Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 15

Panevėžio ligoninės vadovas apie COVID-19 užsikrėtusį panevėžietį: žmogus labai gerai informuotas, niekur nesilankė

Šeštadienį vėlai vakare pranešta, kad koronavirusu užsikrėtė dar vienas lietuvis – panevėžietis, grįžęs iš darbinės kelionės Nyderlanduose. Jis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, jaučiasi gerai.
Spaudos konferencijos akimirka
Arvydas Skorupskas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Dar vienas koronaviruso infekcijos atvejis užfiksuotas kovo 14-osios vėlų vakarą.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vyras kovo 12 d. grįžo iš Nyderlandų, kur lankėsi darbo reikalais. Kovo 13 d. pradėjo karščiuoti, kreipėsi pagalbos į Greitosios medicinos pagalbos stotį, šiuo metu jis yra izoliuotas ligoninėje. Paciento būklė gera. Tai jaunas, 31 metų, vyras.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

„Kontaktiniai asmenys žinomi, jie taip pat izoliuoti. Nuramindami galime pasakyti, kad tai šeimos nariai, kurie yra saviizoliacijoje. Kitų kontaktų nėra“, – skelbė SAM.

Džiaugiasi paciento sąmoningumu

Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo šiek tiek daugiau apie šį atvejį.

„Žmogus sąmoningas, labai gerai informuotas, niekur nevaikščiojo, neturėjo jokių pašalinių kontaktų“, – tikino A.Skorupskas. Panevėžietis į Lietuvą grįžo lėktuvu, į Panevėžį parvažiavo automobiliu, tačiau esą su niekuo pašaliniu nebendravo.

Vyras sukarščiavo, o kadangi lankėsi Nyderlanduose, nusprendė kreiptis. Užsikrėsti jis galėjo būtent komandiruotės metu, ne pramogaudamas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

Paciento sveikatos būklė, direktoriaus teigimu, gera, jei tai būtų ne koronavirusas – gydytųsi namuose. „Lauksime, kol pasveiks, atliksime pakartotinį tyrimą, tada išleisime, kaip Šiauliuose, į namus. Artimieji simptomų neturi, bet turi telefonus mūsų, jeigu kažkas keisis – gali kreiptis“, – teigė ligoninės vadovas.

Artimieji izoliuoti

Esą jeigu artimieji pajuto kokius nors simptomus, jie bus izoliuoti. Kol kas esą jų tirti nereikia, nes testai dar gali nieko neparodyti.

Direktoriaus teigimu, ligoninė pradeda dirbti karantininiu režimu, tačiau teiks būtiniausias paslaugas.

Šiuo metu užsikrėtęs panevėžietis temperatūros praktiškai neturi, yra žvalus, puikiai jaučiasi. Po savaitės jau bus daromi jam pakartotiniai testai.

Mindaugas Vaitkus, Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas, tvirtino, kad testus reikia daryti tik tuomet, kai žmogus jaučia simptomus – esą per anksti atlikus ir gavus neigiamą rezultatą, žmonės atsipalaidavę imtų gyventi normalų gyvenimą, o vis dar galbūt bastytų užkratą.

Šiuo metu Panevėžio ligoninėje stebimas dar vienas žmogus, jo tyrimo rezultatų laukiama šįvakar. „Dar neaišku, ar jis serga, simptomus jis turi, bet laukiame“, – teigė direktoriaus pavaduotojas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

Užtenka ir vietų, ir apsaugos priemonių

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje yra 14 atskirų boksų, bet direktorius užtikrino – jei reikės, Infekcinių ligų skyrių galima plėsti. Kiti skyriai su šiuo tiesioginio praėjimo neturi, į skyrių turimas atskiras įėjimas.

Direktorius užtikrino, kad ir įrangos pakanka, esą reanimacijos skyrius nenusileidžia pagrindinių ligoninių Vilniuje ir Kaune skyriams.

A.Skorupskas užtikrino, jog šiuo metu ligoninė turi ir pakankamai dezinfekcinių bei apsaugos priemonių – daugiau net, nei būtina turėti pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendaciją. Vis dėlto jis atsargus, nes tvirtina, kad šiuo metu niekas nežino, kaip plis virusas.

Panevėžio miesto savivaldybė teigia, kad bus laikomasi visų SAM nurodymų, pati nesiims jokių papildomų priemonių. Tik žadama pirmadienį paskelbti apie įstaigą, kuri rūpinsis tais vaikais, kol darželiai uždaryti, o vaikai neturi galimybių jais pasirūpinti.

Vietų, kur galės karantinuotis tie žmonės, kurie negali to daryti savo namuose, Panevėžio mieste bus – savivaldybė žada savo butą, taip pat viešbučius. Sąrašą su adresais ketinama paskelbti kitos savaitės pradžioje.

Nuo pirmadienio visoje Lietuvoje pradės galioti karantinas.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu patvirtinti 9 COVID–19 atvejai.

Pirmasis užsikrėtimo atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 d. iš Veronos (Italija) grįžusiai pacientei, ji jau išleista iš ligoninės į namus. Kovo 10 d. vėlai vakare Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad Lietuvoje nustatyti kiti du koronaviruso (COVID-19) atvejai – iš Italijos grįžusiai porai, ji gydoma Kauno klinikinėje ligoninėje. Kovo 13 dieną patvirtinti dar trys nauji atvejai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kovo 14-ąją – po atvejį Klaipėdoje ir Vilniuje. Kol kas visi 9 atvejai yra įvežtiniai – susirgo iš užsienio į Lietuvą grįžusieji.

COVID-19 lietuvoje nustatytas 9 asmenims:

  • kovo 15 d. vienam asmeniui. Iš Nyderlandų grįžusiam vyrui, kuris gydomas Panevėžyje.
  • kovo 14 d. dviem asmenims. Iš Danijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Vilniuje.
  • kovo 13 d. trim asmenims. Iš Tenerifės grįžusiai moteriai, gydoma Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, gydomas Kaune; iš Ispanijos grįžusiai moteriai, gydoma Vilniuje.
  • kovo 10 d. dviem asmenims. Iš Italijos grįžusiai porai, gydomi Kaune.
  • vasario 28 d. vienam asmeniui. Iš Italijos grįžusi moteris buvo gydoma Šiauliuose. Pasveiko kovo 14 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius