Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28

Pasiruošimas Seimo rinkimams – finišo tiesiojoje: kodėl svarbu ateiti balsuoti susipažinus su kandidatais ir jų programomis?

Spalio 11-ąją vyks Seimo rinkimai. Prie balsadėžių atėję rinkėjai nulems, kas Lietuvą valdys ateinančius ketverius metus. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kviečia sąmoningai ruoštis rinkimams ir ateiti balsuoti jau susipažinus su kandidatais į Seimą ir jų rinkimų programomis, o ne balsuoti aklai.
Balsavimo apylinkėje
Balsavimo apylinkėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kodėl tai svarbu? „Partijos keičiasi. Net senos, ilgai veikiančios partijos keičiasi – ateina nauji žmonės, kiti išeina. Kasmet jie papildo savo programas, keičia programines nuostatas. Todėl gali būti, kad partija X, kuri Seimo rinkimuose buvo ir prieš ketverius metus, šiais metais siūlo kažką visai kitokio“, – sakė Vytauto Didžiojo Universiteto (VDU) Politologijos katedros vedėjas docentas dr. Andžejus Pukšto.

Kitas dalykas, į kurį jis atkreipė dėmesį, yra partijos pavadinimas. Neretai būtent jis yra tas dalykas, kuris įstringa rinkėjui į atmintį ir sukelia lūkesčius.

„Kartais partijos pavadinimas neatitinka to, kas yra deklaruojama partijos ideologijos turinyje. Tad verta panagrinėti, susipažinti giliau su partijos programa“, – kalbėjo politologas.

Kartais partijos pavadinimas neatitinka to, kas yra deklaruojama partijos ideologijos turinyje.

Prie rinkėjams skirtų namų darbų jis pažymėjo ir atidų partijos sąrašo išnagrinėjimą. Jame tikrai bus tokių kandidatų, kuriuos jau pažįstame, tačiau greta jų – ir mažiau žinomų, galbūt iki šiol net nematytų viešojoje erdvėje.

Politologas patarė nepatingėti atsidaryti VRK interneto svetainės ir panagrinėti kandidatų biografijos, išsiaiškinti jų moralines nuostatas, turtinę padėtį, įvertinti anksčiau nuveiktus darbus.

„Tos informacijos, einant į rinkimus, nebūna per daug“, – įsitikinęs dr. A.Pukšto. Susipažinti su savo apygardos kandidatais galima jau minėtame VRK tinklalapyje.

Kodėl svarbu išreikšti savo valią?

Rinkimai yra viena svarbiausių piliečių teisių, siekiant išreikšti savo valią. Rinkdami Seimo narius mes deleguojame savo interesų atstovavimą valstybės mastu konkretiems asmenims – kandidatams, kurie siekia tapti Seimo nariais, su viltimi, jog jie tinkamai atstovaus mus ir gins priimdami vienokius ar kitokius sprendimus.

Anot dr. A.Pukšto, rinkimai vyko jau senovės Graikijoje, senovės Romoje. Jų principas išliko iki šių dienų: žmonės deleguoja savo atstovus, kurie priima mums visiems svarbius sprendimus ir juos vykdo savivaldos ar valstybės mastu.

Jeigu nenueisi balsuoti, tai niekas ir neatstovaus tavo interesams.

Būtent todėl labai svarbu nelikti neįsitraukus, t.y. eiti balsuoti. „Jeigu nenueisi [balsuoti], tai niekas ir neatstovaus tavo interesams. Nenueisi tu, nenueis dar keletas tavo bendraminčių, tai bus išrinktas kitų atstovas. Jis atstovaus kitų žmonių interesus, pažiūras ir nuostatas – tų, kurie atėjo ir išreiškė savo valią Seimo rinkimuose.

Tų, kurie neateis, atstovavimas ir pasidalinimas valdžia liks jų asmeninėje erdvėje – tavo bute. Jis neišeis už jo ribų ir neturės praktinės išraiškos“, – teigė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius