-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 16

Pas šeimos gydytojus nutįso eilės – paaiškino, dėl ko taip sunku užsiregistruoti

Kauno rajono gyventojas Gintaras pasiskundė jau keliskart negalėjęs gauti reikiamos medicininės pagalbos iš šeimos gydytojo. Štai karščiuojantis vaikas buvo siuntinėjamas tarp ligoninės ir poliklinikos. Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė paaiškino, kad pandemija apsunkino medicinos darbuotojų darbą, todėl ragino miestiečius būti supratingiems.
„Pilėnų klinika“
Pilėnų klinika / Gabrielės Paniulaitytės nuotr.

Į 15min redakciją kreipęsis Gintaras teigia, kad patekti pas šeimos gydytoją tapo neįmanoma.

„Vaikui sukilo temperatūra virš 39 laipsnių. Poliklinikoje liepia skambinti į ligonines, nes jie atsisako priimti. Ligoninėje sako, kad važiuotumėme į polikliniką, nes jie neturi teisės atsisakyti apžiūrėti. Galiausiai teko kviesti greitąją pagalbą, nes vaikas pradėjo prarasti sąmonę“, – apmaudo neslėpė kaunietis.

Tačiau tai ne vienintelis kartas, kai Gintaras susidūrė su sunkumais kreipiantis į šeimos gydytoją.

Poliklinikoje liepia skambinti į ligonines, nes jie atsisako priimti. Ligoninėje sako, kad važiuotumėme į polikliniką, nes jie neturi teisės atsisakyti apžiūrėti.

„Šiuo metu turiu problemų su keliu. Traumatologas, kuris apžiūrėjo ir išrašė vaistų, pasakė, kad jei per 2 savaitės nepagerės, turiu kreiptis į šeimos gydytoją, kad siųstų tolesniam gydymui, nes kitaip gresia komplikacijos. Eilinį kartą paskambinus pasako, kad laisvų vietų neturi 2–3 savaitės į priekį. Paklausus, ką man toliau daryti, – tyla.

Prieš karantiną tokių dalykų nebūdavo. Šiuo metu toks vaizdas susidaro, kad priprato gydytojai nieko nepriimti, ir geriausiu atveju pakonsultuoja telefonu, jei pasiseka“, – nuomonę išsakė Gintaras.

Įdarbino daugiau gydytojų

Aiškinantis situaciją, Pilėnų klinika, kurioje registruotas Gintaras, paprašė pateikti paciento asmens duomenis, kad galėtų komentuoti konkretų įvykį, tačiau Kauno rajono gyventojas nesutiko atskleisti savo tapatybės.

Klinika tikina, kad sunkūs pacientai yra priimami skubos tvarka.

„Norime paminėti, kad pasibaigus karantinui yra stebimas pacientų aktyvumas, siekiant gauti įvairias gydymo paslaugas.

Siekiant užtikrinti paslaugų prieinamumą, nuo šių metų balandžio papildomai įdarbinome 3 šeimos gydytojus (2,5 etato) ir vieną vaikų ligų gydytoją (0,5 etato).

Asmenys, turintys rimtų sveikatos problemų, nusiskundimų, yra priimami pas šeimos gydytoją skubos tvarka“, – komentare 15min tikino Pilėnų klinika.

Kaune nutįso eilės

15min kreipėsi į Kauno savivaldybę, kad išsiaiškintų, kokia situacija su registracija pas šeimos gydytojus yra šiame mieste.

Gyventojai į šeimos gydytojus taip pat kreipiasi po vasaros atostogų, dėl lėtinių ligų, per karantiną atidėtų paslaugų.

Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė atskleidė, kad šiuo metu iš tiesų jaučiamas pacientų eilių pailgėjimas pas šeimos gydytojus.

Pastarųjų darbas neva gerokai apsunko prieš naujus mokslo metus – medikai sulaukė labai daug kreipimųsi iš tėvų dėl sveikatos pažymų išdavimo.

Pasak M.Labašauskaitės, priežasčių, dėl kurių nutįso eilės, gali būti daug ir įvairių: „Gyventojai į šeimos gydytojus taip pat kreipiasi po vasaros atostogų, dėl lėtinių ligų, per karantiną atidėtų paslaugų“.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno miesto Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno miesto Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė

Dėl galimybių paso kreipiasi klaidingu adresu

Išaugus vakcinacijos procesui, o kartu ir galimybių paso poreikiui, žmonės dažnai dėl jo kreipiasi klaidingu adresu, taip dar labiau apsunkindami sveikatos sistemos darbą.

M.Labašauskaitė tikina, kad dauguma registracijų yra susijusios su peršalimu, o kartu ir COVID-19 būdingais simptomais.

„Tiesa, nemažai slaugučių bei gydytojų laiko „suvalgo“ ir kreipimaisi ne tuo adresu: dėl vakcinacijos įrašų ir galimybių paso išdavimų“, – patikino pašnekovė.

Dėl vakcinacijos, testavimosi ar iškilus kitiems klausimams, kurie susiję su koronavirusu, galima kreiptis trumpuoju numeriu 1808 arba ieškoti atsakymų internete https://koronastop.lrv.lt/.

Taigi pandemija gerokai padidino sveikatos sistemos darbuotojų darbo krūvį, tad Kauno savivaldybė prašo būti supratingiems, nes medikai dirba intensyviai, o medicinos darbuotojų ištekliai yra riboti.

„Taip pat reikia nepamiršti, kad žmogiškieji resursai nėra begaliniai. Gydytojų, slaugučių ir kitas medikų personalas dirba ne tik miesto gydymo įstaigose ar vyksta į iškvietimus, bet ir Ledo rūmų vakcinavimo centre, skiepų autobusuose, Šančiuose įsikūrusioje Karščiavimo klinikoje aptarnaujami visų Kauno miesto sveikatos įstaigų pacientai.

Mobilios medikų komandos namuose aptarnauja senjorus ir dėl sveikatos būklės negalinčius savarankiškai judėti žmones. Taip pat dalis pajėgų testuoja simptomus jaučiančius ar reguliariai besitestuojančius kauniečius dėl koronavirusinės infekcijos mobiliajame COVID-19 patikrų punkte Jonavos gatvėje“, – išvardijo M.Labašauskaitė.

Konsultacijas teikia ir nuotoliu

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai tvirtina, kad pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali teikti konsultacijas pacientams tiesioginio kontakto ar nuotoliniu būdu.

Esant ekstremaliajai situacijai, pirmoji šeimos gydytojo komandos nario konsultacija, kai pacientas kreipiasi dėl ūmaus sveikatos būklės pablogėjimo, kurio priežastis nežinoma (anksčiau nenustatyta), arba dėl reikšmingo anksčiau nustatytos ligos ar sveikatos sutrikimo pablogėjimo, pacientui turi būti teikiama tiesioginio kontakto būdu.

123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją
123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją

Jei šeimos gydytojo komandos nario sprendimu pacientui gali būti suteikta konsultacija nuotoliniu būdu, tačiau pacientas motyvuotai paaiškina, kad kontaktinis būdas labiau atitinka jo interesus, pacientui paslauga teikiama tiesioginio kontakto būdu.

Informaciją apie tai, kur ir kiek reikia laukti, norint gauti sveikatos priežiūros paslaugas, galima rasti Kauno teritorinėje ligonių kasos puslapyje.

Čia pateikti naujausi duomenys skelbia, kad 2021 metų rugpjūtį „Pilėnų klinikos“ šeimos gydytojo konsultacijos gyventojai laukė 0–7 dienas.

M.Labašauskaitė tikisi, kad Kauno medikų ir jų komandos užimtumas bent kiek sumažės rugsėjį, kai bus pasirūpinta vaikų dokumentais, padaugės vietų, kuriose bus išduodami galimybių pasai žmonėms, neturintiems galimybių jų išsiimti per tam skirtas el. platformas.

Ji ragina kauniečius prisidėti prie medicinos įstaigoms tenkančio krūvio mažinimo skiepijantis patiems ir skatinant tai padaryti artimuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius