-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 12

Parlamentarai streikuojančių mokytojų reikalavimus siūlo įgyvendinti nuo 2020-ųjų

Keturi valdančiajai daugumai priklausantys parlamentarai ragina Vyriausybę pradėti derybas dėl 2020 metų Nacionalinės kolektyvinės sutarties. Antradienį jie registravo tai siūlančią Seimo rezoliuciją.
Tomas Tomilinas ir Andrius Navickas
Tomas Tomilinas ir Andrius Navickas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje, parlamentarų manymu, turėtų būti numatytas 2020 metų pareiginės algos bazinis dydis bei jo kasmetinio indeksavimo mechanizmas Lietuvos politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams, tarnautojams, biudžetinių įstaigų darbuotojams.

Siūloma iš dalies atsižvelgti į penktą savaitę streikuojančių mokytojų reikalavimą mažinti krūvius mokytojams, svarstyti galimybę naujam švietimo ir mokslo ministrui parengti ilgalaikį moksleivių klasėse mažinimo planą ir kitus reikalingus sprendimus dėl krūvio mažinimo, spartinti visos dienos mokyklos koncepcijos įgyvendinimą.

Parlamentarų manymu, taip pat reikėtų stiprinti tėvų ir vietos bendruomenių galimybes dalyvauti mokyklos gyvenime, siekiant ugdymo kokybės ir mokytojų darbo sąlygų gerinimo, sparčiau diegti metodines inovacijas valstybinėse mokyklose, stiprinti specializuotas ir tautinių mažumų mokyklas.

Seimo rezoliuciją parengė į derybas dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio tobulinimo įsitraukęs „valstietis“ Tomas Tomilinas, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, „valstietis“ Valius Ąžuolas, Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungai (LŠDPS) priklausančių mokytojų streikas dėl nuo rugsėjo įsigaliojusios darbo apmokėjimo tvarkos tęsiasi penktą savaitę. Keliasdešimt pedagogų, reiškiančių norą derėtis, jau beveik dvi savaites nepalieka Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpų.

Praėjusią savaitę dėl viešojo sektoriaus finansavimo iki 2025 metų Vyriausybė nusprendė sudaryti derybų grupę, apie 50 profsąjungų susitarė organizuoti visuotinę streikuojančius mokytojus palaikančią akciją.

Į derybas su streikuojančiais mokytojais pasisiūlė įsitraukti Trišalė taryba. Jai LŠDPS atstovai nepriklauso.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Masinė protesto akcija „Paskutinis skambutis“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Masinė protesto akcija „Paskutinis skambutis“

Streikuojantieji reikalauja 20 proc. didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti mokinių skaičių klasėse.

ŠMM skaičiavimais, minėtų reikalavimų įgyvendinimui prireiktų ne mažiau kaip 302 mln. eurų. Protestuojantieji teigia, kad skaičiai – išpūsti.

Pirmadienį Seimas po pateikimo pritarė ypatingos skubos tvarka pateiktoms D.Grybauskaitės pataisoms, turinčioms palengvinti etatinio mokytojų apmokėjimo įgyvendinimą. Dalis profsąjungų nurodo, kad to nepakanka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius