Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 06

Pasieniečių patarimai grybautojams: kaip oranžinė spalva miške gali išgelbėti gyvybę

Prieš keletą dienų pasieniečiai, panaudoję droną, rado grybauti išėjusią ir pasiklydusią senolę. Todėl šįkart pasieniečiai pasidalino informacija, ką daryti, jei vis dėlto pasiklydote.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / VSAT nuotr.

Prieš keletą dienų pasieniečiai, panaudoję droną, rado grybauti išėjusią ir pasiklydusią senolę. Todėl šįkart pasieniečiai pasidalino informacija, ką daryti, jei vis dėlto pasiklydote.

Naktį pradėtą paiešką VSAT pareigūnams teko nutraukti dėl nepalankių oro sąlygų, tačiau prašvitus ji buvo atnaujinta. Vietovę pasieniečiai išžvalgė pasitelkę tarnybinį droną.

Medžiais apaugusioje laukymėje buvo aptiktas nelaimėlės dviratis, o netrukus rasta ir pasiklydusi 81-erių moteris. Senolė buvo sąmoninga ir pasieniečiams paaiškino, kad naktį praleido po medžiais, kur slėpėsi nuo darganos. Ši istorija baigėsi sėkmingai ir moteriai medikų pagalbos neprireikė.

Rekomenduoja rinktis oranžinę spalvą

Ši spalva dažniausiai naudojama kuomet reikia kažką išskirti iš aplinkos, įspėti ar pabrėžti.

Bet koks ryškiai oranžinis objektas iškart atkreipia aplinkinių dėmesį, yra gerai matomas net prieblandoje, jį lengvai fiksuoja žmogaus akis. Matyt ne veltui būtent oranžinės spalvos liemenes dažniausiai vilki kelius tvarkantys darbininkai, o visi įspėjamieji kelio remonto ženklai ir kūgiai taip pat būna oranžiniai.

Iš susuktos antklodės galima pasigaminti virvę, tvarstį, įtvarą ar net improvizuotą turniketą.

Natūrali oranžinė spalva beveik neegzistuoja miškuose, kur dominuoja žalia, ruda, pilka ar juoda spalvos bei jų atspalviai, todėl puikiai tinka kontrastui sukurti, daiktams žymėti ir pan.

Oranžinės aprangos ar aksesuarų detalės miške esantį žmogų padaro labiau pastebimu.

VSAT pataria į mišką susiruošusiems asmenims turėti ne tik peilį ir pintinę grybams, bet ir nepamiršti atsargumo – stenkitės vilkėti ryškesniais drabužiais, turėti kuo daugiau iš aplinkos išsiskiriančių daiktų.

Patarimai, ką daryti pasiklydus miške

Pats faktas, jog miške atsidūręs žmogus neberanda kelio iki namų ar automobilio, nemato kartu buvusių kitų grybautojų, sukelia didelį psichologinį stresą ir pačiam paklydusiam, ir jo artimiesiems.

Svarbu kuo greičiau nusiraminti ir atidžiai įvertinti situaciją.

Patariama dairytis ir klausti – galbūt netoliese girdėti automobilio variklio ūžesys ar traukinio ratų bildėjimas. Ir kelias, ir geležinkelio bėgiai taps puikiu orientyru paklydėliui ir jo ieškantiems gelbėtojams.

Jei jaučiamasi užtikrintai ir žinoma, kad galima eiti toliau, svarbu daryti tai saugiu atstumu nuo važiuojamosios dalies. Patariama užsidėti atšvaitą, įjungti žibintuvėlį, pranešti apie save artimiesiems, nuraminti juos. Svarbu niekada neiti kelio viduriu ar traukinio bėgiais.

Jei aplink nėra nei kelio, nei geležinkelio, reikia pasistengti rasti kitą orientyrą. Tai galėtų būti aukštesnė kalva, nuo kurios patogu dairytis, medžiotojų ar girininkų bokštelis, apleistas pastatas, pavėsinė, miško kvartalinė linija, didesnė atvira miško aikštelė.

Visa tai žmogų padarys labiau pastebimą gelbėtojams, be to, tikėtina, kad atvirose vietovėse geriau veiks mobilaus ryšio telefonas.

Jei iškilo nuovargis ar užklupo skausmas, svarbu rasti rasti saugią ir patogią vietą poilsiui, nedelsiant susisiekti su artimaisiais ir telefonu 112. Viską kuo išsamiau nupasakoti: paminėti vietovę ar rajoną, kur paklysta, apibūdinti pastebėtus vandens telkinius, ryškesnius didelius objektus, miško rodykles ar kelio ženklus, užrašus, didelius riedulius, reljefo ypatumus ir pan.

O dabar verta apžvelgti kai kuriuos svarbiausius daiktus, kurie nelaimės atveju padės miške jaustis saugiau ir užtikrinčiau, o ieškantiems gelbėtojams – greičiau asmenį surasti.

Rekomenduojami turėti daiktai

1. Išgyvenimo antklodė

2. Peilis

3. Nedidelis krepšelis svarbiausiems daiktams

4. Gertuvė su vandeniu

5. Lengvi užkandžiai (puikiai tiks šokoladas, ar vaisių ir riešutų mišinys)

6. Sandarūs vaistų konteineriai (jei reikia)

7. Atšvaitas

8. Ryški virvutė daiktų žymėjimui

9. Žibintuvėlis

10. Atsarginės baterijos

11. Mobilaus ryšio telefonas

12. Švilpukas

13. Alternatyva žibintuvėliui – itin ilgai veikiantis švyturėlis signalizavimui

Šis sąrašas nėra baigtinis ar privalomas, tad kiekvienas jį gali papildyti daiktais pagal savo poreikius.

Primenama nepamiršti tinkamos aprangos ir avalynės, pasirūpinti galvos apdangalu, erkių ir vabzdžių repelentu, jei reikia – pirštinėmis.

Peilis – nepamainomas ir ištikimiausias grybautojo palydovas

Nors grybaujant peilį dažniausiai nuolat laikome rankoje, pamesti jį yra daug lengviau nei daugelis įsivaizduoja. Pakaks padėti peilį ant žemės ir paėjėti kelis žingsnius į šalį, užsimiršti ilgesnio pokalbio telefonu metu, mėginti imti kitus daiktus – dar kelios akimirkos ir svarbiausio įrankio jau nebėra.

Jei yra galimybė, verta rinktis peilį ryškios spalvos rankena. Jei vis tik peilio rankena tamsios spalvos, svarbu ją pažymėti: užklijuoti ryškios spalvos lipnią juostelę arba pritvirtinti ryškią virvutę.

VSAT nuotr./Peilis
VSAT nuotr./Peilis

Toks spalvinis kontrastas padės lengviau pastebėti peilį miške, kurio paklotėje vyrauja žalia, ruda, pilka ir juoda spalvos bei jų atspalviai.

Ar žinote, kad...

...pagal Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, civilinėje apyvartoje draudžiami peiliai automatiškai iššokančia ar atsilenkiančia geležte, jei peilis bent vieną iš šių kriterijų:

– iššokanti ar atsilenkianti geležtė yra ilgesnė nei 8,5 cm;

– geležtė per vidurį yra siauresnė nei 14 proc. jos ilgio;

– geležtė yra paaštrinta iš abiejų pusių.

Šviesos šaltiniai

Grybavimas – azartiškas užsiėmimas, o būdami gamtoje neretai užsimirštama, jog rudeniop temti ima gana anksti ir tankesniame miške dienos šviesa vis sunkiai prasiskverbia pro medžius.

Mobilaus ryšio telefonas

Prieš išeinant į mišką, reikia pilnai įkrauti savo telefono akumuliatorių, patikrinti ar įjungti aparato garsiniai signalai. VSAT ragina tai padaryti kartu su žmonėmis, su kuriais vykstama kartu.

Iškeliavus nereikia be reikalo naudoti mobiliųjų duomenų, GPS ar vaizdo kameros , patariama vengti labai ilgų pokalbių – jei telefonas nėra naujas, tikėtina, kad jo akumuliatoriaus talpa yra sumažėjusi, o minėtų funkcijų naudojimas tik pagreitins jo išsikrovimą. Jei reikia, rekomenduojama pasiimti nešiojamą įkroviklį.

Visiškas telefono akumuliatoriaus iškrovimas gali tapti svarbiu faktoriumi paieškos metu: -žmogus negalės tiesiogiai susisiekti su gelbėtojais, o pastarieji negalės susisiekti su juo, apie save nebus įmanoma pranešti trumpąja žinute, signalizuoti šviečiančiu telefono ekranu ar blykste.

Žibintuvėlis

Patariama rinktis lengvą, tačiau patikimą žibintuvėlį, kurio korpusas nebijo drėgmės ir smūgių.

Jei yra galimybė, įsigyti žibintuvėlį ryškiu korpusu, jei ne – pažymėti jį ryškios spalvos lipnia juosta ar pritvirtinti ryškią virvutę. Praverstų ir lengvas bei patogus žibintuvėlio dėklas.

Būtina patikrinti žibintuvėlio baterijas. Jei jos senai keistos, įdėkite naujas, arba pasiimkite atsargines.

VSAT nuotr./Žibintuvėliai
VSAT nuotr./Žibintuvėliai

Išgyvenimo antklodė – bene labiausiai nepelnytai grybautojų ignoruojamas daiktas, kuris tikrai galėtų tapti tokiu pat svarbiu atributu kaip krepšys ar peilis.

Itin lengva, dažniausiai gaminama iš labai plono PET plastiko, padengto metalizuotu aliuminio sluoksniu.

Neužima daug vietos, labai kompaktiškai susipakuoja, būna įvairių dydžių.

Atspindi šilumą ir tinkama termoreguliacijai – gali būti naudojama kaip patiesalas ant žemės poilsio metu, tokia antklode galima apsigaubti sušalus ir apsisaugoti nuo hipotermijos, kūno temperatūros kritimo.

Nepraleidžia vandens ir vėjo – gali būti naudojama kaip laikina pastogė, improvizuota palapinė, lietpaltis.

Blizgi pusė atspindi šviesą – tinka naudoti signalizavimui.

Nors išgyvenimo antklodė atrodo trapi ir nepatikima, tai – pakankamai tvirtas gaminys, kuris gali padėti nelaimės atveju. Iš susuktos antklodės galima pasigaminti virvę, tvarstį, įtvarą ar net improvizuotą turniketą (kraujavimo stabdymui).

VSAT nuotr./Išgyvenimo antklodė
VSAT nuotr./Išgyvenimo antklodė

Ar žinote, kad...

... išgyvenimo antklodė angliškai dažnai dar yra vadinama kosmine antklode (space blanket). Aliuminizuotą plastiką XX a. 7-ajame dešimtmetyje ėmė naudoti mokslinius kosmoso erdvės tyrimus atliekanti JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija NASA.

Švilpukas

Šis mažas įrankis – puikus būdas pranešti apie save ir prisišaukti pagalbą paklydus miške. Kaip ir išgyvenimo antklodė, dažnai grybautojų, ypač, pagyvenusių, tiesiog ignoruojamas. Lengvas ir kompaktiškas. Gali būti pagamintas iš plastmasės ar metalo.

VSAT nuotr./Švilpukas
VSAT nuotr./Švilpukas

Dažniausiai miške pasiklydę žmonės ima šūkauti – taip bandoma kuo greičiau surasti kartu atvykusius asmenis. Tai geras sprendimas, jei paieška trunka neilgai, o netoliese yra kitų grybautojų ar uogautojų. Tačiau tuo atveju, jei niekas neatsiliepia, yra rizika, jog ilgainiui šūkaujant gerklė tiesiog „nusės“, asmuo užkims, sunkiau seksis kvėpuoti ir kalbėti.

Štai čia į pagalbą ateis paprastas švilpukas. Patartina prie švilpuko pritvirtinti ryškiaspalvę virvelę ir jį nešioti ant kaklo ar riešo tam, kad nelaimės atveju jis visuomet būtų lengvai pasiekiamas.

Dėmesio, svarbu!

Būtina rinktis patį paprasčiausią švilpuką. Verta atkreipti dėmesį, kad parduotuvėse yra ir ultragarsinių švilpukų, skirtų žvėrims baidyti ar šunims treniruoti. Tokio garso žmogaus ausis negirdi, tad... jūsų negirdės ir gelbėtojai.

Nepamirškite senjorų!

Jei į mišką išlydimi garbaus amžiaus ar silpnesnės sveikatos prisiekusę grybautojai, "namų darbus" teks padaryti už juos.

Visi perskaityti patarimai puikiai tiks ir vyresnio amžiaus žmonėms bei artimiesiems.

Svarbu pasidomėti senjoro savijauta, patikrinti, ar jis turi visus svarbiausius daiktus – vandens, peilį, žibintuvėlį, švilpuką, atšvaitą, pakrautą mobilaus ryšio telefoną, galvos apdangalą ir pan.

Jei senjoras vartoja vaistus, pasirūpinkite, kad jie būtų drėgmei atspariame įpakavime ar uždarame atskirame indelyje. Jei reikia, būtina įdėti lengvų užkandžių.

Verta pasirūpinti, kad jo aprangoje netrūktų ryškių detalių – tai padeda lengviau pastebėti pasiklydusįjį.

Reikia patiems įsidėmėti išėjusiojo aprangą ar aksesuarus.

Nutikus nelaimei ar paklydus visa ši informacija bus naudinga dingusiojo paiešką vykdantiems gelbėtojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius