Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17 /15:21

„Parankiu“ koncernui „MG Baltic“ įvardytas V.Gailius: manęs pirštu niekas nestumdo

Po Eligijaus Masiulio sulaikymo verslo koncernas „MG Baltic“ siekė, kad Liberalų sąjūdžio lyderiu taptų Vitalijus Gailius, teigia Valstybės saugumo departamentas. „MG Baltic“ tvirtina, kad tai – „dar viena absurdiška interpretacija“, V.Gailius aiškina, kad nėra parankus koncernui, esą jo „pirštu niekas nestumdo“. Iš partijos liberalas trauktis nežada, o tuo metu Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius dėsto su V.Gailiumi nematantis tolimesnės ateities.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VSD rašte parlamentinį tyrimą atliekančiam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) V.Gailius vadinamas koncerno vadovams parankiu asmeniu, teigiama, kad juos siejo asmeniniai ryšiai.

Ši VSD rašto dalis prieš kelias savaites pateiktoje informacijoje buvo užtušuota kaip slapta, bet praeitą savaitę buvo išslaptinta ir pateikta NSGK. Tuometinis liberalų lyderis E.Masiulis dėl įtarimų kyšio ėmimu buvo sulaikytas 2016 metų gegužę.

VSD teigimu, dėl to koncerno vadovai „iš dalies prarado LLS (Liberalų sąjūdžio) kontrolę, todėl buvo priversti imtis veiksmų, t.y. pasirinkti kitą sau parankų asmenį, kuris pakeistų E.Masiulį“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

„Buvo pasirinktas V.Gailius, su kuriuo, VSD duomenimis, R.Kurlianskis ir T.Dapkus palaiko santykius nuo 2011 metų. Nuo 2013 metų buvo bendraujama artimai – V.Gailius gaudavo informacinį palaikymą, be to, sustiprėjo jo ir MG atstovų asmeniniai ryšiai“, – teigiama rašte.

„Pažymėtina, kad po E.Masiulio sulaikymo V.Gailiaus ir R.Kurlianskio kontaktai nutrūko (tikėtina, dėl reputacinės rizikos), tačiau iš karto prasidėjo aktyvūs V.Gailiaus kontaktai su T.Dapkumi“, – nurodo VSD.

Anot rašto, 2016 metų birželį T.Dapkus – tikėtina, su R.Kurlianskio pagalba – padėjo formuoti V.Gailiui politinę strategiją, ieškoti kompromituojančios informacijos prieš jo konkurentus partijoje.

„(...) buvo pradėta formuoti nuomonė, kad V.Gailius nėra susijęs su LLS skandalu, jis tapo vienu pagrindinių T.Dapkaus laidų herojų, t.y. didinamas V.Gailiaus žinomumas ir populiarumas“, – rašoma rašte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Dapkus

VSD teigimu, T.Dapkus teikė V.Gailiui informaciją apie Aušrinę Armonaitę bei kitus partijos narius, kurstė P.Auštrevičių reikšti nepasitikėjimą Remigijumi Šimašiumi. Rašte cituojama ir T.Dapkaus žinutė: „panašu, kad Remigučiui laikas trauktis“.

„T.Dapkus siekė suformuoti žurnalistams neigiamą nuomonę apie visus V.Gailiaus konkurentus – A.Armonaitę, E.Gentvilą, R.Šimašių“, – teigiama rašte.

Po E.Masiulio sulaikymo V.Gailius du kartus kandidatavo į Liberalų sąjūdžio pirmininkus, bet abu sykius pralaimėjo.

Tiesa, paskutinįjį kartą šiuose rinkimuose V.Gailių bendrapartietis E.Gentvilas aplenkė tik vienu balsu.

2016 metų birželį partijos lyderiu buvo išrinktas R.Šimašius, 2017 metų gruodį – E.Gentvilas.

„MG Baltic“: liberalų istorija – „absurdiška interpretacija“

VSD informaciją, kad „MG Baltic“ siekė V.Gailių paversti liberalų partijos lyderiu, koncernas vadina „dar viena absurdiška interpretacija“.

„Tai – tik dar viena absurdiška interpretacija. Koncernas „MG Baltic“ nedarė įtakos nei liberalų, nei socdemų, nei konservatorių ar kitos partijos pirmininko rinkimams, kaip neskyrė nei generalinio prokuroro ar VSD vadovo“, – BNS sakė koncerno atstovas Tadas Marčiukaitis.

Tuo metu V.Gailius aiškina nesantis parankus koncernui „MG Baltic“, priešingai nei skelbiama VSD rašte.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./MG Baltic
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./MG Baltic

„Nežinau, kodėl aš parankus, jei mano iniciatyva buvo kreiptasi dėl kai kurių šitą įmonę dominančių objektų ir į prokuratūrą, ir į ministerijas, ir prokuratūra gynė viešąjį interesą, ir teismuose šitas juridinis asmuo yra pralaimėjęs. Aš tikrai nesu parankus, jei kažkam taip atrodo, tegu persižegnoja“, – V.Gailių cituoja BNS.

Portalui 15min susisiekus su politiku ir paprašius, kad šis pakomentuotų VSD rašte išsakytus teiginius, jis teigė, kad su LNK televizijos žurnalistais išties yra pažįstamas.

„Aš bendrauju su įvairiais žmonėmis. Ir su jumis, ir su LNK grupei priklausančiais žurnalistais taip pat. Su LNK grupės žurnalistais aš pažįstamas nuo 2012 m. Su tais asmenimis aš susipažinau „Alfa“ studijoje duodamas interviu 2012 m. po to, kai kreipiausi į teismus“, – sakė V.Gailius.

V.Gailius patvirtino esantis pažįstamas ir su T.Dapkum bei atkreipė dėmesį to niekada neneigęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Ir su Saule Pauliuviene, ir su Tomu Dapkum, ir su visais žurnalistais, su kuriais bendrauju, esu pažįstamas. Ir su jumis va dabar susipažinau“, – sakė V.Gailius.

Klausiamas, ar T.Dapkus išties padėjo jam formuoti politinę strategiją bei ieškoti kompromituojančios informacijos apie konkurentus partijoje, V.Gailius atsakė: „Aš neieškojau tos informacijos, o jeigu jūs žinote, kur tokia informacija yra surasta ir paskelbta – būčiau labai dėkingas, kad surastumėm kartu.“

Su R.Kurlianskiu V.Gailius taip pat pripažino esantis pažįstamas, bet tvirtino su juo bendravęs tik „Alfa“ redakcijoje.

„Nuo 2012 m. pažįstamas, nes buvau „Alfa“ redakcijoje ir po to ne kartą lankiausi ten. Ir aš to neneigiu, ir tą sakiau visiems, kad aš esu bendravęs. Bet tai buvo tokie, kai lankiausi „Alfa“ redakcijoje ir daviau interviu“, – sakė V.Gailius.

„Jei jūs turite ją, man pateikit. Aš tokios informacijos neturiu ir neprašiau“, – atsakė V.Gailius, paklaustas, ar T.Dapkus išties teikė jam informaciją apie kitus partijos narius.

V.Gailius iš partijos trauktis neketina

„Liberalų sąjūdžio nariu aš tapau 2016 metais, o valdymo organuose dalyvauju jau po visų skandalų. Aš galėjau pasirinkti ir išeiti, bet nepasirinkau ir nenusisukau nuo tūkstančių žmonių. Iki 2016 metų nebuvau nei Liberalų sąjūdžio nariu, nei kažkokiu projektu. Liberalų sąjūdžio nariu tapau įkalbėtas kolegų apygardoj, ne kažkieno iniciatyva“, – BNS kalbėjo parlamentaras.

V.Gailius sako sprendimą dalyvauti partijos vadovo rinkimuose priėmęs, kai pasklido gandai, esą jis pas dabartinius valdančiuosius kviečiamas teisingumo ministru.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitalijus Gailius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose nusprendžiau, kai buvo paskleista informacija, neva man siūlomas teisingumo ministro postas, tuomet ir pasakiau – nesirenku jokių portfelių, o dalyvausiu partijos pirmininko rinkimuose. Jei mane palaikė pusė partijos narių rikimuose, turbūt jų reikia paklausti, ar buvo daroma kažkokia įtaka“, – kalbėjo V.Gailius.

Jis taip pat teigė neketinantis trauktis iš partijos.

„Aš sprendimus priimu pats, manęs pirštu niekas nestumdo. O jei tai specialiai surežisuota situacija, parašant pamąstymus, reikėtų identifikuoti tos situacijos režisierius. Jeigu noras yra suskaldyt (partiją – BNS) per mane, tai tikrai nebūsiu tuo, kuris tai padarys“, – sakė V.Gailius.

Klausiamas, kas galėtų būti tas režisierius, V.Gailius sakė, jog jo santykiai su VSD – ne per geriausi, bylinėtis baigė tik 2015 metais.

„Nuo 2011 metų lapkričio esu VSD sekamas, o 2011 metais jų iniciatyva buvau atleistas iš tarnybos (FNTT vadovų – BNS). Po to įrodžiau teismuose, kad buvau šmeižiamas“, – sakė Seimo narys.

V.Gailius 2012 metais buvo atleistas iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovo pareigų, kai pasipriešino politikų nurodymams atleisti savo tuometinį pavaduotoją Vytautą Giržadą, po VSD pateiktos medžiagos apie poligrafo tyrimus. Teismas vėliau tiek V.Gailiaus, tiek V.Giržado atleidimą pripažino neteisėtu.

R.Šimašius: nematau politinės ateities su V.Gailiumi ir P.Auštrevičiumi

Vilniaus meras R.Šimašius ketvirtadienį pareiškė, kad nemato bendros politinės ateities su V.Gailiumi ir europarlamentaru Petru Auštrevičiumi. Tai jis sakė BNS komentuodamas VSD teiginius, kad po E.Masiulio sulaikymo verslo koncernas „MG Baltic“ siekė, jog Liberalų sąjūdžio lyderiu taptų V.Gailius.

Paklaustas, ar sieks šiuos politikus pašalinti iš partijos, ar pats išeis iš partijos, R.Šimašius atsakė, kad sprendimus priims pasitaręs su bendražygiais, pirmiausia – su parlamentare Aušrine Armonaite.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Nematau bendros ateities su pažymoje minimais žmonėmis, kurie minimi kaip veikę koncerno naudai ir prieš mane, ir prieš Aušrinę Armonaitę ir partiją bendrai“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Šimašius.

„Kalbu pirmiausia apie Vitalijų Gailių, bet Petro Auštrevičiaus vaidmuo taip pat yra labai įdomus. Visos istorijos ir partijos viduje, ir nacionaliniu mastu, ir Vilniaus viduje atrodo žymiai aiškesnėje šviesoje“, – teigė politikas ir pridūrė, kad paviešinus VSD turimą informaciją tapo akivaizdu, „kad jis buvo nepatogus įtakos grupėms Lietuvoje, Vilniuje, ir Liberalų sąjūdyje“.

A.Armonaitė: taip, kaip yra, likti negali

Liberalė A.Armonaitė, vertindama VSD paskelbtą informaciją, teigia nemananti, kad buvo taikinys asmeniškai – galbūt daugiau jos atstovaujama idėjinė liberali politinė kryptis liberalų partijoje.

Apie A.Armonaitę, VSD tikinimu, žurnalistas T.Dapkus teikė informaciją V.Gailiui ir bandė suformuoti neigiamą nuomonę.

„Vyksta sostų karai ir tame chaose svarbiausia išsaugoti liberalios politikos kryptį. Jokių staigių veiksmų kol kas nedarau, man svarbūs mano bendražygiai, kurie tiki laisvės idėjomis. Kartu priimsime sprendimą, kaip eiti į priekį. Bet pasakysiu atvirai – taip, kaip yra dabar, likti negali“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius