Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 04

Panevėžys spaudos veidrodyje: FNTT tiria verslininkų ir ligoninės sandorius

Ketvirtadienį Panevėžio spauda skelbia apie tai, kad FNTT susidomėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės vykdytais viešaisiais pirkimais. Taip pat rašoma ir apie miesto valdžios pastangas laimėti nesibaigiančią dvikovą su paukščiais. Dar viena tema – dantų protezavimas, dėl kurio nepasitenkinimą vis aktyviau reiškia senjorai.
Įvykio vietoje
Respublikinė Panevėžio ligoninė / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnų, tiriančių vienos medicininės įrangos priežiūra ir remontu užsiimančios bendrovės galimai apgaulingą apskaitos tvarkymą, akys nukrypo ir į Respublikinę Panevėžio ligoninę, rašoma dienraštyje „Sekundė“.

Jiems kilo įtarimų, kad buvęs vyriausiasis ligoninės inžinierius, atsakingas už viešuosius pirkimus, galimai pažeidė įstatymus ir sudarė tam tikrus sandorius su savo sūnaus bei marčios bendrovėmis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Respublikinė Panevėžio ligoninė

FNTT ir tyrimą kontroliuojanti Panevėžio apygardos prokuratūra kol kas nieko plačiau nekomentuoja. Įtarimai niekam nepareikšti. Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas sako žinąs tik tiek, kad FNTT atlieka tyrimą. Ligoninė pareigūnams pateikė jų prašomus dokumentus, skelbia „Sekundė“.

Inžinierius, kurio veikla sudomino finansinių nusikaltimų tyrėjus, įstaigoje jau nebedirba. Pusantrų metų ligoninei vadovaujantis I.Dorošas neslėpė iš karto pastebėjęs, kad įstaigoje viešieji pirkimai buvo vykdomi pažeidžiant įstatymus. Jis ėmėsi priemonių, kad tai daugiau nepasikartotų. Prie ligoninės vairo stojus I.Dorošui, administracijoje pasikeitė nemažai darbuotojų, rašo dienraštis „Sekundė“.

istockphotos.com nuotr./Dantų valymas
istockphotos.com nuotr./Dantų valymas

Pensininkai nesulaukia nemokamų dantų protezų, daugelis miršta taip ir nesulaukę kompensacijų, nes valstybės skirti pinigai išleidžiami vaikų dantims protezuoti. Dienraštis „Sekundė“ atskleidžia, kad tokią priežastį, kodėl pastaruoju metu vis mažiau senjorų pakviečiami protezuoti dantų, nurodo Panevėžio teritorinė ligonių kasa.

Tarp vaikų sparčiai daugėja bedančių, kuriems, kaip ir senoliams, kad galėtų normaliai sukramtyti maistą, vienintelė išeitis – dantų protezai. Vaikų dantys protezuojami iš tų pačių senjorams ir neįgaliesiems skirtų lėšų. Vaikų protezams panaudojama maždaug trečdalis visų tam valstybės skirtų lėšų.

Vienam vaikui nemokamai protezuoti dantis valstybė skiria iki 3,5 tūkst. litų, o suaugusiam žmogui – iki 1 150 litų. Vidutinė vaikiško protezo kaina siekia 2 209 litus, rašo „Sekundė“.

Siūlysime atskirti suaugusiųjų ir vaikų dantims protezuoti skirtų lėšų krepšelius

Skirtingai nei senjorams, vaikams nemokamų protezų eilėje laukti nereikia. Jie gali iš karto sėsti į odontologo kėdę ir po kelių vizitų išeiti su naujais dantimis. O pensininkai eilėje laukia 5–7 metus.

Pavyzdžiui, šiais metais Panevėžyje kvietimo protezuoti dantų sulaukė tie senjorai, kurie į eilę užsirašė dar 2007 metais, Panevėžio rajone – į eilę užsiregistravę 2009-aisiais.

Panevėžio TLK direktorius Jonas Narbutas „Sekundei“ sako, kad būtina keisti teisės aktus, reglamentuojančius vaikų dantų protezavimą. Pasak jo, anksčiau valstybė vaikams dantų protezavimą kompensuodavo tik tais atvejais, kai jie dantų netekdavo dėl traumų.

Dabar – visais atvejais, kai to reikia, t. y. kai vaikų dantys taip išgedę, kad jų nebeįmanoma plombuoti. Šiais metais, palyginti su praėjusiais, tokių vaikų skaičius išaugo beveik dvigubai. Kadangi daugėja bedančių vaikų, didėja išlaidos jų dantims protezuoti, mažiau pinigų lieka senjorams.

„Nesakau, kad vaikus reikia palikti be dantų. Tačiau senjorų atžvilgiu dabartinė tvarka, kai net trečdalis pinigų atitenka vaikams ir be eilės, nėra teisinga. Siūlysime atskirti suaugusiųjų ir vaikų dantims protezuoti skirtų lėšų krepšelius“, – „Sekundei“ teigė J.Narbutas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Miesto paukščiai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Miesto paukščiai

Naujienų portalas „Panskliautas“ rašo, kad Panevėžio valdžios nuolat kovams skelbiamas karas priešui įspūdžio nedaro. Pajutę pavojų paukščiai trumpam palieka savo įtvirtinimus miesto parkuose ir persikelia į kitas vietas, o karo veiksmams nurimus grįžta į savo lizdus arba susuka naujus.

Kovų baidymas iš Kultūros ir poilsio parko, senųjų ir Ramygalos gatvės kapinių bei kitų Panevėžio vietų miesto biudžetui šiemet kainavo jau 50 tūkst. Litų.

Praėjusią savaitę posėdžiavusi miesto taryba balsų dauguma pritarė savivaldybės administracijos Ekologijos skyriaus prašymui kovai su Panevėžį okupavusiais paukščiais papildomai skirti 17,7 tūkst. litų. Už šiuos pinigus numatoma išardyti apie 300 lizdų, taigi vieno lizdo išardymas kainuos beveik 60 litų, skaičiuoja „Panskliautas“.

Žmonės nuolat kreipiasi su prašymais iškelti tuos lizdus

Ekologijos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Rūta Taučikienė teigė, jog šie pinigai bus panaudoti ne tik kovų lizdams sunaikinti, bet ir medžiams genėti, kad juose paukščiai nebegalėtų susisukti naujų lizdų. Anot valdininkės, 500 lizdų išardymas kainuoja apie 20 tūkst. litų.

„Vykdant paukščių baidymo darbus Kultūros ir poilsio parke, kovai pasklido po visą miestą, daugiausia lizdų jie susisuko Tulpių ir Beržų gatvėse. Žmonės nuolat kreipiasi su prašymais iškelti tuos lizdus.

Šiuos darbus planavome atlikti lapkričio ir gruodžio mėnesiais, nes nuo kovo iki liepos pabaigos draudžiama ardyti lizdus“, – „Panskliautui“ kalbėjo R.Taučikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius