Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 28

Parlamento pirmininkas Igoris Cormanas: Moldovos eurointegracija yra negrįžtamas procesas

Moldovos siekis tapti Europos Sąjungos (ES) nare yra negrįžtamas procesas, sakė Vilniuje viešintis Moldovos parlamento pirmininkas Igoris Cormanas.
Algirdas Butkevičius ir Igoris Cormanas
Algirdas Butkevičius ir Igoris Cormanas / Vyginto Skaraičio/BFL nuotr.

„Pripažįstame, kad eurointegracija yra nuolat vykstantis procesas, o ne koks nors produktas. Eurointegracija yra svarbus ir negrįžtamas procesas, kuriam Moldova yra įsipareigojusi“, – ketvirtadienį sakė I.Cormanas ES parlamentų Užsienio reikalų komitetų vadovų bei Parlamentinio demokratijos forumo atstovų susitikime Vilniuje.

Jis pabrėžė, kad galutinis Moldovos tikslas – visateisė narystė ES.

I.Cormanas atkreipė dėmesį, kad pusė Moldovos užsienio prekybos yra su ES, beveik visos kapitalo investicijos šioje šalyje yra iš Vakarų valstybių.

Moldovos parlamento vadovas pabrėžė, kad jo šalies piliečiai labai laukia ES sprendimo dėl bevizio režimo.

„Vizų liberalizavimas labai prisidės prie politinių ir ekonominių reformų, kurios būtinos saugiai šalies ateičiai. Tai palengvins Moldovos žmonių keliones po ES ir tokiu būdu išaugs verslininkų bendradarbiavimas su Europos verslininkais“, – tvirtino jis.

I.Cormanas vylėsi, kad šio sprendimo svarba bus suprasta ir ES narių valstybių sostinėse bei Europos Parlamente.

„Laukdami Europos Parlamento rinkimų tikimės, kad Europos Parlamentas priims labai svarbų sprendimą (dėl bevizio režimo su Moldova – BNS) iki kovo pabaigos. Toks sprendimas tik padrąsintų mūsų piliečius ir parodytų, kad jie gali gauti apčiuopiamos naudos iš eurointegracijos proceso“, – tvirtino parlamento vadovas.

Lapkričio 15 dieną Europos Komisija pranešė, kad iškart po Vilniaus Rytų partnerystės viršūnių susitikimo ji svarstys „įstatyminio pasiūlymo panaikinti vizos reikalavimus Moldovos piliečiams, turintiems biometrinį pasą, pateikimą“.

„Mes vakar išgirdome labai gerą žinią, kad Europos Komisija ketina pradėti teisinį procesą, tai yra inicijuoti reikalingus teisės aktus, kad būtų galima liberalizuoti vizas kelionėms iš Moldovos į Europos Sąjungą, vizų liberalizavimo klausimas reiškia, kad tikimės, jog kitais metais, EK inicijavus pakeitimus, sprendimus dėl vizų liberalizavimo bus galima priimti Europos Parlamente bei ES Taryboje“, – vėliau Seime per trumpą spaudos konferenciją sakė I.Cormanas.

Moldovoje gyvena 3,5 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius