Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 24 /14:41

„Socialdarbiečiai“ neslepia: didins įtaką koalicijoje, teisingumo ministru siūlo premjero patarėją

Vienas iš šeštadienį Vilniuje besikuriančios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) tikslų – pasirašyti tarppartinę koalicijos sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Šiuo metu Seime dirbantys „socdarbiečiai“ yra sudarę frakcijų koaliciją su „valstiečiais“, tačiau naujai kuriamos partijos lyderiai neslepia – to negana.
Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas
Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie partijų koalicijas šeštadienį vykstančiame steigiamajame partijos suvažiavime kalbama ne tik prie kavos. Šį tikslą savo kalboje akcentavo ir kandidatas į LSDDP pirmininkus Seimo narys Gediminas Kirkilas. Tiesa, jo sąraše ši užduotis – tik ketvirtoji.

Svarbiau, pasak G.Kirkilo, struktūrizuoti partijos veiklą, pradėti pasiruošimą savivaldybių rinkimams: iškelti kandidatus į merus, tarybų narius; bendradarbiauti su visuomeniniais komitetais, verslo asociacijomis, profesinėmis sąjungomis.

Tačiau netrukus ateis laikas ir paspausti „valstiečius“, neslepia jis.

„Ketvirta – Įgalioti partijos vadovybę pravesti konsultacijas, o vėliau ir derybas su valstiečių žaliųjų sąjunga (tikiuosi jie sutiks) dėl tarppartinės koalicines sutarties, nes dabar turime tik sutartį tarp frakcijų. Manau, kad būsima sutartis galėtų apimti ne tik bendrą darbą Seime ir Vyriausybėje, bet ir savivaldos, Europos Parlamento bei Prezidento rinkimuose, o paskui ir Seimo“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Sieks daugiau postų

Vienbalsiai LSDDP pirmininku išrinktas G.Kirkilas sako, kad su „valstiečiais“ jau po dviejų savaičių bus sėdama prie derybų stalo ir pasirašoma partijų koalicijos sutartis.

Joje, anot LSDDP pirmininko, turės būti daugiau lygiavertiškumo. Šiuo žodžiu G.Kirkilas vadina postus.

„Mes sieksime lygių pozicijų įvairiose srityse. Ne tik Seime, bet, aišku, ir Vyriausybėje. Kaip žinote, yra vienas skyrimas numatomas. Mes, neabejoju, susitarsime su partneriais dėl dalyvavimo kartu, pozicijų derinimo ateityje, o tai, aš manau, labai svarbu“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, jau dabar į teisingumo ministro postą yra pasiūlyta LSDDP pirmininko pavaduotoju šeštadienį išrinkto premjero patarėjo Elvino Jankevičiaus kandidatūra. Tačiau kol kas jai nėra pritarta.

Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Elvinas Jankevičius
Varėnos rajono savivaldybės nuotr./Elvinas Jankevičius

G.Kirkilas sako, kad premjerui galbūt netinka tai, kad E.Jankevičius neturi teisinio išsilavinimo.

„Kandidatūra nėra atmesta. Reikalas tas, kad premjeras dar nėra apsisprendęs, nes E.Jankevičius nėra teisininkas. Jei premjeras apsispręs, kad tai politinis postas, o aš manau, kad visada ministras yra politikas, ar jis būtų sveikatos, ar teisingumo, bet čia premjero teisė, jis yra ministras pirmininkas“, – aiškino G.Kirkilas.

Be teisingumo ministro posto, „socialdarbiečiai“ numatę siekti viceministrų postų kitose ministerijose. Kiek ir kokių – kol kas nutylima.

Susimetė po tūkstantį eurų

G.Kirkilas tikino, kad partijos suvažiavimas kainavo apie 10–15 tūkst. eurų. Jis pats sakė aukojęs tūkstantį eurų. Tiek pat paaukojusi tvirtino ir G.Kirkilo pavaduotoja, Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.

Klausiamas, ar gali nauja partija pelnyti pasitikėjimą, jei joje dirbs rinkėjų balsų pirkimu anksčiau įtarta Ž.Pinskuvienė, LSDDP pirmininkas aiškino, kad jau dabar Širvintų merė atvedė į partiją labai daug žmonių, buvo labai aktyvi.

Ž.Pinskuvienė patikino su LSDDP kitais metais ir vėl sieksianti Širvintų merės posto.

„Aš buvau išrinkta tiesiogiai žmonių. Nieko tokio, iš antro karto, kaip jūsų žurnalistė minėjo, aišku dėl ko (pirmą kartą rinkimų rezultatai buvo panaikinti dėl balsų pirkimo – red.), bet ten, kur mane žmonės pažįsta, ir kur aš dirbu, žurnalistai miglos žmonėms į akis nepripils. (...) Neabejoju, kad būsiu išrinkta ir antrai kadencijai“, – dėstė Ž.Pinskuvienė.

J.Bernatonis: „Mes patyrę derybininkai“

Apie būtinybę pasirašyti partijų koalicijos sutartį ir siekti daugiau įtakos kalba ir kiti LSDDP kūrėjai.

Štai iš Darbo partijos į naują politinę jėgą pasukęs buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys sako, kad natūraliai ši partija turės didelę įtaką, nes jau turi valdančiajai koalicijai priklausančią frakciją Seime.

„Pasirašyti sutartį būtų logiška. Ne ministrai ir postai joje yra svarbu, bet tai neatmestinas dalykas. Svarbiausia, kad galima priimti sprendimus, kuriuos atlikus bus galima pasididžiuoti ir kurie bus naudingi žmonėms“, – 15min šeštadienį ryte sakė K.Daukšys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas

Naujos partijos kūrėjas, buvęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad apie partijų koalicijos sutartį bus kalbama ilgai nelaukiant. Galbūt, iškart po Velykų.

Nė viena šalis derybų paprastai neviešina savo pozicijų derybose. Tai paaiškėja, kai sudaromas susitarimas, bet patikėkite, mudu su G.Kirkilu esame patyrę derybininkai, – užsimena J.Bernatonis.

„Aš manau, kad, kai sukursime partiją, mes kalbėsime su savo koalicijos partneriais, kad reiktų pereiti į kitą lygį“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Klausiamas, ko reikalaus derybose su „valstiečiais“, patyręs politikas tik nusišypsojo.

„Nė viena šalis paprastai neviešina savo pozicijų derybose. Tai paaiškėja, kai sudaromas susitarimas, bet patikėkite, mudu su G.Kirkilu esame patyrę derybininkai“, – užuominą „valstiečiams“, kad derybos nebus lengvos, metė J.Bernatonis.

Po Seimo rinkimų sudarydami koalicijos sutartį su „valstiečiais“ socialdemokratai buvo susitarę dėl teisingumo, ūkio ir užsienio reikalų ministrų postų. Partijai skilus, situacija tapo neaiški. Dabar ūkio ministru dirba „valstietis“ Virginijus Sinkevičius, užsienio reikalų ministru – socialdemokratų partiją palikęs, „socialdarbiečiams“ prijaučiantis Linas Linkevičius, o naujo teisingumo ministro ieškoma būtent šiuo laikotarpiu.

J.Bernatonis sako, kad pats į šias pareigas tikrai nepretenduoja, tačiau tikisi, kad naujas ministras bus skiriamas iš frakcijos pasiūlytų kandidatų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Bernatonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Bernatonis

Frakcija prieš dvi savaites premjerui Sauliui Skverneliui pateikė tris kandidatus, kurių pavardės neatskleidžiamos, tačiau ministras dar nėra paskirtas. Ar tai reiškia, kad kandidatai netiko?

„Manau, kad čia daug spėliojimų, daug gandų, galbūt net žmonių, kurie nori būti ministrais, žaidimų su žiniasklaida. Bet, patikėkite, ministras tikrai bus. Mūsų pasiūlytas“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Premjeras: sutarties siekis – logiškas

Premjeras Saulius Skvernelis, pasveikinęs LSDDP suvažiavimą, žurnalistams sakė, kad partijų koalicijos siekis logiškas.

„Aš manau, kad tai yra logiška. Jeigu mes esame šiandien Seime koalicijoje dėl suprantamų visų priežasčių, tai, manau, kad įsikūrus partijai, susistiprinus, mes galėsime kalbėtis apie politinį susitarimą tarp politinių partijų“, – sakė premjeras.

Vis dėlto S.Skvernelis sakė, kad daugiau įtakos „socialdarbiečiams“ pažadėti negali.

„Yra žmonės, kurie buvo deleguoti nuo socialdemokratų partijos ir ta proporcija išlieka. Perskirstymų negali būti“, – aiškino jis.

Klausiamas, ar naują teisingumo ministrą deleguos šeštadienį susikursianti partija, premjeras kalbėjo aptakiai. Pasak jo, jei bus tinkamų kandidatų, jie bus teikiami.

Dabar, pasak premjero, naujo teisingumo ministro paieškose yra pauzė. „Šiuo metu tai nėra pirmas prioritetinis mano darbas“, – teigė S.Skvernelis.

G.Kirkilas: „Partijos galėjo nebūti“

Steigiamos partijos pirmininkas G.Kirkilas pradėdamas suvažiavimą kalbėjo, kad LSDDP galėjo ir nebūti, „jeigu būtume paklusę naujų ir senų nenusisekusių lyderių nurodymams ir sugriovę kairiojo centro valdančiąją koaliciją. Jeigu būtume pasidavę pralaimėjimo nuotaikoms, praradę ryžtą ir taip pritarę konservatorių žūtbūt atėjimo į valdžią prieš Lietuvos žmonių valią, planui“.

„Šiuo metu, kai gerai apmokami pranašai išsijuosę prognozuoja tariamas dešiniųjų pergales, o pastarųjų netrivojantys lyderiai vis reikalauja naujų rinkimų, mėgindami vėl atgaivinti praeities šmėklas, visaip trukdydami Lietuvos žmonių išrinktajai valdžiai priiminėti sprendimus, mes susirinkom pasakyti, kad yra dar ir dirbanti, kurianti ir mąstanti Lietuva“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Jis tikino, kad LSDDP ir koalicijos partnerių valstiečių žaliųjų siekiai ir tikslai sutampa. Sutampa esą ir partijų požiūriai į daugelį svarbių Lietuvai problemų, sprendimų, būtinų reformų.

„Mes jau šiandien esame valdančioji parlamentinė partija ir dirbame kartu Seime kairiojo centro koalicijoje su sėkmingai veikiančia, įgyvendinančia reformas bei pokyčius Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio Vyriausybe. Mes nesiblaškysime, mes neįsitrauksime į bevaisius politinius žaidimus, o kartu su mūsų koalicijos partneriais valstiečiais žaliaisiais įgyvendinsime mūsų tikslus ir šios mūsų Vyriausybės programą. (...) Ne rytoj, kaip žada viską žadantys populistai ar priešlaikinių rinkimų sumaišties norintys dešinieji, o šiandien“, – žadėjo G.Kirkilas.

Bus kaip A.Brazauskas

Savo kalboje, kaip ir galima buvo tikėtis, G.Kirkilas dūrė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkui G.Paluckui už kairiosios ideologijos atsisakymą ir partijos skaldymą. Pats G.Kirkilas, kuris beveik neabejotinai bus išrinktas LSDDP pirmininku, neslepia norintis būti vienytojas ir lyginasi su velioniu prezidentu Algirdu Brazausku bei tarpukario socialdemokratu Steponu Kairiu.

„Mes kviečiame visus, kurie pritaria mūsų modernios europietiškos socialdemokratijos idėjoms ir programai prisijungti, pasiryžti tarnauti Lietuvai ir veikti. Kaip veikdavo Prezidentas Algirdas Brazauskas, sugebėdavęs ne priešinti, o apjungti įvairiausias nuomones, apjungti Lietuvą, kaip tai darė dar anksčiau Steponas Kairys, kiti iškilūs socialdemokratai“, – kalbėjo G.Kirkilas.

LSDDP vedlys tikino, kad partijos įkūrimas bus dovana valstybės šimtmečio proga.

Jis šeštadienį išrinktas LSDDP pirmininku. Vadovą siūlyta rinkti bendru sutarimu, bet paskui partiečiai balsavo. Tiesa, balsavime visi buvo neregėtai vieningi – pirmininkas išrinktas vienbalsiai.

Taip pat buvo išrinkti pirmininko pavaduotojai – Juozas Bernatonis, Ingrida Baltušytė-Četrauskienė, Petras Čimbaras, Kęstutis Daukšys, Elvinas Jankevičius, Andrius Palionis, Živilė Pinskuvienė, Andrius Šedžius, Irena Šiaulienė.

Šeštadienį į steigiamąjį suvažiavimą atvyko 676 delegatai, atstovaujantys 4457 steigėjams.

Partiją pasveikinti atvyko premjeras Saulius Skvernelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas

Į naujai kuriamą partiją iki šiol G.Kirkilui pavyko sukviesti buvusius socialdemokratus, buvusius „darbiečius“ ir „tvarkiečius“. Tarp jų buvę Darbo partijos atstovai Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, jos vyras Jonas Pinskus, Kęstutis Daukšys, Vydas Gedvilas su žmona Jolanta, taip pat verslininkas buvęs parlamentaras Andrius Šedžius ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, buvę Seimo nariai Remigijus Ačas ir Algimantas Matulevičius. Taip pat visi, išskyrus Valentiną Bukauską, Algirdą Butkevičių ir Antaną Vinkų, LSDDP frakcijos Seime nariai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Dalis Seimo socialdemokratų paliko senąją partiją, kai ši pernai rudenį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Šiuo metu Lietuvoje yra 23 oficialiai veikiančios partijos, dar penkios likviduojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius