Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17

Parlamentarai nesutiko su siūlymu atsisakyti baudų už vertimąsi prostitucija

Parlamentarai ketvirtadienį nesutiko, kad reikėtų atsisakyti baudų už vertimąsi prostitucija. Socialdemokratės Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė ir konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė siūlė pakeisti Administracinių nusižengimų kodeksą, kuriuo norėta panaikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija. Būtų baudžiami tik tie, kurie naudojosi prostitucijos paslaugomis.
Raudonųjų žibintų kvartalas Amsterdame
Asociatyvinė nuotr. Raudonųjų žibintų kvartalas Amsterdame / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Prostitucija Bauda

Tačiau už tai balsavo 30 parlamentarų, penki buvo prieš, 30 susilaikė. Projektas grąžintas iniciatorėms tobulinti.

„Ar užsiiminėjimas prostitucija yra gėris?“ – projektu stebėjosi konservatorius Rimantas Dagys.

Anot jo, didelė dalis asmenų savo noru užsiima prostitucija.

Tuo metu viena iš projekto autorių G.Purvaneckienė tvirtino, kad prostitucija užsiimantys asmenys, o dažniausiai tai yra moterys, yra tapę aukomis ir tokia veikla nesiverčia savo noru.

„Gal jūsų šeimos rate ir yra tokių vyrų ir moterų, kurie savanoriškai, džiaugsmingai užsiima prostitucija, bet tyrimai rodo, kad tai yra auka, net ji jei ir pateisina savo elgesį. Tai būna išprievartavimo auka, kraujomaišos auka, kai kuriais atvejais tai būna ir iš bado“, – teigė Seimo narė.

Dabar kodekse nustatyta, kad vertimasis prostitucija ir atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo 90 iki 140 eurų. Už pakartotinį nusižengimą skiriamos baudos nuo 140 iki 300 eurų.

Anot projekto autorių, baudų skyrimas už vertimąsi prostitucija didina šia veikla užsiimančių asmenų pažeidžiamumą, nes užkerta jiems kelią kreiptis į policijos pareigūnus tapus smurto, seksualinės prievartos aukomis. Projekto aiškinamajame rašte teigta, kad administracinės baudos neatgraso nuo vertimosi prostitucija, neproporcingai daug baudų skiriama asmenims parduodantiems seksualines paslaugas.

Daugiau nei prieš metus Seimas yra priėmęs rezoliuciją, raginančią naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija, paliekant tik baudas už seksualinių paslaugų pirkimą. Toks prostitucijos reguliavimo modelis galioja Švedijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius