Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 11 17 /13:45

Panevėžyje atidaryti Pusiaukelės namai nuteistiesiems

Panevėžyje trečiadienį atidaryti Pusiaukelės namai nuteistiesiems.
Pusiaukelės namai
Pusiaukelės namai / Kalėjimų departamento nuotr.

Trijų aukštų pastate įrengtas specialus Panevėžio pataisos namų padalinys, kuriame nuteistieji bus intensyviai rengiami paleidimui iš įkalinimo įstaigos.

Čia iš viso bus įrengti devyni gyvenamieji kambariai, juose įsikurs po du-tris nuteistuosius.

Pusiaukelės namuose gyvens žmonės, siekiantys integruotis, dirbti, atlyginti padarytą žalą, jie privalės dirbti arba mokytis, taip pat vykdyti jiems nustatytas socialinės reabilitacijos priemones.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, šiandien atveriamos 5-ųjų Pusiaukelės namų durys, o esama patirtis atskleidžia, kad pusiaukelės namai – tai labiausiai pasiteisinęs bausmės atlikimo modelis, kai taikomi nauji veiksmingi resocializacijos metodai padeda žmogui greičiau keisti gyvenimo būdą ir grįžti į visuomenę.

„Mūsų tikslas – plėsti pusiaukelės namų tinklą, ypatingą dėmesį skirti regionams, užtikrinant kad asmenys galėtų integruotis į visuomenę arčiau gyvenamosios vietos. Lietuvos ir užsienio šalių praktika atskleidžia, kad Pusiaukelės namai – tai tarsi tarpinė stotelė tarp įkalinimo įstaigos ir laisvės, kuri leidžia kurti saugesnę visuomenės aplinką ir užtikrina ženkliai mažesnį pakartotinį nusikalstamumą“, – akcentuoja teisingumo ministrė E.Dobrovolska.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska

„Pusiaukelės namuose gali gyventi nuteistieji, kurie iš tiesų nori integruotis, dirbti, atlyginti žalą. Čia apgyvendinti žmonės privalo dirbti arba mokytis, taip pat vykdyti jiems nustatytas socialinės reabilitacijos priemones. Pagal įstatymus jie galės išvykti už pusiaukelės namų ribų tiek į darbą, tiek į gydymo ar mokymo įstaigas, turės galimybes pasinaudoti kitomis viešomis paslaugomis“, – sako Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Nuteistiesiems bus leidžiama turėti mobilųjį telefoną, kompiuterį, televizorių, kitus elektros prietaisus, naudotis internetu, savaitgaliais jie galės išvykti į namus ar aplankyti artimųjų giminaičių.

Lengvajai grupei priskirtus nuteistuosius pagal nustatytus kriterijus atrinks Kalėjimų departamento direktoriaus sudaryta komisija. Jie turės būti atlikę bent ketvirtadalį bausmės, o iki galimo lygtinio paleidimo jiems turės būti likę ne daugiau kaip metai.

Nuteistieji taip pat privalės neturėti galiojančių nuobaudų, o jų elgesio rizika turėtų būti vertintina kaip žema. Čia negalės patekti ir nuteistieji, kurie buvo perkelti iš atviros kolonijos ar pusiaukelės namų į pataisos namus dėl teisės aktų pažeidimų.

Pusiaukelės namuose dirbs keturi nuolatiniai socialiniai darbuotojai, nuteistuosius konsultuos psichologai, nevyriausybinės organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius