Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 27

Pasipiktinimas Josvainiuose: palaidi kaimyno šunys sudraskė mažą šuniuką ir tai – ne pirmas kartas

Josvainiuose kilo pasipiktinimo banga. Vasario 22 d. šeimininko akivaizdoje palaidi kaimyno V.G. šunys sudraskė mažą šuniuką. Po šio incidento iš praeities ėmė kilti kitų josvainiškių pasakojimai. Pasirodo, nuo agresyvių gatvėmis bėgiojančių V.G. keturkojų šalia gyvenančiųjų augintiniai kenčia ne pirmą kartą. Dėl pastarojo atvejo kreiptasi į policiją.
Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta kalytė
Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta kalytė / Skaitytojos nuotr.

Vasario 24 d. užsienyje gyvenantis Ignas savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo širdį veriančiu pranešimu. Jame pateikiamas skaudus vasario 22-osios nutikimas, kuomet Igno senelis neteko savos numylėtinės pekinų veislės kalytės. Augintinė buvo užpulta agresyviai nusiteikusio kaimyno V.G. šuns. Brandaus amžiaus Igno senelis net nespėjo sureaguoti. Savo keturkoję jis rado tolėliau numestą nebegyvą, bandė prisibelsti į kaimyno V.G. širdį, paprotinti, jog reikia tinkamai prižiūrėti palaidus laikomus šunis, tačiau vietoj atsiprašymo ar užuojautos skausmą išgyvenantis senolis sulaukė tik keiksmažodžių lavinos.

Augintinę praradęs vyras kreipėsi dėl šio įvykio į policiją.

Senelis paėmė jos kūnelį ir, apimtas afekto būsenos, nunešė prie V.G. vartų: „Pažiūrėk, ką tavo šunys padarė.“

Ne atsiprašė, o pasiuntė toli

Pateikiame Igno „Facebook“ įrašą:

„Šiandien diena prasidėjo liūdnai. Prisijungęs prie interneto, gavau senelio Romo žinutę: „Nebėra Bertos, nebereikės ir kojinyčių“. Prieš porą dienų susirašinėjome apie didžiuosius šalčius Lietuvoje, klausiau, kaip šuniuką vedžioja kai taip šalta. Siūliau močiutei megzt kojinytes mažytes. Berta – 8-erių metų pekinų mišrūnė kalytė, senelio draugė ir kasdieninė partnerė. Kaip tai nebėra? Skambinu, rašau, nenustygstu vietoje. Senelis parašo: „Kaimyno V.G. koviniai šunys nusinešė...“ F***. Mintis, ateinanti į galvą pirmiausia.

Senelis grįžinėjo iš vakarinio pasivaikščiojimo su šuneliu, kai likus apie 300 metrų iki namų pribėgo didelis šuo ir stvėrė maža šuniuką. Širdis srūva! Man, mano mamai, sesei, mano pusbroliams, močiutei, bet svarbiausia – seneliui. Jis matė viską, nespėjo pasikelti šuns nuo žemės – tie dideli koviniai šunys buvo greitesni.

Seneliui vos prieš porą dienų atlikta akies operacija, dabar jis mato tik viena akimi – nieko keisto, kad per lėtai sureagavo į situaciją. Dar bandė vytis tuos šunis, kol galiausiai Berta buvo paleista. Numesta gal tiksliau. Negyva.

Senelis paėmė jos kūnelį ir, apimtas afekto būsenos, nunešė prie V.G. vartų: „Pažiūrėk, ką tavo šunys padarė.“ Kaip galvojat, koks buvo jo atsakymas? Kaip galvojat, ką atsakė žmogus mano seneliui, apimtam siaubo ir skausmo? „Eik tu na***“, – pasakė jis. Tiesiai šviesiai. Be užuolankų.

Mano senelis žemaitis. Jis laiko viską savo viduje. Stengiasi neverkt, rodo emocijas minimaliai. Bet kai sudraskomas tavo geriausias draugas ir vietoj atsiprašymo, žmogiško, paprasto, natūralaus, gauni spjūvį į veidą... Senelis supyko. Ta neteisybė, besitęsianti dar nuo tarybinių laikų. Vieno žmogaus įsivaizdavimas esant geresniu už kitus. V.G. seneliui pasakė: „Reikėjo nevedžiot šuns po mano gatvę“. O jie net nėjo ta gatve! Šunys atbėgo! Apskritai, kokia dar gali būti tavo gatvė, vidury Josvainių miestelio?!

Senelis prašė manęs „Facebook“ parašyti: „Būkite atsargūs! Josvainiuose vakarais laksto palaidi koviniai šunys“. Dėl to ir rašau. Įsivaizduokit, jei būtų grįžinėjęs vaikas su rogutėmis nuo mokyklos kalno. Ar mama ėjus su vežimėliu iš parduotuvės. V.G. atsakymas buvo stačiokiškas. Garantuoju, jei labai reikės, kaltė bus suversta neuždarytiems vartams, plyšiui tvoroje ar mano seneliui, kažką mistiškai padariusiam ne taip.

Liūdna ir skauda širdį. Esu toli, bandau komunikuot per atstumą. Ir visų prašau, padėkit seneliui bent kiek pakovoti dėl teisybės. Bajorija Lietuvoj baigėsi seniai. Lai baigiasi ji ir Josvainiuose. Miestelyje, kuriame užaugome“.

Skaitytojos nuotr./Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta kalytė
Skaitytojos nuotr./Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta kalytė

Paaiškėjo ir daugiau istorijų

Į Igno pranešimą sureagavo daugybė žmonių. Vietiniai komentaruose dalijosi savomis istorijomis. Paaiškėjo, kad V.G. šunys kaimyno augintinius užpuola ne pirmą kartą. Štai josvainiškės Irenos kalytė buvo sudraskyta prieš metus.

„O mūsų mažutę kalytę Zarą lygiai prieš metus pagriebė ir nusinešė V.G. didelė šviesi kalė. Ji pabaisa. Vienas jaunas šuo, tigrinis bokseris, gerietis, kalės ten žiaurios, kažkokios kovinės. Sugriebė už šono mūsų mažutę kalytę ir purtydama, kaip kokį žaislą, nusinešė. Radome smarkiai išplėštu šoneliu, vežėme į veterinarijos kliniką, bet padėti negalėjo. Teko užmigdyti. Dar ir šiandien akyse stovi tas vaizdas.

Tiesa, pareiškimo policijai mes nerašėme, nes M.G., V.G. sūnus, pasielgė labai gražiai. Savo mašina nuvežė į veterinarijos kliniką, sumokėjo už šunytės eutanaziją. Nuoširdžiai atsiprašė. Po to įvykio buvome nuėję apžiūrėti tvoros, pro kurią tie šunys pabėgo. Viskas buvo jau užtaisyta. Ir metus gyvenome ramiai. Bet, pasirodo, tik metus. Kaip žmonės nepasimoko?“, – stebėjosi 15min pakalbinta Irena.

Skaitytojos nuotr./Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta Irenos augintinė Zara
Skaitytojos nuotr./Josvainiuose kaimynų šuns užpulta ir sudraskyta Irenos augintinė Zara

Pasipiktinimus kaimynu V.G. komentaruose žėrė ir kiti josvainiškiai.

„Per plauką. Grįžo mergaitė verkdama, kad šunys išbėgo, o ji tuo metu su maža šunyte buvo“, – apie galėjusią įvykti didelę nelaimę užsiminė kita Josvainių gyventoja.

Tą patį tvirtino ir trečioji, papasakojusi, kad tą patį vakarą kaimynė vedžiojo šuniuką, bet spėjo ant rankų paimti, kai V.G. šunys parbėgo „Kartą kraujo paragavo, tai ir darys toliau. Maži šuniukai jiems kaip žaisliukai. Taip neįprasta Igno senelį vieną matyti, nes visad kartu būdavo su Berta“.

„Dideli koviniai šunys nėra kalti, toks žvėriškas instinktas. Kaltas šeimininkas, kuris tinkamai neprižiūri savo augintinių. Penktadienį su pareiškimais buvo kreiptasi į policiją, savivaldybę, veterinarijos tarnybą. Linkėčiau atimti šunis iš to šeimininko, sudarant jiems galimybę nebūti žudikais. Būkit atsargūs vaikščiodami Josvainių gatvėmis“, – teigė dar vienas Josvainių gyventojas.

„Prieš kurį laiką mūsų šuneliui atsitiko toks pats likimas, nuo to pačio savininko šunų. Šaunu, kad parašėt pareiškimą, nes kitaip tikrai nesibaigs tokie dalykai“, – kraupių istorijų sąrašą papildė ir josvainiškė Rasa.

Gresia bauda ir šunų konfiskacija

Kauno apskrities policija 15min patvirtino, kad vasario 22 d. apie 20.20 val. buvo gautas 1940 m. gimusio vyro pranešimas, jog Kėdainių raj., Josvainių km, Skroblų g. (pagrindinė miestelio gatvė, V.G. gyvena kitoje gatvelėje – aut. past.), pribėgę keli šunys perkando pareiškėjo augintinį.

Pagal gautą informaciją Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pradėjo tyrimą bei tikslina visas įvykio aplinkybes.

Iki vasario 22 d. policijos registruojamų įvykių registre daugiau panašių pranešimų, susijusių, su gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimais, Josvainiuose neužregistruota.

Kaip teigia policijos atstovai, dėl šio įvykio informuotas Josvainių seniūnas, Kėdainių savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius bei Kėdainių maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Gyvūno savininkui, kuris pažeidžia gyvūnų laikymo reikalavimus, nustačius faktą apie netinkamą gyvūno priežiūrą ar laikymą, gresia bauda iki 300 eurų bei gyvūnų konfiskavimas“, – patikino Justina Kazragytė, Kauno apskrities policijos atstovė.

Vykdys patikrinimą

Žinoma ši situacija ir Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Ovidijui Kačiuliui.

„Vasario 27 d. gavome pranešimą apie nutikimą. Viešosios tvarkos skyrius, veterinarijos bei policijos atstovai vyksime rytoj, vasario 28 d., pas V.G. ir įvertinsime situaciją, apžiūrėsime šunis, kaip jie laikomi. Kiek teko girdėti, tai koviniai šunys, vienas jų – stafordšyras. O norint laikyti tokios veislės augintinius, reikia turėti leidimą, tvarkingus dokumentus. Galioja taisyklės. V.G. gresia nuobauda. Spręsim ir dėl šunų likimo. Vietoj to, kad atsiprašytų žmogaus, kurio šuniukas buvo sudraskytas, dar iškoliojo“, – stebėjosi O.Kačiulis, pastarosiomis dienomis sulaukęs ne vieno josvainiškio nusiskundimo dėl V.G. šunų.

Skaitytojos nuotr./Vieta, kurioje Josvainiuose buvo sudraskyta kalytė
Skaitytojos nuotr./Vieta, kurioje Josvainiuose buvo sudraskyta kalytė

Pasak jo, iki tol Josvainių gyventojai buvo kantrūs, nesiskundė, nerašė policijai pareiškimų.

„Laiko V.G. ir žirgus. Tai miestelio gyventojams taip pat sudaro šiokių tokių nepatogumų. Reikia patikrinti ir tų žirgų laikymo sąlygas“, – teigė administracijos direktorius.

Būtų žmoniškai susikalbėjęs, viso to nebūtų. Iki tol tik gandai sklido apie ankstesnius išpuolius. O kai dabar iškilo tas įvykis, pradėjo visi kalbėt. Sukilęs miestelis prieš V.G., sukilęs.

„Blogai“, – taip šiuos įvykius įvertino ir Josvainių seniūnas Algimantas Sirvydas. Pasak jo, V.G. kiemą juosianti tvora yra tvirta, šunys neturėtų pabėgti, tačiau jei paliekami atidari varteliai...

„Turi jis du šunis. Palaidi jie laikomi namuose ir kieme. Pavasaris, ruja. Štai ką gali gyvūnų nepriežiūra iššaukti. Dabar pagalvos stipriai V.G. Kiek žinau, sudraskytos kalytės šeimininko jis neatsiprašė iki šiol. Būtų žmoniškai susikalbėjęs, viso to nebūtų. Iki tol tik gandai sklido apie ankstesnius išpuolius. O kai dabar iškilo tas įvykis, pradėjo visi kalbėt. Sukilęs miestelis prieš V.G., sukilęs. Kyla vienintelis klausimas: o jei vaiką užpultų?“, – retoriškai klausė 1 320 gyventojų turinčių Josvainių seniūnas.

Su pačiu V.G. 15min bandė susisiekti, tačiau nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius