-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 14 /20:23

Seimo pirmininku išrinktas Viktoras Pranckietis

Pirmadienį prisiekus naujajam Seimui, išrinktas naujas parlamento pirmininkas. Balsavimas praėjo be siurprizų – juo tapo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) į šį postą siūlytas agronomas Viktoras Pranckietis.
Seimo pirmininko rinkimai
Seimo pirmininko rinkimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

19 val. prasidėjo slaptas balsavimas, naujieji Seimo nariai rinkosi taip V.Pranckiečio ir liberalų iškelto Eugenijaus Gentvilo.

Už V.Pranckietį balsavo 93 Seimo nariai, E.Gentvilas sulaukė 36 balsų. 11 biuletenių rasti sugadinti.

„Mes įveikinėjame tokią ribą, kuri labai reikšmingai kalba apie rezultatą. Dėkoju jums visiems“, – apie gautų balsų skaičių Seimo salėje kalbėjo V.Pranckietis.

Jis priminė atėjęs iš pažangios ir tolerantiškos mokslo bendruomenės, teigė besistengsiantis, kad parlamente įsivyrautų argumentų kalba ir dialogo kultūra.

„Manau, kad arogancija, ciniškumas, abejingumas, susireikšminimas ar privilegijų siekis yra nesuderinami su išrinktojo piliečių atstovo statusu“, – teigė jis.

V.Pranckietis pabrėžė, kad laikas ir darbai nelaukia ir tvirtino tikintis ir sieksiantis, kad per ketverius metus bendro darbo šis Seimas pateisintų žmonių lūkesčius, atgautų visuomenės pagarbą ir pasitikėjimą.

V.Pranckietis: „Būkime geri, bet ne geručiai“

„Paruošta kalba. Dar tik prisistatymo, bet yra paruošta ir kita kalba“, – žurnalistams prieš posėdį pirmadienį sakė V.Pranckietis.

Skaitydamas pasiruoštą kalbą iš Seimo tribūnos V.Pranckietis prisiminė savo kalbą stažuotėje JAV, sakytą prieš 23 metus.

„Tada gavau savo pirmąją demokratijos pamoką. Pamoką, kad ne valstybė tau turi duoti, o tu turi duoti savo šaliai“, – sakė kandidatas į Seimo pirmininkus ir tikino to mokantis savo vaikus ir bendradarbius.

Mūsų užduotis – daryti geriau ir būti geresniais, būkime geri, bet ne geručiai, – sakė V.Pranckietis.

Jis tikino, kad labai gėrisi dabartine Lietuva, tačiau kartu matantis, ką dar reikia pataisyti. Jis ragino nepamiršti, kad Seimo nariai yra Lietuvos piliečių tarnai, kurie turi geriau įsiklausyti į visuomenės norus.

„Neignoruokime žmonių valios. Tai pokyčių iniciatyva“, – sakė V.Pranckietis.

Anot jo, kartu nauji valdantieji turi matyti Lietuvos strateginį planą ateičiai. „Mūsų užduotis – daryti geriau ir būti geresniais, būkime geri, bet ne geručiai. Žvelkime į ilgalaikę, ne trumpalaikę perspektyvą“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jis tikino, kad nuo Seimo pirmininko atsakomybė yra užtikrinti gerą aurą Seime. ​Anot jo, Seimo darbas neturėtų būti vertinamas pagal pateiktų projektų kiekį, o tik pagal tų projektų kokybę, įsitikinimą, kad jie veiks ir kaip veiks. Todėl V.Pranckietis ragino parlamentarus atsisakyti partinių ir asmeninių interesų ir dirbti bendrai Lietuvos žmonių gerovei.

Taip pat V.Pranckietis tikino, kad valdžia turi neužmigti ant laurų ir neatverti durų į parlamentą radikalams.

„Neleistina toleruoti atotrūkio tarp paprastų žmonių ir vadinamojo elito“, – sakė jis, pridurdamas, kad nuo to priklauso ir valstybės saugumas.

„Sunku plaukti prieš srovę, bet lengva plaukti pasroviui“, – naudodamas savo rinkimų komentare naudotą frazę baigdamas savo kalbą Seimo tribūnoje, pareiškė V.Pranckietis.

Pasidžiaugė, kad pristatomas kaip tolerantiškas žmogus

Konservatoriaus M.Adomėno paklaustas, ar atitinka vakarietiškas tradicijas tai, jog tikrasis partijos galios centras nevadovaus Seimui, V.Pranckietis pabrėžė, kad Seimo pirmininkas turi tarnauti ne partijai, o visam Seimui. Jis pabrėžė skaitęs savo biografiją žiniasklaidoje ir pastebėjęs, kad yra pristatomas kaip tolerantiškas žmogus.

Kito konservatoriaus Kęstučio Masiulio paprašytas išvardinti, kokiais konkrečiai veiksmais be deklaracijų kels Seimo autoritetą, „valstiečių“ kandidatas sakė, kad viskas prasideda nuo deklaracijų.

„Veiksmai jau prasidėjo, ir kai buvo mano asmuo paminėtas kaip galimas kandidatas, pasikeitė tonas ir aplinkoje“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, reikia stengtis, kad vidinės problemos ir nesutarimai nepatektų į viešumą, esą visų pirmiausiai reikia stengtis susitarti tarpusavyje.

„Inventorizuoti, kas turi būti daroma šiuo metu, turime suformuoti Vyriausybę, o tada pereiti prie programos įgyvendinimo“, – konservatorių lyderio G.Landsbergio paprašytas įvardinti darbus, vardijo jis.

Konservatorius Andrius Kubilius iš anksto, dar prieš balsavimą, sveikino V.Pranckietį su naujomis pareigomis, tačiau apgailestavo, kad Seimo pirmininku taps politikoje patirties neturintis žmogus. A.Kubilius klausė, ar galima artimiausiu metu į darbotvarkę įtraukti Astravo atominės elektrinės klausimą.

Sakote kad turiu mažai politinės patirties – paskolinkite, perduokite, ir ta patirtis gausės.

„Vytautas Landsbergis šiandien man įteikė knygelę „Astravas tai grabas“, tai visiems rūpimas klausimas. Sakote kad turiu mažai politinės patirties – paskolinkite, perduokite, ir ta patirtis gausės“, – teigė V.Pranckietis.

Žada skelbti geras žinias apie gėrybių atsisakymą

Jis teigė, kad žmonės turėtų matyti realius darbus net ir smulkmenose.

V.Pranckietis prisipažino, kad jam nenormalu atrodo, kai 7 Seimo pirmininko pavaduotojai turi 7 automobilius. Anot jo, to turi nelikti.

„Turime skelbti geras žinias, žingsnis po žingsnio, bet skelbti. Jei neatsisakysime gėrybių Seimo nariams, skurstantys to nesupras. Pradėkim nuo mažų darbelių, populiarinkime geras naujienas ir jas normuotai ar nenormuotai pateikime aplinkai“, – kalbėjo jis.

Konservatorius Jurgis Razma pastebėjo, kad anksčiau palikti vos tris Seimo pirmininko pavaduotojus žadėję „valstiečiai“ nusprendė, kad liks 5. Komitetų skaičius, anot J.Razmos, irgi didės. „Kaip su nuoseklumu?“, – klausė J.Razma.

V.Pranckietis teigė, kad komitetų skaičiaus niekas didinti nežada, tačiau parlamente kilus šurmuliui, jis teigė, kad jei tai pasikeitė, jis to dar nežino.

Kandidatas ne vienas

Liberalai į Seimo pirmininkus pateikė Eugenijaus Gentvilo kandidatūrą.

E.Gentvilas iš Seimo tribūnos prisiminė, kaip 2013 m. spalio 2 dienos popietę „darbiečiams“ kilo iniciatyva Vydą Gedvilą Seimo pirmininko poste pakeisti Loreta Graužiniene ir jis nusprendė su ja pakonkuruoti.

E.Gentvilas priminė tada sakęs, kad nebus bėdos, jei jo neišrinks, tačiau gali būti bėgos, jei bus išrinkta „žavi kolegė“. Pasak jo, jis buvo visiškai teisus.

Jis tikino nekovojantis prieš V.Pranckietį, tačiau jaučiantis, kad dabar turi ginti Seimo prestižą, kad Seimo pirmininkas nebūtų renkamas iš vieno kandidato.

„Iš esmės nepažįstu V.Pranckiečio. Man jis labai patinka kaip žmogus, bet aš jo visai nepažįstu kaip politiko“, – sakė E.Gentvilas.

Jis tikino pats niekam nebūsiantis staigmena, tačiau pripažino, kad niekam nebūtų staigmena, jei jo ir neišrinktų.

Pasak E.Gentvilo, Seimas su savo rietenomis ir nesutarimais neturi atimti matymo, kaip smarkiai Lietuva žengia į priekį.

„Visi Seimai, visos Vyriausybės vedė Lietuvą į priekį. Mes negalime šito nurašyti ar nematyti“, – sakė liberalas.

Jis sakė, kad jam patiko „valstiečių“ idėja burti plačią koaliciją, tačiau, deja, tai pasirodė esanti pernelyg idealistinė viltis. Pasak jo, jau seniai laikas liautis pykusis tarpusavyje, o ypač tyčiotis vieniems iš kitų Seimo salėje.

Seimo vadovė per trejus metus neapsilankė, nerado laiko apsilankyti visuose Lietuvos rajonuose. Ar tai ne paradoksas? – klausė E.Gentvilas.

E.Gentvilas siūlėsi tapti tuo, kuris padėtų rasti „valstiečiams“ bendrą kalbą su kitomis Seime atstovaujamomis partijomis ir jau turėtų patirties vadovauti parlamento darbui, nes Seimo nariu yra ne pirmą kadenciją.

Pasak jo, Seimo pirmininkas neturi būti ceremonmeisteris ir vesti eilinių Seimo posėdžių. Anot jo, Seimo pirmininkas turi susitelkti į valstybinius darbus, o ne į smulkius einamuosius klausimus.

„Seimo vadovė per trejus metus neapsilankė, nerado laiko apsilankyti visuose Lietuvos rajonuose. Ar tai ne paradoksas?“ – klausė jis.

Liberalas aiškino, kad išrinktas Seimo pirmininku, jis tikrai nestumtų Liberalų sąjūdžio idėjų, bet dirbtų nepriklausomai, visiems.

E.Gentvilas taip pat gyrė „valstiečių“ idėją atimti iš Seimo pirmininko pavaduotojų automobilius su vairuotojais, tačiau kritikavo komitetams išvykoms po Lietuvą skiriamas lėšas. Anot jo, komandiruotėms į užsienį skiriama nepalyginamai didesnė suma.

Socialdemokrato Artūro Skardžiaus klausiamas apie buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio kyšininkavimo istoriją, E.Gentvilas sakė paskutinį kartą matęs E.Masiulį rugpjūčio 24 dieną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Pasak E.Gentvilo, pirmas jo darbas būtų peržiūrėti Seimo biudžetą, nes jis suplanuotas rūmams, o ne Seimo narių veiklai.

Jo teigimu, Seime labai trūksta darbų koordinavimo, o ypač – parlamentinės kontrolės.

„Jūs gaišinate Seimą, nors žinote, kad nebūsite išrinktas. Toks jūsų konstruktyvus darbas“, – E.Gentvilui pareiškė Petras Gražulis.

Jis pasiteiravo, ar jis tiki, kad E.Masiulio galbūt paimti pinigai buvo skirti jam, o ne partijai.

„Nerėkite konstruktyvusis Gražuli. Leiskite man atsakyti į jūsų konstruktyvų klausimą“, – atsakinėdamas ramino P.Gražulį liberalas. E.Gentvilas pabrėžė, kad su šia istorija jis niekaip nėra susijęs, o viską išsiaiškins teisėsauga.

Pasigedo V.Pranckiečio patirties

Konservatorius Gabrielius Landsbergis tikino, kad jį E.Gentvilo pasisakymas įtikino kur kas labiau, nes buvo justi, kad žmogus turi patirties. Pasak jo, kol kas nėra aišku, ką apskritai Seime veiks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir kam jiems reikės vertybinių koalicijų.

Liberalas Kęstutis Glaveckas taip pat džiaugėsi, kad atsirado du kandidatai ir abiejų kalbos buvo ganėtinai kokybiškos.

„Šia prasme jaučiasi, kad permainos iš tiesų gali įvykti“, – sakė jis.

K.Glaveckas ragino Seimo pirmininką daugiausia dėmesio skirti ekonomikos augimo klausimams ir žmogiškosioms problemoms.

„Kas bebūtų išrinktas, mes, be abejo, gerbsime, bet pagarba priklausys nuo jo paties veiksmų“, – sakė liberalas.

Juozas Imbrasas prašė parlamentarų elgtis ramiau, tarp suolų su lapais nelakstyti bent per pirmąjį posėdį.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas aiškino, kad V.Pranckietis yra labai gerai žinomas kaimuose, kurie skaito kaimišką spaudą. Taip pat jis gyrė kandidatą į Seimo pirmininkus už toleranciją ir kuklumą bei kategoriškai pasisakantis prieš patyčias.

Kitas valstiečių-žaliųjų atstovas Viktoras Rinkevičius girdamas kandidatą į Seimo pirmininkus V.Pranckietį susipainiojo tardamas pavardę ir pavadino kolegą „Viktoru Pranciškum“, kuris savo vietą randa visur, kur bebūtų.

„V.Pranckietis tikrai yra vertas to posto ir jis tikrai nėra tas žmogus iš sistemos, iš klano, iš savų“, – aiškino didžiausios Seimo frakcijos atstovas.

Socialdemokratas Juozas Olekas tikino, kad jo atstovaujamą frakciją patenkino V.Pranckiečio atsakymai į klausimus ir pasiryžimas ieškoti bendros kalbos ne tik su valdančiaisiais, bet ir su opozicija.

Konservatorius Paulius Saudargas linkėjo Seimui pirmininką išsirinkti iki vidurnakčio ir be tokių staigmenų, kokių jau ne kartą būta.

Pavaduotojai bus penki

„Valstiečiai“ pirmadienį sutarė Seimo pirmininko pavaduotoju siūlyti tapti 32 metų inžinieriui, energetikui, Aleksandro Stulginskio ir Vytauto Didžiojo universitetų lektoriui Arvydui Nekrošiui.

Jo pirmąja pavaduotoja siūloma Rima Baškienė.

Socialdemokratai Seimo pirmininko pavaduotojais ketina siūlyti dabartinį premjerą Algirdą Butkevičių ir Europos reikalų komitetui galimai vadovausiantį Gediminą Kirkilą.

Pirmadienį ketinama priimti Seimo statuto pataisas, kurios sumažintų Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių iki 5. Vienas pavaduotojas bus skiriamas opozicijos.

Kaip pirmadienį teigė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, konservatoriai pirmininko pavaduotoja siūlys tapti Irenai Degutienei.

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad frakcija vieningai palaikys V.Pranckiečio kandidatūrą. „Iš užduodamų klausimų supratau, kad jis yra labai įsigilinęs į Seimo statutą. Kaip supratau, sugebės vadovauti Seimui“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak G.Landsbergio, dar nėra sutarta, kas bus opozicijos lyderis.

Jis yra minimas kaip vienas iš galimų Seimo pirmininko pavaduotojų.

G.Landsbergis sakė, kad konservatoriams A.Butkevičiaus pavardė „neprimena permainų ir pokyčių, kurie buvo žadėti prieš rinkimus.“

„Mes žiūrime neutraliai, frakcijos nariai turi teisę apsispręsti patys, bet yra bendra nuotaika, kad A.Butkevičius paramos nesulauks“, – sakė jis.

Pasak G.Landsbergio, dar nėra sutarta, kas bus opozicijos lyderis. Jei TS-LKD būt iškovojusi vienu parlamentaru daugiau, šis postas priklausytų jiems.

„Tarsimės su liberalais, žiūrėsime“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius