TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 30

Pasitikrinkite, ar nežinodami netapote politinės partijos nariu

Teisingumo ministerija, gavusi konservatorių Audroniaus Ažubalio ir Lauryno Kasčiūno prašymą išsiaiškinti faktinį politinės partijos Rusų aljansas narių skaičių, atkreipia piliečių dėmesį, kad kiekvienas suinteresuotas asmuo turi galimybę pasitikrinti, ar jis priklauso politinei partijai.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
Rinkimų biuletenis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Narystę politinėje partijoje galima pasitikrinti paspaudus čia.

„Jei pateikiami tikrovės neatitinkantys duomenys, asmuo gali kreiptis į tą politinę partiją, kurios nariu jis pristatomas arba išsibraukti iš partijos narių sąrašų elektroniniu būdu per elektroninių valdžios vartų portalą, – nurodo ministerija.

– Jeigu asmuo mano, kad jo asmens duomenimis buvo neteisėtai pasinaudota, jis gali pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai.“

Kasmet du sykius per metus visos politinės partijos privalo Teisingumo ministerijai pateikti savo narių sąrašus. Juose turi būti nurodytas ir kiekvieno partijos nario asmens kodas. Šie sąrašai sutikrinami su Gyventojų registru, Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registru, patikrinama, ar tas pats asmuo nepriklauso kelioms politinėms partijoms.

Politinių partijų įstatymas neleidžia Teisingumo ministerijai kištis į partijų vidaus reikalus ir aiškintis, ar partijos sąraše nurodyti asmenys iš tiesų priklauso tai partijai.

Pasikeitus teisiniam reglamentavimui, nuo 2016 metų politinės partijos privalo turėti ne mažiau kaip 2 tūkst. narių.

Logotipas/Pollitinė partija „Rusų aljansas“
Logotipas/Pollitinė partija „Rusų aljansas“

„Dėl šios priežasties ženkliai išaugo ne tik Rusų aljanso narių skaičius (nuo 1 107 iki 2 047), bet ir Kovotojų už Lietuvą sąjungos, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos, Lietuvos centro partijos, Lietuvos rusų sąjungos, Žemaičių partijos, partijos „Profesinių sąjungų centras“, Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjungos, partijos „Jaunoji Lietuva“, politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ narių skaičius“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu politinei partijai Rusų aljansas priklauso 1 994 asmenys, todėl partija esą turės padidinti narių skaičių iki 2 000 asmenų.

„Jeigu šis skaičius nepapildomas ir partija nepriima sprendimo reorganizuotis ar likviduotis, tuomet registro tvarkytojas inicijuoja politinės partijos likvidavimo procedūrą“, – pažymima pranešime.

Apie tai, kad dalis parlamentarės Irinos Rozovos vadovaujamo Rusų aljanso narių nežino esantys jos nariai, pranešė LRT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius