Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 31 /21:55

Vienybė virto krachu: medikai, kovojantys su koronavirusu, priedų prie algos negaus

Antradienį Seimas svarstė medikams už karantino metu išdirbtą laiką pavojingomis sąlygomis skirti priedus. Už tai po pateikimo vieningai pasisakė visi posėdyje dalyvavę Seimo nariai. Tačiau projektas parlamento posėdžio metu opozicijos iniciatyva pakito – priedus pasiūlyta skirti ir tiems medikams, kurie dirba karantino metu, nors nebūtinai pavojingomis sąlygomis, taip pat – juos padidinti. Tam pasipriešino valdantieji – ištraukė korteles ir balsavimas žlugo. Taip tautos atstovai pasielgė ir perbalsuodami dėl pataisų priėmimo.
Instrukcija dėl koronaviruso
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

„Šiandienos posėdis ir balsavimas virto tikru pabandymu šitoje krizės akimirkoje supriešinti visus – valstybę, medikus, pacientus ir sukelti realią grėsmę“, – Seimo posėdžio pabaigoje po visų balsavimų teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jūs norite išprovokuoti medikus savo visais išsidirbinėjimais, kad jie realiai patikėtų jūsų visomis šitomis spekuliacijomis ir mestų darbą? Aš norėčiau, kad jūs ir atsidurtumėt tokioje vietoje, kai medikai atsisakys savo darbą dirbti“, – kreipdamasis į tautos atstovus kalbėjo jis.

Jūs norite išprovokuoti medikus savo visais išsidirbinėjimais, kad jie realiai patikėtų jūsų visomis šitomis spekuliacijomis ir mestų darbą?

O ministro žodžius palydėjo triukšmas.

Kažkas Seimo salėje mestelėjo repliką, tada pasigirdo ilgi opozicijos plojimai.

Tuomet į opoziciją ramiu tonu kreipėsi ministras.

„Šiandienos siūlymas dėl didesnio medikų užmokesčio buvo registruotas kolegės Astos Kubilienės. Tai buvo jos iniciatyva.

Aš manau, kad iš pavydo ir pykčio, kad nespėjot padaryti to pirmi, norėdami pasirodyti, kad rūpi medikų bendruomenė (o aš tikiu, kad visiems ji rūpi), pabandėt užregistruoti siūlymus, kuriems, jūsų manymu, nebereikia nei Vyriausybės išvados, nei vertinti, ar tam yra pakankami finansai, nei svarstyti komitetuose, kuriuose ir svarstomi tokie biudžetiniai reikalai“, – kalbėjo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Opozicija, pasak jo, pateikė siūlymą, kurio įgyvendinimui esą neužtektų ir PSDF rezervo lėšų. Ministras paragino medikus nereaguoti į politinį „cirką“ ir pažadėjo dar kartą registruoti pataisas dėl didesnio medikų darbo užmokesčio.

Trečiadienį valdantieji taip ir padarė – pateikė naują siūlymą didinti koronaviruso židiniuose dirbančių medikų algas. Jį Seime ketinama priimti kitą savaitę, antradienį.

Keisti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą bei paskatinti medikus darbo pavojingomis sąlygomis metu pasiūlė „valstietė“ Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

„Teikiamu projektu siekiama pagerinti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų socialines garantijas ir jų užtikrinimo praktiką šalyje paskelbtos ekstremalios padėties metu“, – teikdama įstatymo projektą nurodė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

A.Kubilienė pasiūlė medikams už karantino metu išdirbtą laiką pavojingomis sąlygomis skirti priedus, siekiančius 50–100 proc. pastoviosios jų darbo užmokesčio dalies. Pateikimo procedūros metu „už“ tokias pataisas balsavo visi 124 Seimo posėdyje dalyvavę tautos atstovai.

Pataisos antradienį priiminėtos ypatingos skubos tvarka.

Teisės aktas šiek tiek pakito po jo svarstymo Sveikatos reikalų komitete.

Nuo karantino paskelbimo mėnesio pradžios iki mėnesio pabaigos sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, kurie dirba ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose, arba dirba su pacientais, sergančiais ypač pavojingomis ligomis, siūlyta leisti mokėti ne mažesnius nei 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies arba mėnesinės algos dydžio priedus.

Priedo dydį ketinta nustatyti pagal „konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, veiklos mastą“.

Priedus, įskaitant ir nuo to darbdavio mokamus mokesčius, siūlyta apmokėti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka, arba valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšomis, Vyriausybės nustatyta tvarka.

Dar labiau teisės akto projektas pasikeitė vakarinio Seimo posėdžio metu: parlamentarai po antrojo balsavimo pritarė konservatorių Antano Matulo ir Raimundo Martinėlio pataisoms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis

Pagal jas, priedai, siekiantys 50 proc. pastoviosios darbo užmokesčio dalies, turėtų būti skiriami tiems medikams, kurie vykdo veiklą karantino metu. O tiems, kurie dirba dar ir pavojingomis sąlygomis, turėtų tekti 100–150 proc. pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedai.

Per pirmąjį balsavimą dėl šio siūlymo parlamentarų balsai pasiskirstė lygiai, tad teko perbalsuoti. Antrojo balsavimo metu „už“ pasisakiusių buvo 53, „prieš“ – 11, susilaikė 38 tautos atstovai.

Po balsavimo pasigirdo dalies Seimo narių plojimai, o po balsavimo dėl viso įstatymo projekto – baubimai.

Priėmimo stadijoje dėl priedų medikams balsavimui registravosi tik 59 parlamentarai – mažiau nei pusė viso Seimo – tad pataisos liko nepriimtos.

Lauksime geresnio laiko balsavimui.

„Lauksime geresnio laiko balsavimui“, – apgailestavo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

Kokią poziciją galutinio balsavimo metu išreiškė kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

„Labai skaudu, kad taip elgiatės“, – valdantiesiems replikavo A.Matulas.

Pataisų iniciatorė A.Kubilienė kaltino opoziciją sužlugdžius jos projektą.

„Opozicija bando viską sumaišyti, sukeisti ir išbarstyti, registruosime kitą pasiūlymą. Pažiūrėkite į įstatymo paskirtį, nereikėtų visko šitaip išblaškyti“, – sakė ji.

Tačiau R.Baškienė pabrėžė, kad projekto iniciatorė A.Kubilienė nebegalės registruoti naujos pataisos – turės iš naujo teikti visą įstatymo projektą.

Turėsite teikti iš naujo naują įstatymo projektą.

„Pasiūlymai nebegalimi į šį įstatymo projektą, liko tik balsavimas. Todėl jūs, gerbiama komiteto pirmininke, esate neteisi – turėsite teikti iš naujo naują įstatymo projektą. Tik toks yra kelias“, – aiškino Seimo vicepirmininkė.

Nuskambėjus A.Matulo siūlymui perbalsuoti dėl pataisų, R.Baškienė jį sutiko tenkinti.

Ir vėl balsavimui registravosi per mažai Seimo narių – 56, pataisos nebuvo priimtos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga teigė esantis „šalininkas to, kad medikai galėtų ir ne 15 proc., o ženkliai didesnius priedus gauti už darbą ypatingomis sąlygomis“.

„Rezidentams tokie priedai taip pat turi būti užtikrinami“, – pridūrė jis.

Tačiau palaikymą ministras reiškė pirminiam projektui, o opozicijos rankomis jis, pasak ministro, buvo sugriautas.

Neatsakinga kelti atlyginimus visiems medikams, kai neaišku, kiek truks karantinas, ir kiek biudžetui atsieis algų padidinimai, tikino A.Veryga.

Socialdemokratas Algirdas Sysas sveikino parlamentarės A.Kubilienės iniciatyvą skirti medikams priedus, tačiau svarstė, ar dėl to turėtų būti keičiamas aptariamas įstatymas, o ne koks kitas, bei klausė, ar tam numatytos lėšos.

„Pagal įstatymo logiką, jūs turėtumėte teikti biudžeto įstatymo pataisas, kur būtų numatyti asignavimai darbo užmokesčio padidinimui“, – teigė politikas.

Atsakydama A.Kubilienė pažymėjo, kad skirtingos įstaigos medikams, dirbantiems sudėtingomis sąlygomis, moka ir skirtingus priedus, ir sakė mananti, kad įstatyminiu būdu šią tvarką reikėtų suvienodinti.

„Dabar dėl lėšų kiekio. Labai sunku numatyti [...], kiek reikės lėšų, – teigė Seimo narė. – Bet tikrai ir PSDF, ir rezervas yra nemažas.“

Medikų atlyginimai šituo periodu turi būti didesni.

„Medikų atlyginimai šituo periodu turi būti didesni“, – sutiko konservatorius Antanas Matulas ir klausė, ar didesnį darbo užmokestį turėtų gauti tik tie, kurie dirba ligos židiniuose, ar visi medikai.

A.Kubilienė sutiko, kad paskatą galėtų gauti ir, pavyzdžiui, oro uostuose dirbantys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, bet tikino, kad tuo rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija. Teikiamomis pataisomis, anot jos, kalbama tik apie medikus, susiduriančius su infekuotais pacientais.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras A.Veryga žadėjo su koronavirusu kovojantiems medikams mokėti 15 proc. didesnius atlyginimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius