Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 08 06

Panevėžio Vasario 16-osios gatvės rekonstrukciją pristabdė atkasti palaikai

Panevėžio miesto centrinėje dalyje rekonstruojamoje Vasario 16-osios gatvėje darbo turi ne tik Panevėžio statybos tresto filialo „Gerbusta“ darbininkai, bet ir archeologai. Todėl Vasario 16-sios gatvės atkarpoje ties Panevėžio rajono savivaldybe, remonto darbai sustoję – atkasti žmonių palaikai, kurie datuojami XVII-XVIII amžiui.
Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai
Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai / Eriko Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Pirmieji radiniai – pernai

Panevėžyje archeologai jau kurį laiką turi ne mažai darbo, o žmonių palaikai rekonstruojamoje Vasario 16-osios gatvėje, šalia Panevėžio rajono savivaldybės, atkasti buvo pernai metų rudenį.

Gatvę tvarkantys įmonės „Gerbusta“ darbininkai pernai rudenį palaikų liekanas atrado vos pajudino gruntą po asfalto danga. Gatvės remonto darbai buvo sustabdyti, kol plotą ištirs archeologai. Archeologiniai tyrimai vyksta toliau ir gali tęstis ir rugsėjo mėnesį.

Palaidoti negiliai

Archeologiniams kasinėjimams vadovaujantis archeologas Dovilas Petrulis naujienų portalui JP aiškino, kad šioje vietoje aptikta nemažai suardytų palaikų.

„Prisitaikome prie gatvę remontuojančių darbininkų. Dirbame etapais. 2020 metais ištyrėme vieną perkasą, o šiais metais daugiau kasinėjame Vasario 16-osios gatvės dalyje. Iš viso 160 kv. m plote padarytos dvi perkasos. Šioje vietoje ne vieną šimtmetį plytėjo kapinaitės ir kasinėjant atsidengė kapai. Jie negiliai – nuo 80 cm iki pusantro metro. Jau turime atidengę 27 kapus ir planuojame, kad jų bus daugiau“, – pasakojo archeologas ir tvirtino, kad darbo pakaks ir rugsėjo mėnesį.

Ribų dar nenustatė

Pasak archeologo, buvusių kapinaičių ribų tiksliai nustatyti nepavyko.

Eriko Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai
Eriko Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai

„Dar tikslių ribų nustatyti negalime. Tos ribos yra ties Vasario 16-osios ir A.Smetonos gatvės sankryžos ir tęsiasi iki Panevėžio rajono savivaldybės pastato. Pagal rastas įkapes, galime sakyti, kad palaikai datuojami XVII amžiui iki XVIII amžiaus pradžios. Gali būti ir ankstyvesnio periodo, nes trijuose kapuose rastos monetos – Livonijos šilingai ir viename kape – stiklo karolių vėrinys. Pagal juos ir nustatinėjame radinių amžių“, – aiškino D.Petrulis.

Laidojimai tvarkingi

Pasiteiravus, kokios religijos atstovai buvo laidojami šiose kapinaitėse, archeologas D.Petrulis svarstė:

„Neturime jokių šaltinių, kad būtų galima nustatyti, kas buvo laidojami. Galima tik sakyti, kad laidojimai gan tankūs, tvarkingi. Žmonės buvo laidojami karstuose. Mirusieji orientuoti į vakarus, galvomis į pietvakarius. Beje, buvo manančiųjų, kad čia užkasti sovietinio teroro aukos, nes šalia – buvusi KGB būstinė. Tačiau čia palaidotos tikrai ne sovietinio teroro aukos“.

Eriko Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai
Eriko Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio Vasario 16-osios gatvėje atkasti palaikai

Tirs Vilniuje

Atkasti žmonių palaikai bus išvežti į Vilnių – atlikti antropologinius tyrimus.

„Bus nustatytos palaikų patologijos, o po to Panevėžio valdžia spręs, kur palaikai bus perlaidoti. Darbus vykdome pagal nustatytus reglamentus, o radinius sudedame ir ruošiame juos vežti į sostinę. Darbo turime pakankamai“, – teigė archeologas D. Petrulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius