Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 13

Parlamentarų kalbos proteste prie Seimo: ragino nepaklusti ir versti Vyriausybę

Antradienį į protesto, vėliau virtusio riaušėmis, sceną lipo ne tik jo organizatoriai ir dalyviai, bet ir parlamentarai iš opozicinių „valstiečių“ ir „darbiečių“ frakcijų. Protestuotojams jie reiškė paramą, ragino nepasiduoti be kovos bei reikalauti Vyriausybės pasitraukimo. Opozicionieriai teigė, kad Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas elgiasi kaip naciai, priima antikonstitucinius sprendimus ir vykdo „didžiojo perkrovimo planą“.
Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis
Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmasis atėjusius į mitingą nuo scenos pasveikino Seimo „valstietis“, skiepų skeptikas Dainius Kepenis.

„Mes čia dviese „žalieji-valstiečiai“ Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis – jūsų tarnai“, – skelbė jis, kartu pristatęs ir savo frakcijos kolegą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kepenis

D.Kepenis perskaitė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos raginimą Vyriausybei, kad ši atsisakytų „žmonių gąsdinimo strategijos“ ir nedelsiant vykdytų vakcinacijos viešinimo kampaniją.

Politikas ragino „nutraukti nevakcinuotų žmonių diskriminaciją“, atsisakyti planų drausti nevakcinuotiems asmenims naudotis viešuoju transportu ar lankytis prekybos centruose, nesieti apmokėjimo už asmens gydymą su vakcinacijos faktu.

V.Ąžuolas: Lietuvoje įgyvendinamas planas

Toliau, prisimindamas Antrąjį pasaulinį karą, savo poziciją išdėstė V.Ąžuolas.

„Norėčiau pasakyti kitaip: pirma jie atėjo žydų, bet aš nieko nedariau, nes nebuvau žydas. Po to jie atėjo krikščionių, bet aš nieko nedariau, nes nebuvau krikščionis. Po to jie atėjo manęs, bet nebebuvo kam kalbėti.

Tai yra užrašas ant Antrojo pasaulinio karo memorialo lentos. Tai vyksta dabar. Atsiminkim, kad vieną dieną jie ateis manęs ir mūsų. Ir jeigu mes tylėsim, mūsų neliks“, – perspėjo Seimo narys.

Atsiminkim, kad vieną dieną jie ateis manęs ir mūsų. Ir jeigu mes tylėsim, mūsų neliks.

„Valstietis“ aiškino, jog Lietuvoje, kaip ir kitose Europos valstybėse, įgyvendinamas didžiojo perkrovimo planas.

„Visas šis įgyvendinamas planas, kuris įgyvendinamas ne tik Lietuvoje, – Prancūzijoj, Anglijoj, visose Europos valstybėse – tai yra pagal planą.

Ir planas yra labai paprastas, Klausso Schwabo aprašytas, – didysis perkrovimas. Jūs nieko neturėsite ir būsite laimingi – pagrindinė plano užduotis.

Reikia šiandien paklausti, ar mūsų valdantieji yra šio plano įgyvendintojai?“ – svarstė V.Ąžuolas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Protestas prieš Galimybių pasą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Protestas prieš Galimybių pasą

Pats atsakydamas į savo klausimą, Seimo narys teigė, kad valdantieji didžiojo perkrovimo planą jau įgyvendino, bet protestuotojus jis ragino nepasiduoti be kovos.

„Padarykime taip, kad mes nebūtume įrašyti į istoriją, kaip pasidavę be jokios kovos“, – kalbėjo V.Ąžuolas.

Seimo narys aiškino, kad valdžia leidžia įstatymus, bet „juos taiko tik tautai ir paprastiems žmonėms“, ne sau.

Taip jis kalbėjo, nes į Seimą įleidžiami tik galimybių pasą turintys Seimo kanceliarijos darbuotojai, o politikams tokio paso turėti esą nereikia.

Tai yra pasityčiojimas iš tautos, kaip darė okupantai, kaip darė naciai.

„Į Seimą negali patekti eiliniai Seimo darbuotojai, iš jų yra netgi pavogti sveikatos duomenys – ar jie skiepyti, ar neskiepyti. O Seimo nariai, ministrai, Vyriausybės atstovai gali eiti visur nevaržomai ir jiems negalioja niekas.

Tai yra pasityčiojimas iš tautos, kaip darė okupantai, kaip darė naciai. Tai yra tos pačios priemonės“, – lygino V.Ąžuolas.

Scenoje stovintis politikas ragino susirinkusiuosius nustoti paklusti ir kovoti už Konstitucijoje įtvirtintas teises:

„Valdžios prievarta, segregacija veiksminga tol, kol yra kas jai paklūsta ir bijo. Nustokim bijoti, nustokim paklusti ir kovokim už savo Konstituciją ir už kiekvieną jos teisę. Tik kartu mes esam jėga.“

A.Gedvilas: eksperimentams su mumis – ne

Į sceną žengęs „darbietis“ Aidas Gedvilas teigė nesitikėjęs mitinge prie Seimo išvysti tiek daug žmonių.

Jis kalbėjo taip lyg būtų protesto dalyvis ir šalininkas: „Labai džiugu, kad mūsų tiek daug, kurie neparsidavėm, nepabūgom ir nepatingėjom ateiti čia, apginti savo pilietišką poziciją.“

Labai džiugu, kad mūsų tiek daug, kurie neparsidavėm, nepabūgom ir nepatingėjom ateiti čia.

A.Gedvilas teigė, kad esama valdžia priima „nežmoniškus sprendimus“, ir sakė norintis jai priminti, kad protestuojančių balsas „toks pat svarbus, kaip ir kitų žmonių nepriklausomai nuo to, turi jie kažkokį valdžios išduotą dokumentą ar ne, yra paskiepyti ar ne“.

„Ar jūs jaučiate, kaip ši Vyriausybė tarnauja jūsų gerovei? Aš tikrai nejaučiu. Tačiau jaučiu, kad visa Lietuva, jos žmonės ir demokratija tapo valdančiųjų tarnais. Šiandien mes visi kartu tam sakome griežtą ne!“ – skelbė A.Gedvilas.

„Diskriminacijai – ne, žmogaus teisių pažeidimams – ne, draudimams dirbti – ne, mokamiems testams – ne, eksperimentams su mumis – ne“, – toliau vardijo jis, o minia politikui atitarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aidas Gedvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aidas Gedvilas

Jis reikalavo, kad valdantieji nepažeidinėtų konstitucinių teisių – nustotų prievarta testuoti ir vakcinuoti vaikus, prievarta neatlikinėtų eksperimentinių bandymų.

„Žmonės, nesutinkantys skiepytis, nėra antrarūšiai. Žmonės, nepritariantys valdžios veiksmams bei turintys kitą nuomonę, negali būti ženklinami ir baudžiami.

Visi Lietuvos žmonės yra lygūs. Be to, aš pažadu, kad niekada nepalaikysiu diskriminacinių ir antikonstitucinių sprendimų“, – rėžė A.Gedvilas.

M.Puidokas: vieno mitingo tikrai nepakaks

Į mitingo dalyvius kreipėsi ir „darbietis“ Mindaugas Puidokas. Jis dėkojo, kad žmonės susirinko, pažymėjo, kad valstybei vadovauja tauta ir visi susirinkusieji, o parlamentarai tautai esą tarnauja.

„Mes, Seimo nariai, esame tam išrinkti, kad tarnautume mūsų žmonėms, jums visiems.

Konstitucija buvo visų suformuota balsuojant referendume, buvo atsiklausta visų mūsų žmonių, dėl to joks politikas, nei premjerė I.Šimonytė, nei ministrė A.Bilotaitė, nei ministras G.Landsbergis, neturi teisės pažeidinėti žmonių teisių ir juos skirstyti kaip gyvulių ūkyje į lygius ir lygesnius“, – dėstė M.Puidokas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

„Dabar mes esame skaldomi ir niekinami. Kai aš paklausiu konservatorių, kodėl jie taip elgiasi, jie pasakė, kad visus tuos žmones, kurie protestuoja, laiko neadekvatais“, – tęsė jis.

Politikas teigė norintis išvardyti keletą svarbių faktų apie vakcinaciją nuo COVID-19.

„Šiuo metu vakcinuotis turi teisę visi žmonės, kurie to nori. Kalbant apie vakcinas, jos iki 2023 metų yra bandymų stadijoje, jos yra eksperimentinėje stadijoje, vadinasi, žmogus turi teisę apsispręsti, kaip jam elgtis su savo sveikata, tai yra vienas faktas.

Antras faktas. Visos vakcinas gaminančios kompanijos sutiko jas platinti ir naudoti žmonėms visose pasaulio valstybėse tik su viena labai aiškia, teisine sąlyga – jeigu jos neneš jokios teisinės atsakomybės už pašalinius poveikius žmonėms. <...>

Trečias faktas. Delta atmaina. Visi profesoriai, mokslų daktarai, kurie net pasisako aktyviai už vakcinaciją, aiškiai įvardija, kad delta atmaina serga, nešiotojais yra ir ją perduoda tiek vakcinuoti pilnai kelis kartus žmonės, tiek ir tie, kurie yra nevakcinuoti. Vadinasi, mūsų visų skaldymas į kelias žmonių grupes – vakcinuotų ir nevakcinuotų žmonių – yra net antimoksliškas“, – kalbėjo M.Puidokas.

Jis aiškino, kad Lietuvos visuomenė skaldoma dirbtinai ir siūlė reikalauti Vyriausybės atstatydinimo:

„Atėjo laikas pabusti, pakilti ir kovoti už savo teises. <...> Šiuo metu turim pasakyti Vyriausybei, premjerei I.Šimonytei ir jos ministrams, kad atėjo laikas jiems trauktis!“

Turim pasakyti Vyriausybei, premjerei I.Šimonytei ir jos ministrams, kad atėjo laikas jiems trauktis!

M.Puidokas susirinkusiuosius ragino organizuoti daugiau mitingų.

„Vieno šito mitingo ir protesto tikrai nepakas. Nebus taip, kad atjos baltas Vyčio raitelis, kuris mus visus išgelbės.

Mielieji, kalbėkit su savo draugais, su visais tais, kurie prieš vakcinas, už vakcinas, bet kurie už darną, už gėrį visos valstybės žmonėms“, – kalbėjo jis ir teigė, kad mitingai, protestai ir streikai turės tęstis tol, kol „Lietuva taps tikrai demokratine šalimi, kuri gerbia kiekvieną pilietį“.

Vertins Seimo narių elgesį ir vaidmenį

Kitą dieną po mitingo, išvirtusio į riaušes, M.Puidokas ir A.Gedvilas paskelbė nuo pastarųjų atsiribojantys.

VIDEO: Prie Seimo vykusiame mitinge kilo riaušės – į pareigūnus skriejo akmenys, neramumus malšino riaušių policija

Seimo nariai tikino kvietę žmones taikiam protestui prieš planuojamus ir jau priimtus Vyriausybės sprendimus, susijusius su COVID-19 pandemijos valdymu.

Į protestą prie Seimo dėl Vyriausybės planuojamų ribojimų imuniteto nuo COVID-19 neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms susirinko apie 5 tūkst. žmonių.

Pasibaigus sankcionuoto mitingo laikui, protestuotojai nuo Seimo neatsitraukė, užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo.

VIDEO: Nufilmavo, kaip driokstelėjo į pareigūnus paleistas sprogmuo

Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai ir akmenys, leistos garsinės raketos, sprogmuo, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Įvykio metu nukentėjo 18 pareigūnų.

Dėl riaušių kurstymo pradėtas ikiteisminis tyrimas, buvo sulaikyti 26 įtariamieji, dalį jų teismas leido suimti.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pasiūlė Seimo valdybai įvertinti kelių parlamentarų vaidmenį per riaušėmis virtusį mitingą.

Kurių parlamentarų, komiteto pirmininkas neįvardijo.

Dėl Seimo narių indėlio antradienio įvykiuose apgailestavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jis ragino įvertinti konkretų politikų vaidmenį procesuose. Tuo užsiims teisėsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius