Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 09

Pasitikti legendinio Vaiduoklio susirinko šimtai klaipėdiečių (nuotraukos)

Klaipėdoje ties jachtų uosteliu, prie pasukamojo tiltelio įsikūrė naujas bronzinis gyventojas – Vaiduoklis. Pasitikti pagal legendą iš 300 kg bronzos sukurtos skulptūros penktadienio vakarą susirinko šimtai klaipėdiečių.
Vaiduoklis pagamintas iš 300 kg bronzos.
Vaiduoklis pagamintas iš 300 kg bronzos. / Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

Bronzinis vaiduoklis, įrengtas krantinėje ir pavaizduotas tarsi išnyrantis iš vandens, atidengtas teatralizuotu pasirodymu, sklindant dūmams ir pokšint fejerverkams.

Sukūrė pagal legendą

Naujas senamiesčio gyventojas buvo sukurtas remiantis legenda. Teigiama, kad 1595 metų žiemos vakarą Hansas fon der Haidė, kariškis iš Didmaršeno, sargavo Memelio tvirtovės pylimo takelyje. Staiga virš pilies griovio nusitiesė tiltas ir ant jo pasirodė einantis vyras, apsigobęs juoda ilga mantija. Šis kreipėsi į sargybinį grubia saksų tarme. Taip gimė legenda apie Vaiduoklį arba Juodąjį vyrą iš Memelio.

Penktadienio vakarą legenda buvo teatralizuotai atkurta – ant pasukamojo tiltelio pasirodė du kardais nešini sargybiniai, jie pasuko tiltelį ir čia netruko pasirodyti Klaipėdos Simono Dacho mokyklos teatrinių klasių mokiniai, įkūniję vaiduokliukus. Po neilgo vaidinimo dūmuose paskendusi Vaiduoklio skulptūra buvo atidengta ir tarsi išniro iš vandens.

Istorikas Jonas Genys teigė, kad vaiduokliai yra miestų, pilių, rūmų ir vandens palydovai. „Didžiausias personažas aptinkamas legendose – vaiduoklis“, – sakė istorikas.

Ne pirma dovana

Teigiama, kad 1595 metų žiemos vakarą Hansas fon der Haidė, kariškis iš Didmaršeno, sargavo Memelio tvirtovės pylimo takelyje. Staiga virš pilies griovio nusitiesė tiltas ir ant jo pasirodė einantis vyras, apsigobęs juoda ilga mantija.Atkurti legendinį personažą sumanė bendrovės „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas. Jis kartu su pagalbininkais prieš porą metų sudalyvavo Klaipėdos savivaldybės paskelbtame mažosios architektūros konkurse ir ši idėja pripažinta originaliausia. Projektui savivaldybė skyrė 50 tūkst. Lt. Iniciatorius teigė, kad tiek lėšų nepakako, bendrovei teko dar pridėti keliasdešimt tūkstančių. Sumanymą įgyvendino skulptoriai Svajūnas Jurkus ir Sergejus Plotnikovas.

A.Kliukas nekantravo jį įkurdinti dar pernai vasarą, tačiau tuomet buvo tvarkomos krantinės, o vėliau laukta kol bus į vietą sugrąžintas restauruotas tiltelis. Ilgą laiką sandėlyje dūlėjęs vaiduoklis pagaliau įkurdintas jam skirtoje vietoje. A.Kliukas klaipėdiečius patikino, kad tai ne paskutinis jų sumanymas. Bendrovės vadovas miestui jau yra padovanojęs berniuko, vedino šuneliu, kaminkrėčio skulptūras, dar vienas kūrinys puošia Klaipėdos universiteto kiemelį.

300 kg bronzos ir prakaito

Skulptoriams S.Plotnikovui ir S.Jurkui sukurti tokį vaiduoklį pavyko iš aštunto karto. 

„Vis atsirado procese, ką norėjosi pakeisti. Visai pabaigoje trūko akcento, detalės, tad atsirado virvė, išlindusi pėda, tarsi vaiduoklis eitų kiauriai per sieną. Padarėm aštuonis mažus modelius, buvo vis ne tas, ir su lazda pavaizdavom. Nesikeitė tik du dalykai – būtinai turėjo likti žibintas ir idėja, kad vaiduoklis liptų iš vandens, o ne stovėtų“, – yra pasakojęs S.Jurkus. 3 metrų skulptūrai sukurti sunaudota 300 kg bronzos ir 300 litrų prakaito, kaip juokauja kūrėjai.

Penktadienio vakarą jie vaiduoklio rankoje laikomame žibinte įžiebė keletą žvakučių ir ragino naująjį gyventoją mylėti ir gerbti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius