Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 23

Panevėžyje vyks robotikos konferencija: kaip tapti robotų miestu, mokysis iš Odensės

Panevėžys lietuviams siejasi su daugeliu dalykų, tačiau robotai ar robotika nėra tarp jų. Bet situacija keičiasi. Robotiką miesto savivaldybė ketina įtraukti tarp miesto strateginių krypčių, o penktadienį Panevėžyje vyks tarptautinė robotikos konferencija „Kick-off: RoboPanevėžys“, kurioje robotikos ekspertai ir verslininkai iš Lietuvos ir Europos šalių diskutuos, kaip Panevėžį paversti robotikos miestu.
Robotinė ranka
Robotinė ranka / Vašingtono universiteto nuotr.

Vienas iš miestų, iš kurių Panevėžys tikisi perimti gerąją patirtį – Odensė Danijoje. Trečiasis pagal dydį Danijos miestas, kuriame gyvena apie 200 tūkst. gyventojų, po 2008-09 m. finansinės krizės patyrė didelių ekonominių sunkumų, nes čia užsidarė laivų statykla ir keli tūkstančiai miesto gyventojų neteko darbo.

Tačiau Odensė sugebėjo ne tik išspręsti savo problemas, bet ir pakilti aukštyn, tapdama tarptautiniu robotikos centru. Apie tai portalui 15min pasakojo „Investuok Odensėje“ generalinis direktorius Joostas Nijoffas, pagrindinis Panevėžyje rengiamos konferencijos kalbėtojas. Odensėje jis dirba nuo 2010 m.

„Odensės laivų statykloje buvo statomi didžiausi pasaulio krovininiai laivai. Tų laivų suvirinimo darbus atliko robotai, tam buvo sukurtos unikalios technologijos. Žinios apie šias technologijas buvo kaupiamos universitete ir iš universiteto perduotos mažesnėms bendrovėms. Taip ir gimė robotikos klasteris. Tai vyko paskutiniame XX a. dešimtmetyje“, – pasakoja J.Nijhoffas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robotai automobilių gamykloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robotai automobilių gamykloje

Tai, pasak jo, buvo pirmasis Odensės žingsnis į tapimą robotikos miestu. Antruoju žingsniu tapo laivų statyklos užsidarymas po finansinės krizės. Dėl to mieste apie 3 tūkstančius žmonių netapo darbo.

„Odensei kaip miestui reikėjo ne tik naujų darbo vietų, bet ir naujo pasakojimo apie save. Kas yra Odensė, kuo pasižymi Odensė, kas Odensę išskiria iš kitų miestų. Ir tada jau sukauptų robotikos žinių dėka Odensė atsinaujino, virsdama į robotikos, aukštųjų technologijų miestą“, – sako J.Nijhoffas.

Toks atsinaujinimas, pasak „Invest in Odense“ vadovo įvyko sėkmingo trišalio bendradarbiavimo tarp miesto savivaldybės, švietimo institucijų ir privačių verslo įmonių vieta.

„Mes pastebėjome, kad robotika yra sparčiai besiplečianti pramonės sritis, o automatizacija pramonėje darosi vis labiau svarbi. Tai ypač svarbu tokioje valstybėje kaip Danija, kur atlyginimai yra aukšti. Dėl brangios darbo jėgos, kalbant apie tradicinę pramonę, kur didžiąją dalį darbo atlieka prie staklių stovintys darbininkai, Danijos gamybos sektoriui sunku konkuruoti su kitų šalių gamybos sektoriais. Todėl, jei norime išlaikyti Daniją pramonine šalimi, mes turime kuo labiau automatizuoti procesus. Mes manome, kad taip prisidedame ir prie gamybos sektoriaus ateities visame pasaulyje“, – aiškina J.Nijhoffas.

Robotikos sektoriaus pakilimo naudą, pasak J.Nijhoffo, jaučia dauguma Odensės gyventojų.

„Odensėje su robotikos sektoriumi tiesiogiai susijusiose įmonėse dirba apie 2600 žmonių, netiesiogiai susijusiose – dar keli tūkstančiai. Ekonomikos augimas – akivaizdus.

Odensėje su robotikos sektoriumi tiesiogiai susijusiose įmonėse dirba apie 2600 žmonių, netiesiogiai susijusiose – dar keli tūkstančiai. Ekonomikos augimas – akivaizdus.

Be to, miestiečiai dabar gali tiesiog didžiuotis savo miestu. Apie Odensę kalba ne tik Danija, bet ir Europa, ir kalba apie ją ne dėl kažkokių istorinių pasiekimų, o dėl to, kaip miestas vystosi dabar“, – pabrėžia J.Nijhoffas.

Odensės pavyzdžiui, pasak „Invest in Odense“ vadovo, gali sekti tiek Panevėžys, tiek kiti Lietuvos miestai.

„Jei pramoniniai miestai Lietuvoje, susiduriantys su panašiais iššūkiais, kuriuos patyrė Odensė, pažvelgs į robotiką kaip į galimybę pasukti savo miestą nauja vystymosi kryptimi, jie gali sulaukti sėkmės. Robotika – puikus pavyzdys, kaip šiuolaikinės technologijos padeda kurti pramonės ateitį. Tačiau vien savivaldybės, arba vien privatus verslas nieko nepasieks vieni – reikalingas bendradarbiavimas“, – atkreipia dėmesį J.Nijhoffas.

Norint sėkmingai plėtoti veiklą robotikos srityje, J.Nijhoffo teigimu, svarbu turėti atvirą požiūrį ir būti pasiruošusiems bendradarbiauti ir ieškoti partnerių.

„Kartu su partneriais galite rasti, kokia jūsų unikali stiprybė, ką būtent jūs galite pasiūlyti. Gal esate geras programuotojas? O gal inžinierius? Gal esate stiprus elektronikos srityje, o gal – optikoje? Robotika yra labai plati sritis, vienas žmogus ar viena bendrovė neapims visko. Todėl reikia dirbti kartu ir rasti savo stiprybes“, – sako J.Nijhoffas.

Panevėžys tiki, kad gali būti kaip Odensė

Ar gali būti, kad Panevėžio jaunimas netrukus masiškai svajos tapti inžinieriais ir programuotojais, o miesto bendrovės sparčiai diegs modernias, šalyje dar mažai kur matomas technologijas? Neskubėkite sakyti, kad tai neįmanoma. Robotikos konferencijos organizatoriai – Panevėžio alumni klubas ir Lietuvos robotikos asociacija – tiki, kad Panevėžys būtent iš tokių miestų kaip Odensė nori perimti gerąją patirtį ir konferencijoje tikisi aptarti konkrečius žingsnius, kaip galima pasukti Odensės keliu.

„15min“ archyvo nuotr./Panevėžys
„15min“ archyvo nuotr./Panevėžys

Konferencijos metu bus aptariama tiek pramonės automatizavimo svarba Lietuvai ir regionams, tiek Panevėžio regiono specializacija ir miesto robotikos strategija, tiek Danijos gerosios praktikos.

„Šiuo metu Lietuvos mastu pastebimos pramonės konkurencingumui rizikas keliančios tendencijos, todėl Panevėžys, kaip stiprus industrinis miestas, siekia proaktyviai reaguoti į vykstančius procesus bei padėti pagrindus tvariam, moderniam ir sparčiam pramonės vystymuisi mieste ateityje“, – teigiama konferencijos „Kick Off: Robo Panevėžys“ organizatorių išplatintoje informacijoje apie renginį.

Pasak organizatorių, Lietuvoje dominuoja žemos pridėtinės vertės eksportas, o ES kontekste Lietuvos pramonė išlieka labai imli darbo jėgai. Šiuo metu labai sparčiai brangsta darbo jėga ir kyla spaudimas verslo konkurencingumui, todėl reikalinga robotizacija. Greitai brangstanti darbo jėga gali labai smarkiai pakenkti eksporto plėtrai.

„Lietuvoje po krizės gamybos apimtys išaugo, bet taip pat neproporcingai ženkliai išaugo darbuotojų skaičius pramonėje. Tai signalas, jog ne visos Lietuvos įmonės investuoja į robotizaciją. Tokia tendencija yra rizikinga, nes Europoje kuo toliau tuo labiau mažėja verslo priklausomybė nuo nekvalifikuotos darbo jėgos, kurią keičia robotai“, – atkreipiamas dėmesys konferencijos organizatorių išplatintame pranešime.

Pagal numatomą naują miesto strateginę kryptį Panevėžys planuoja daug dėmesio skirti robotikos ekosistemos kūrimui. Naujai strateginei krypčiai ketinama adaptuoti Panevėžio mechatronikos centro bei Panevėžio mokslo ir technologijų parko veiklas, kurti ir diegti tiek formaliojo, tiek neformaliojo ugdymo robotikos programas, stiprinti partnerystę su Europos robotikos centrais.

Konferencijoje, greta užsienio ekspertų, dalyvaus „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas, „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius Raimundas Petrauskas, vienas iš „Factobotics“ įkūrėjų Thomas Solupajevas-Ronlevas ir kiti glaudžiai su nagrinėjama tema susiję dalyviai iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius