-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 21

Pasienyje pastebėjus gabenamas stambias grivinų sumas muitinė griežtina pinigų kontrolę

Muitinės pareigūnai pranešė nuo lapkričio užfiksavę pusšimtį atvejų, kai į Lietuvą buvo gabenamos stambios ir įtartinos Ukrainos grivinų sumos, muitinėje sugriežtinta pinigų kontrolė.
Grivinos
Grivinos / Lietuvos muitinės nuotr.

Kaip šeštadienį pranešė muitinė, pareigūnai dar pernai sustiprino grynųjų pinigų kontrolę pasienyje su Baltarusija. Esant abejonėms dėl jų gabenimo teisėtumo, grivinos yra sulaikomos pinigų kilmei išsiaiškinti.

Atskirais atvejais, įtariant kontrabandą, pradedami ir ikiteisminiai tyrimai. Per du su puse mėnesio pareigūnai sulaikė apie 44 mln. grivinų (apie 1,1 mln. eurų).

Kaip šeštadienį pranešė muitinė, pinigus dažniausiai veža ne Ukrainos piliečiai, o grupės asmenų, kurie galimai įvažiuodami išsidalina grivinas, kad neviršytų deklaravimui būtinos 10 tūkst. eurų vertės sumos.

Įtariama, kad išsikeičiant grivinas Lietuvoje ar Lenkijoje gali būti mėginami realizuoti neteisėtais būdais karo Ukrainoje metu užvaldyti pinigai.

Praėjusią savaitę muitinės pareigūnai Raigardo kelio poste, patikrinę iš Baltarusijos įvažiavusį autobusą su priekaba, sulaikė 5,13 mln. grivinų (apie 125 tūkst. eurų), kurias vežė 18 asmenų grupė. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos.

Beveik visi pinigus gabenę keleiviai buvo Baltarusijos piliečiai, iš pažiūros neturintys nieko bendro su Ukraina ir pateikė įvairiausius paaiškinimus, kaip pas juos atsirado grivinos.

Anot muitinės, buvo teigiančių, jog pardavė automobilį už grivinas Ukrainos piliečiams, kiti motyvavo sukauptomis santaupomis. Būta pasakojusių, kad veždami pinigus į užsienį, kur palankesnis keitimo kursas, jie padeda Ukrainos pabėgėliams.

Sausio 13-ąją Medininkų kelio poste muitinės pareigūnai sulaikė dar dvi dideles grivinų sumas – 350 tūkst. (8,7 tūkst. eurų) ir 370 tūkst. grivinų (9,2 tūkst. eurų). Skirtingu laiku, tačiau tokiomis pat transporto priemonėmis – dviračiais, grivinas įsivežti bandė Baltarusijos piliečiai.

Pastarieji deklaravo gabenantys pinigus, tačiau negalėjo pateikti kilmę įrodančių dokumentų. Pinigai sulaikyti.

Nuo lapkričio Lietuvos muitinėje jau fiksuota apie pusšimtį tokių bandymų įsivežti skirtingas grivinų sumas, dažniausiai nesiekiančias 10 tūkst. eurų vertės. Pinigus dažniausiai gabena baltarusiai, tačiau pasitaiko ir lietuvių, lenkų.

Įtariant kontrabandą, keturiais atvejais pradėti ir ikiteisminiai tyrimai.

Lietuvos muitinės pareigūnai pabrėžia, kad šie atvejai neturėtų neraminti Ukrainos piliečių, kurie gabenasi asmenines santaupas ir gali įrodyti jų kilmę. Vykdomos priemonės pirmiausiai skirtos asmenų, neturinčių jokių sąsajų su Ukraina, kontrolei sustiprinti.

Grivinas gabenantys asmenys turi pateikti muitinės pareigūnams pinigų kilmę įrodančius dokumentus – valiutų keityklų čekius, sutartis, įgaliojimus ir pan.

Asmenys, iš trečiųjų šalių atvykstantys į Lietuvą ir gabenantys ne mažesnę kaip 10 tūkst. eurų grynųjų pinigų sumą, privalo jas deklaruoti muitinės įstaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius