„Infekcinių ligų klinikoje guli tik koronavirusu sergantys ligoniai. Jų skaičius kasdien didėja. Todėl Panevėžio ligoninės administracija pasirūpino, kad turėtume deguonies talpą. Taip saugiau ir patogiau. Deguonies terapija – vienas iš COVID-19 gydymo būdų. Jis naudojamas, kai žmogus turi kvėpavimo nepakankamumą, o deguonis padeda kvėpuoti“, – informavo klinikos vedėjas E.Preidis ir paaiškino, koks konteineris stovi klinikos kieme:

„Tie du namukai – papildomos dvi vietos, kad galėtume apžiūrėti ligonius. Jeigu reikia, ligonį guldome gydymui, o jeigu ne – išleidžiame į namus. Tai papildomas plotas ligonių apžiūrai.“

Deguonies terapija

COVID-19 pacientui gali būti prijungti skirtingi deguonies aparatai. Pavyzdžiui, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas sunaudoja apie 5 litrus per minutę (l/min.) deguonies, per kaukę sunaudojama apie 8–10 l/min. deguonies, o didelės tėkmės aparatas per nosines kaniules sunaudoja iki 50 l/min. ir daugiau deguonies.

Per parą suvartojamo deguonies kiekis vidutiniškai svyruoja nuo 20 iki 60 litrų per minutę. Toks suvartojamo deguonies kiekio įvairavimas priklauso nuo konkrečios klinikinės situacijos ir kiekvienam COVID-19 liga sergančiajam yra individualus.

Medicininio deguonies skysčio temperatūra yra minus 162 laipsnių pagal Celsijų. Šis skystis pervežamas automobiliais kriogeninėse (šalčiui atspariose) talpose, kurios paskui saugomos prie ligoninių. Vėliau dujos išgarinamos ir išvedžiotais tinklais pagal poreikį tiekiamos į palatas ligoniams kvėpuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius