-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30

Opozicija: įtarimai „Tvarkai ir teisingumui“ rodo žemus valdančiųjų standartus

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) valdančiajai „Tvarkos ir teisingumo“ partijai pareikšti įtarimai parodo žemus valdančiosios koalicijos politinius ir moralinius standartus, teigia BNS kalbinti Seimo opozicijos atstovai.
Kęstas Komskis ir Rolandas Paksas
Kęstas Komskis ir Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Socialdemokratai, sudarydami koaliciją su dviem partijomis, kurios viena yra teisiama, kitai pareikšti įtarimai, iš tikrųjų Lietuvoje politinio veikimo standartus yra nuleidę labai žemai“, – BNS sakė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos lyderis Andrius Kubilius.

Pasak jo, principingas teisėsaugos požiūris, apvalant Lietuvos politinę sistemą nuo nesąžiningų politinių jėgų, yra labai reikalingas.

„Šioje vietoje principingas teisėsaugos požiūris, mano įsitikinimu, yra tikrai labai svarbus ir reikalingas. Ir Lietuvos politika galų gale turi apsivalyti nuo tokių dalykų, kokius matėme paskutinį dešimtmetį: pradedant nuo Jurijaus Borisovo įtakos Rolandui Paksui – su pinigais taip pat susijusi istorija, nuo darbo partijos 20 mln. litų, kuriuos ji sugebėjo kažkaip gauti ir išleisti savo veiklos finansavimui“, – priminė Seimo opozicijos lyderis.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio, su dviem į teisėsaugos akiratį patekusiomis partijomis dirbantys socialdemokratai parodo žemus savo politinės kultūros standartus.

„Socialdemokratai elgiasi ignoruodami politinės kultūros standartus. Akivaizdu, kad jų tas ignoravimas paremtas vieninteliu aiškiu siekiu – išlikti bet kokia kaina valdžioje ir pabaigti šią kadenciją. Juolab, kad socialdemokratai visai neblogai atrodo šioje puokštėje: du koalicijos partneriai su pamušta koja, tai socialdemokratų partija, stovėdami ant abiejų kojų, gali atrodyti visai patraukliai“, – svarstė E.Masiulis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

Jo teigimu, nors šio tyrimo rezultatų gali tekti ilgokai laukti, ilgalaikėje perspektyvoje tyrimas ir jo pasekmės „Tvarkai ir teisingumui“ gali būti lemtingi.

„Viskas, matyt, priklausys nuo to, kaip bus vykdomas šis tyrimas ir ar jis baigsis teisminiu procesu. (...) Ilgalaikėje perspektyvoje, jeigu šitas tyrimas bus rezultatyvus ir įvyks visi teismo sprendimai ir tas bus konstatuota, aš manau, kad tada tikrai turės poveikį šiai politinei jėgai – tokį, kad šios jėgos gali ir nelikti Lietuvos politiniame žemėlapyje“, – kalbėjo E.Masiulis.

STT trečiadienį pranešė apie valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareikštus įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 m. pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

Kaip nurodoma STT pranešime, pateikus įtarimą šiuo metu nenumatyta taikyti jokių laikinųjų procesinių prievartos priemonių, ribojančių politinės partijos, kaip juridinio asmens, veiklą.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.

Taip pat valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byla šiuo metu baigta nagrinėti apeliaciniame teisme. Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius