-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 31

Pasakyta/Padaryta. Dvigubi A.Verygos standartai dėl galimų saugos pažeidimų ligoninėse

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau laikėsi nuomonės, kad visi tyrimai dėl saugos pažeidimų ligoninėse turėtų būti atliekami jau po to, kai krizė baigsis. Esą kol kas svarbiau ne biurokratiniai tyrimai, o gyvybių gelbėjimas. Visgi vėlų penktadienio vakarą vos išvydęs žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės feisbuke paskelbtas nuotraukas, ministras nuomonę pakeitė ir nieko nelaukdamas Kauno klinikinės ligoninės vadovą nušalino įrašu feisbuke po premjero Sauliaus Skvernelio pasipiktinimo taip pat feisbuke. Kodėl?
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio situacija Respublikinėje Panevėžio ligoninėje sudėtingesnė nei Kauno klinikinėje ligoninėje. Čia jau nustatytas antras COVID-19 susirgęs pacientas, kuris iš pradžių į ligoninę pateko dėl kitų negalavimų ir buvo gydomas Gastroenterologijos skyriuje. Tai reiškia, kad medikai jį gydė be pilnų apsaugos priemonių. Galėjo užsikrėsti ir gydytojai, ir kiti ligoniai, nes pacientas apie parą nebuvo tinkamai izoliuotas.

16 įstaigos darbuotojų atlikti tyrimai. Jų pirmojo testo rezultatai yra neigiami, o darbuotojai šiuo metu karantinuoti. Taip pat tiriami tame pačiame skyriuje gydyti 14 pacientų. Tyrimų rezultatų dar laukiama.

15min montažas/15min Primena
15min montažas/15min Primena

Pirmą kartą labai panaši situacija Panevėžio ligoninėje susiklostė dar kovo viduryje, kai iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui koronaviruso tyrimo niekas neatliko penkias dienas. Visą tą laiką jis gulėjo Gastroenterologijos skyriuje, o medikai nesilaikė visų saugos taisyklių, kurios būtinos gydant koronavirusu užsikrėtusius pacientus.

Tuomet medikai 15min pasakojo, kad jie nuo pirmosios dienos ragino ligoninės vadovybę atlikti vyrui koronaviruso tyrimą, tačiau ji to daryti kategoriškai neleido.

Galiausiai tik po penkių parų tyrimas buvo padarytas. Ir jis buvo teigiamas. Tuomet saviizoliuotis ir tirtis teko 51 medikui

Tiesa, ligoninė nurodo, kad nė vienas medikas, nors ir kontaktavo su sergančiuoju be apsaugų, neužsikrėtė.

„Atlikus pakartotinį testavimą, visų darbuotojų mėginių rezultatai buvo neigiami ir nuo šiandien, kovo mėn. 30 d., visi šie darbuotojai yra savo darbo vietose“, – pirmadienį pranešė ligoninė.

O pacientas kovo 25 dieną mirė.

A.Veryga: prioritetas – ne tyrimai, o gyvybių gelbėjimas

Klausiamas apie šią situaciją ir ligoninės vadovų atsakomybę, jei jie iš tiesų draudė medikams laiku atlikti koronaviruso tyrimus iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam ir sunegalavusiam vyrui, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga interviu 15min teigė, kad situaciją reiktų ištirti. Bet esą ne iškart, o po to, kai baigsis kova su koronavirusu.

Dabar prioritetas yra ne tyrimus atlikinėti ir dar įsukti žmones į kažkokius biurokratinius procesus, bet darbą dirbti.

„Nežinau aš, ką ten vadovas kam galėjo ar negalėjo uždrausti. Mes priiminėjame sisteminius sprendimus. Išplėtėme atvejo apibrėžimą, leidome tyrimus daryti. Kaip viskas vyksta įstaigose, man sudėtinga vertinti. Matyt, reiktų atskiro tyrimo. Kalbėtis, kas ten kam ką pasakė, Būna nesusipratimų, klaidingos informacijos. To neišvengsime, kai daug žmonių bendrauja“, – kalbėjo ministras.

„Verta ištirti. Tačiau dabar prioritetas yra ne tyrimus atlikinėti ir dar įsukti žmones į kažkokius biurokratinius procesus, bet darbą dirbti. Manau, turėsime laiko, kai pasibaigs visa ši istorija, įsivertinti, kur buvo klaidos. Dabar prioritetas ne biurokratiniai tyrimai, o gyvybių gelbėjimas“, – paklaustas, ar visgi mano, kad tyrimo reiktų, pridūrė ministras.

Tačiau joks tyrimas iki šiol dėl situacijos Panevėžio ligoninėje nebuvo pradėtas.

Vadovą nušalino feisbuke

Tuo metu Kauno klinikinės ligoninės vadovas Albinas Naudžiūnas nušalintas nuo darbo ir išsamus tyrimas ligoninėje pradėtas vos ministras A.Veryga penktadienio vakarą paskaitė kelis įrašus feisbuke.

Žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė penktadienį prieš 18 val. vakaro pasidalijo įrašu, esą Kauno infekcinėje ligoninėje (iš tiesų Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje – red. past.) vienkartiniai rūbai naudojami antrą kartą.

„Kosmosas kažkoks. Ligoninė taupo, nes nieko neturi. Žiūriu aš į tuos maišus ir galvoju – ar kas nors iš priimančių sprendimus realiai supranta kokioj, atsiprašau už tą žodį, šūdinoj situacijoj yra mūsų medikai? Gal jiems reikia tuos rūbus atvežti ir paprašyti apsirengti, kad suprastų?” – klausė žurnalistė.

Praėjus keturioms valandoms šiuo įrašu pasidalijo premjeras Saulius Skvernelis. Jis iškart apibendrino, kad tai yra skandalinga, pasibaisėtina ir nusikalstama.

„Tai – skandalinga ir pasibaisėtina. Dar daugiau – tai nusikalstama! Ministras A.Veryga privalo nedelsdamas atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą. Laukiu išsamių Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės ir atsakingų asmenų paaiškinimų.

Labai tikiuosi, kad tai nėra ir ministerijos neveiklumo rezultatas, nes jei taip – atitinkami sprendimai tikrai bus priimti“, – parašė premjeras iškart užsimindamas, kad situacija liūdnai gali baigtis ir pačiam A.Verygai.

Praėjus pusantros valandos po premjero įrašo pats feisbuke A.Veryga paskelbė, kad ligoninės vadovas Albinas Naudžiūnas nušalinamas. Tiesa, A.Veryga dar pats parašo, jog nė nežino, ar feisbuke pasklidusi informacija apskritai yra teisinga.

„Jei tai tiesa, toks Kauno klinikinės ligoninės vadovo elgesys yra mažų mažiausiai neatsakingas. Dar daugiau – taip rizikuojama ne tik pacientų, bet ir infekcinių ligų skyriuje dirbančių medikų sveikata, sukeliant realų pavojų jiems visiems.

Naudojant tuos pačius vienkartinius rūbus gali užsikrėsti ne tik stebimi pacientai, bet ir medikai. Tai dirbtinai sukelta didžiulė rizika daugelio žmonių sveikatai, nes dirbant su pacientais, kurie stebimi, bet dar nenustačius jiems koronaviruso, yra didžiulis pavojus pavojingai infekcijai plisti.

Tai ne vieta ir ne laikas taupyti! Šiai gydymo įstaigai buvo skirta priemonių iš rezervo. O papildomai, kiek žinau, nebuvo kreiptasi.

Todėl reaguodami į situaciją imamės veiksmų. Pavesta atsakingiems SAM teisininkams, bendradarbiaujant su kitu įstaigos dalininku Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU), skubos tvarka atlikti tarnybinį tyrimą dėl šios situacijos. Tuo tarpu kol jis bus atliekamas, ligoninės vadovas nušalinamas nuo pareigų – jį laikinai pakeis vienas iš direktoriaus pavaduotojų.

Šiuo metu teisininkai rengia reikiamus dokumentus.

Greitai, pasibaigus tarnybiniam tyrimui, bus priimti ir atitinkami sprendimai dėl ligoninės vadovo.

Reikiamų asmens saugos priemonių su infekciniais pacientais dirbančios gydymo įstaigos turi, jų gauna iš rezervo, kai tik paprašo. Tad vienkartiniai rūbai neturi būti taupomi – nes jie yra vienkartiniai. Be to, nuolat perkamos asmens saugos priemonės, dar šį savaitgalį naujausia siunta pasieks jas“, – 23.20 val. penktadienį feisbuke parašė A.Veryga.

15min nuotr./Aurelijus Veryga, Albinas Naudžiūnas
15min nuotr./Aurelijus Veryga, Albinas Naudžiūnas

15min Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas patvirtino, kad prieš rašydamas feisbuke ministras nė nepaskambino ligoninės vadovui. A.Naudžiūnas apie tai, kad yra nušalinamas, sužinojo penktadienį vėlai vakare, sulaukęs žurnalistų skambučio. Oficialiai dokumentai apie pradėtą tyrimą ir vadovo nušalinimą ligoninę pasiekė tik pirmadienį.

Dabar nebenori emocinių vertinimų

Taigi ministrui neprireikė nei faktų tikrinti, nei tyrimo, nei klausimų įstaigai, kai penktadienio vakare socialiniame tinkle A.Veryga užsuko tyrimą ir nušalino įstaigos vadovą.

Kodėl reikėjo taip skubėti? Ir kodėl ministras pakeitė savo nuomonę dėl galimybės visus tyrimus nukelti po to, kai baigsis krizė? Ar ministrui derėjo nušalinti klinikinės ligoninės vadovą penktadienio vakarą, vos pamačius kelias nuotraukas feisbuke ir premjero pagąsdinimą?

Aš manau, kad nereikėtų dabar leistis į emocinius vertinimus.

„Visada galima ginčytis, ar pamatuotas vienas ar kitas veiksmas. Aš manau, kad nereikėtų dabar leistis į emocinius vertinimus. Kaip ir sakiau, kai bus atliktas tyrimas, turėsime aiškius atsakymus, o sprendimai yra tokie, kokie yra, vertinimai dabar jau jūsų“, – sakė jis.

Nors dar šeštadienį A.Veryga apsilankė ligoninėje, išgirdo paaiškinimus, kad kaupiamas tik trečiasis kostiumo sluoksnis, o po to patikino, kad jam pačiam tai išgirdus tapo gerokai ramiau, pasak ministro, tyrimas dar vyksta ir sprendimų nėra.

„Ne, tyrimas kol kas tikrai yra nebaigtas, puikiai suprantame, kad visas veiksmas vyko savaitgalį, tai ir tam kitam dalininkui LSMU reikėjo laiko ir pasiruošti. Tyrimas šiuo metu tyrimas yra vykdomas. Kol kas nėra jokių sprendimų“, – pirmadienį sakė ministras.

Kodėl iš principo pakeitė nuomonę dėl to, kad tyrimai turėtų būti pradedami tik jau pasibaigus koronaviruso krizei, kad medikai šiuo sunkiu metu nebūtų įsukami į biurokratinius procesus, ministras nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius