-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 09 /15:08

Įtarimai Kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei: siekė padėti vienai bendrovei monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą

Pirmadienį Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Šileika ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius nutarė plačiau papasakoti apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimų korupcinių nusikaltimų Nacionaliniame kraujo centre.
Joana Bikulčienė
Joana Bikulčienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nacionalinio kraujo centro direktorę Joaną Bikulčienę teisėsauga suėmė dar penktadienį, tačiau apie tai nebuvo oficialiai paskelbta. Tik pirmadienį teisėsaugininkai atskleidė, kad J.Bikulčienei pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, prekyba poveikiu ir veikimu bendrininkų grupėje, organizuojant ir padedant stambiu mastu imtis komercinės ir profesinės veiklos neturint licencijos.

Už tai Nacionalinio kraujo centro vadovei gali grėsti iki 7 metų nelaisvės.

Pirminiais duomenimis, J.Bikulčienė įtariama siekusi padėti vienai privačiai bendrovei monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą ir kraujo preparatų tiekimą Lietuvoje.

„Bendrininkų grupė, įtariama, savo neteisėtais veiksmais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms. Tokiu būdu būtų diskriminuoti ir eliminuoti kiti Lietuvos bei užsienio ūkio subjektai, turėję arba galėję turėti galimybę sąžiningai konkuruoti konkurso būdu sudarant sutartis su Nacionaliniu kraujo centru“, – aiškino R.Lukošius.

Paklaustas, ar įtariamiesiems pavyko monopolizuoti rinką, jis aiškino: „Konkrečių duomenų, kad rinką būtų monopolizavę, negaliu atskleisti. Ši veikla buvo užkardyta kėsinimosi stadijoje. Tačiau žala kilusi vien tik dėl Kraujo centro direktorės veiksmų. Mes įtariame, kad vadovė veikė savo interesais, siekdama sau naudos ir ateityje.“

Iš viso sulaikyti trys asmenys

Penktadienį STT pareigūnai sulaikė ir privačios bendrovės vienintelį akcininką bei direktorę. Atliktos kratos įtariamųjų darbo, gyvenamosiose vietose, automobiliuose.

Kraujo centro direktorei skirta kardomoji priemonė – suėmimas 14 parų privačios bendrovės akcininkui – suėmimas iki 2 mėnesių. Bendrovės direktorei paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pavardžių ir įmonės R.Lukošius neatskleidė. Paklaustas, ar tai yra bendrovė „Solis Tribus“, pareigūnas sakė: „Nei patvirtinsiu, nei paneigsiu.“

BNS žiniomis, teismas dviem mėnesiams leido suimti būtent bendrovės „Solis Tribus“ akcininką Antaną Petrošių. Kita įtariamoji – bendrovės vadovė Rūta Stankevičienė.

Bendrovė „Solis Tribus“ skelbia veikianti asmens sveikatos priežiūros, biotechnologijų, vaistinių žaliavų surinkimo ir vaistinių preparatų gamybos, farmacijos prekių didmeninio platinimo, medicinos inovacijų, mokslinių tyrimų ir taikymo srityse.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė BNS sakė, kad „Solis Tribus“ neturi jokių tarnybos išduotų licencijų – Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba iš viso nėra gavusi bendrovės prašymų išduoti licenciją.

Praėjusių metų pabaigoje pranešta, jog A Petrošius įsteigė tarptautinį investicinį holdingą „Agnis Plasma“. Tuomet teigta, kad didžioji dalis holdingo investicijų bus kreipiamos į užsienyje jau veikiančias biotechnologijų įmones, naujos kartos medicinos preparatų gamybą bei taikomuosius biotechnologijų srities mokslinius tyrimus.

Numatoma, kad nuo pernai liepos veikiantis ir Kipre registruotas fondas 2018–2021 metais investuos daugiau kaip 100 mln. eurų.

Pernai gruodžio 20 dieną skelbta, kad „Solis tribus“ kartu su partneriu, Italijos kompanija „KEDRION Biopharma“ ketina įregistruoti ir tiekti Lietuvos rinkai iš lietuviškos plazmos pagamintus preparatus. Tąkart taip pat pranešta, kad A.Petrošiaus įkurtas tarptautinis holdingas „Agnis Plasma“ sėkmingai užbaigė dviejų Austrijos plazmos centrų „Plasmapunkt Favoriten GmbH“ ir „Plasmaspendezentrum Donaustadt GmbH“ įsigijimo sandorį.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Šileika teigė, kad įtariamųjų gali padaugėti.

Sieja mokyklos suolas

J.Bikulčienė savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodė, kad „Solis Tribus“ vadovė R. Stankevičienė yra buvusi jos bendramokslė – abi baigusios tą pačią Alytaus antrąją vidurinę mokyklą. Nacionalinio kraujo centro vadovė taip pat yra deklaravusi, kad su „Solis tribus“ jos vadovaujamas centras yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, bendrovė „Solis Tribus“ įregistruota visai neseniai – praėjusių metų birželį. Londone gyvenamąją vietą nurodantis A. Petrošius šios įmonės akcininku tapo praėjusių metų liepos 20 dieną.

Liepos 21 dieną įmonės vadove tapo buvusi Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė. Tiesa, pastaroji bendrovei vadovavo vos kelis mėnesius – iki praėjusių metų rugsėjo, kai bendrovės vairą perėmė R. Stankevičienė.

A.Petrošius anksčiau yra buvęs bendrovės „Avia AM Leasing“ stebėtojų tarybos pirmininku. „Avia AM Leasing“ – su verslininko Gedimino Žiemelio valdoma „Avia Solution Group“ susijusi įmonė. A.Petrošius anksčiau yra buvęs ir bendrovės „Gulbinai estate development“ akcininkas, šiuo metu dar yra bendrovės „Išmaniosios investicijos“ akcininkas.

Suimtoji – Šaulių sąjungos narė

Korupcija įtariama ir dviems savaitėms suimta J. Bikulčienė yra Šaulių sąjungos Vilniaus rinktinės narė. Tai BNS pirmadienį patvirtino Šaulių sąjungos vado pavaduotojas Žydrūnas Sadauskis.

Pasak jo, J. Bikulčienei greičiausiai bus rekomenduota pačiai sustabdyti narystę Šaulių sąjungoje.

Mūsų klientas buvo kita bendrovė: mes neturėjome teisinių sutartinių santykių su Kraujo centru.

„Įstatymo numatyta, kad jei pripažįstama teismo kaltu, tai tada vienareikšmiai šalinama iš organizacijos, tokiu atveju kaip šis dažniausiai žmonės patys suspenduoja savo narystę, ar paprašome mes susispenduoti, kol išaiškėja visa situacija“, – sakė Ž. Sadauskis.

Seimo nario žmona: „Apklausta nebuvau“

Šioje byloje figūruoja ir Seimo nario, partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio žmona Živilė.

„Esu minima, nes esame teisininkai, konsultantai tos bendrovės, kuri turėjo sutartinių santykių su Kraujo centru. Kitaip tariant, mūsų klientas buvo kita bendrovė: mes neturėjome teisinių sutartinių santykių su Kraujo centru“, – 15min pirmadienį sakė Ž.Žemaitaitienė.

Ji neneigė byloje dalyvaujanti kaip specialioji liudytoja, tačiau pabrėžia, kad apklausta dar nebuvo.

Tuo metu pareigūnas R.Lukošius spaudos konferencijoje teigė kitaip. Esą Ž.Žemaitaitienė jau buvo apklausta.

Perklaustas, ar tikrai, nes pati teisininkė apklausos faktą kategoriškai neigia, R.Lukošius tepasakė: „Negaliu komentuoti.“

SAM irgi atliko tyrimą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia pati teisėsaugai perdavusi informaciją apie negeroves Nacionaliniame kraujo centre.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė pirmadienį sakė, kad Nacionalinio kraujo centro vadovės J.Bikulčienės sulaikymas ministerijai nebuvo didelė staigmena.

SAM jau kurį laiką kėlė abejonių ir nerimo šios institucijos veikla, buvo girdima įvairių kalbų.

„SAM jau kurį laiką kėlė abejonių ir nerimo šios institucijos veikla, buvo girdima įvairių kalbų, todėl SAM vadovybės pavedimu buvo atliekamas tyrimas dėl šio centro veiklos. Praėjusią savaitę visa ši informacija perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT)“, – sakė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot jos, ministerija aktyviai ir glaudžiai bendradarbiauja su STT ir kitomis teisėsaugos institucijoms, teikdama visą informaciją, kuri reikalinga atliekant tyrimus, susijusius su Nacionalinio kraujo centro veikla.

„Ministro nuomone, ši istorija yra dar vienas pavyzdys, kad sveikatos sistema pradeda valytis, padedant teisėsaugos institucijoms ir neabejingiems piliečiams. Kita vertus, neabejotinai tokios istorijos, kai sveikatos priežiūros įstaigų vadovai sulaikomi ir jiems pareiškiami įtarimai, neprideda pasitikėjimo sveikatos sistema“, – dėstė patarėja.

Artimiausiu metu laikinu Nacionalinio kraujo centro vadovu žadama skirti žmogų iš šalies.

Piktnaudžiavimu kaltintas ir pirmtakas

Tai – ne pirmas ikiteisminis tyrimas, susijęs su Nacionaliniu krauju centru. Piktnaudžiavimu tarnyba kaltintas ir J.Bikulčienės pirmtakas Vytenis Kalibatas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) prieš kelerius metus kaltino jį, kad 2005–2009 metais iš Lietuvos į Vokietiją išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos. Taip esą valstybei padaryta beveik 1,1 mln. eurų žala.

Vilniaus apylinkės teismas išteisino V.Kalibatą.

Nacionaliniam kraujo centrui jis nebevadovauja nuo 2013-ųjų lapkričio – jį poste pakeitė buvusi centro rinkodaros vadovė, teisininkė J.Bikulčienė.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už piktnaudžiavimą ir prekybą poveikiu gali būti baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų, už ūkinę, komercinę, finansinę ar profesinę veiklą, neturint tam licencijos, gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius