TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 22 /08:46

Parlamentarai svarstys, ar leisti elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse

Ketvirtadienį Seimui planuojama pateikti kelių dešimčių parlamentarų inicijuojamos pataisos, kad elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis būtų galima prekiauti tik vaistinėse.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Vida Press nuotr.

Vienas pataisų iniciatorių, Sveikatos reikalų komitete dirbantis „valstietis“ Aurelijus Veryga BNS yra sakęs, kad pakeitimus įkvėpė Australijos pavyzdys, kur siekiant padėti žmonėms išsigydyti nuo priklausomybės tabakui, jau nuspręsta elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse ir paskyrus gydytojui.

„Pirmiausia, turėtų atsirastų gamintojų, kurie užregistruotų tokius preparatus kaip vaistinius. (...) Jeigu būtų registruoti tokie produktai kaip vaistiniai produktai ir jeigu žmogus kreiptųsi į gydytoją pagalbos, norėdamas mesti rūkyti, jam toks preparatas galėtų būti paskirtas“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė vienas iš pataisų iniciatorių.

„Šiandien dienai tai yra teorinė galimybė, nes tokių produktų Lietuvoje mes neturim. (...) Tai nėra siūlymas visas tas lentynas, kurios šiandien yra parduotuvėje, pernešti į vaistinę ir pasiūlyti visiems norintiems pagarinti nueiti pas gydytoją išsirašyti leidimą“, – pridūrė jis.

Parlamentaro teigimu, jei tokie sprendimai būtų priimti „iš esmės įsigaliotų draudimas“ prekiauti tokiais produktais.

Seimo teisininkai siūlomus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės pakeitimo įstatymo pakeitimus yra sukritikavę.

Pasak jų, nauja tvarka elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prieinamumą apribotų ne tik jaunimui, bet smarkiai susiaurintų galimybes jų įsigyti visiems žmonėms apskritai.

Teisininkai sako, kad licencijas turinčios įmonės negalėtų prekiauti šiais produktais, nors jie „kažin ar galėtų būti laikomi pavojingesni ar kenksmingesni sveikatai nei patys tabako gaminiai“.

Be to, pasak teisininkų, siekis elektronines cigaretes ir jų pildykles perkelti į vaistinių lentynas apskritai nedera su šių paskirtimi bei veikla.

Sveikatos reikalų komiteto narė Morgana Danielė savo ruožtu teigė, kad dėl tokio sprendimo iš esmės visa prekyba persikeltų į internetą.

Tuo metu Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos atstovė Gina Strockė pabrėžė, kad jei receptus tokioms cigaretėms tektų išrašyti šeimos gydytojams, nukentėtų kiti pacientai.

„Šeimos gydytojai negydo priklausomybių, (...) mes vykdome prevencijas. Priklausomybes gydo gydytojai psichiatrai“, – sakė medikė.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė savo ruožtu teigia, kad vaistinės galėtų prekiauti tokiais produktais, jei jie išties būtų skirti padėti žmonėms mesti rūkyti.

Nuo 2022 metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti įvairių skonių ir kvapų elektroninėmis cigaretėmis, tačiau jomis ir toliau prekiaujama.

Siekiant mažinti šių rūkalų prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kuo labiau pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, Seimas ketina nuo 2024 metų gegužės uždrausti elektronines cigaretes, jei jų ar pildyklių skystyje yra cukraus ir saldiklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius