Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 30

Parlamentarai nesutiko dekriminalizuoti nedidelio narkotikų kiekio turėjimo

Parlamentarai ketvirtadienį nesutiko, kad nedidelis narkotinių medžiagų turėjimas be tikslo juos platinti užtrauktų ne baudžiamąją, o administracinę atsakomybę.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už atitinkamą sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Seimo liberalų Aušrinės Armonaitės ir Vitalijaus Gailiaus parengtą projektą po pateikimo balsavo 27 parlamentarai, prieš buvo 20, 35 susilaikė.

Pagal projektą, už neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą nedideliais kiekiais siūlyta numatyti 60–300 eurų baudą. Pakartotinai padarytas nusižengimas būtų užtraukęs baudą nuo 300 iki 460 eurų.

Iš Baudžiamojo kodekso norėta išbraukti nuostatą, kad „tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu“.

Pagal projektą, jeigu asmuo teisėsaugos institucijoms savanoriškai atiduotų neleistiną medžiagą, kurią įgijo ar laikė be tikslo platinti, taip pat jeigu savanoriškai kreiptųsi į sveikatos įstaigą, jis būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės.

„Daugelis pažangių valstybių pripažįsta, kad vien į baudimą orientuota narkotikų prevencijos politika yra neefektyvi, o pats baudimas nepasiekia tikslo. Ypač kai kalbame apie nedidelį laikomų narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekį. Dažnu atveju narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimas nedideliais kiekiais būdingas asmenims, sergantiems priklausomybės ligomis. Tokiems žmonėms turime suteikti galimybę dalyvauti tikslinėse į gydymą nukreiptose intervencinėse programose, kurios yra plačiai naudojamos Vakarų valstybėse“, – teigė viena pataisų iniciatorių A.Armonaitė.

Anot jos, baudžiamųjų sankcijų valstybė turėtų imtis tik tada, kai neįmanoma kitomis teisinėmis ir socialinėmis priemonėmis spręsti problemų, o pats baudžiamosios teisės taikymas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų yra perteklinis.

Liberalas V.Gailius sakė, kad policija priversta gaudyti nuo narkotikų priklausomus žmones, tai yra ligonius, užuot tyrę kvaišalų platintojų veiklą.

Prieš pataisas kalbėjęs konservatorius Rimantas Dagys teigė, kad jomis didinamas narkotikų prieinamumas.

„Siūlomas principas – mes įteisiname galimybę turėti nedidelį kiekį sau narkotikų, už kuriuos tik civilinė atsakomybė arba bauda. Lygiai taip pat paskui tu gali duoti draugui, draugas – draugui po nedidelį kiekį. Turėk, gal kada nors prisireiks. Aišku, atveriame didžiulę rinką papildomiems įsiliejimams narkotikų“, – sakė jis.

Policijos duomenimis, nuo šių metų sausio 1-osios iki kovo 27-osios pradėti 165 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius