Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 06 29

Pasiūlymas dėl užsieniečių sutuoktinių įtraukimo į privalomojo sveikatos draudimo sistemą pateiktas svarstyti Seimui

Seimas priėmė svarstyti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) iniciatyva parengtas Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo pataisas, kuriomis Lietuvoje dirbančių trečiųjų šalių užsieniečių sutuoktinius siūloma įtraukti į Lietuvos sveikatos draudimo sistemą, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime spaudai.
Europos sveikatos draudimo kortelė
Europos sveikatos draudimo kortelė / 123rf.com

„Norime sukurti tinkamas sąlygas čia jau gyvenančioms ir dirbančioms šeimoms kurti ateitį Lietuvoje. Šiuo metu susiklosčiusi situacija, kad aukštos kvalifikacijos darbuotojai svarsto galimybes dirbti kitose šalyse, nes jų šeimos nariai negauna reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų. Tai kelia sunkumų tiek investuotojams, tiek mums, nes mažina mūsų šalies konkurencingumą regione“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

EIMIN siūlomu įstatymo projektu siekiama į apdraustųjų privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) grupę įtraukti leidimus laikinai gyventi gavusius Lietuvos Respublikos piliečių, užsieniečių, nuolat gyvenančių Lietuvoje, ir užsieniečių, turinčių teisę laikinai gyventi Lietuvoje ir draudžiamų PSD, sutuoktinius ar asmenis, sudariusius registruotos partnerystės sutartį.

„Nors įmonės dažnu atveju Lietuvoje dirbančių užsienio piliečių sutuoktiniams ir registruotiems partneriams suteikia privatų draudimą, tačiau tai neužtikrina visų reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų. Dėl šios priežasties asmenys priima sprendimą ieškoti darbo galimybių svetur ir Lietuvoje prarandame kvalifikuotus darbuotojus. Todėl būtina spręsti šią problemą, kol įmonės nesusidūrė su dar didesniu talentų pasitraukimu“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Kas penkta tiesioginių užsienio investicijų įmonė jau susidūrė su specialistų išvykimu iš Lietuvos dėl sveikatos priežiūros paslaugų neprieinamumo jų sutuoktiniams ar registruotiems partneriams, rodo VšĮ „Investuok Lietuvoje“ apklausa. Prognozuojama, kad, jeigu ši problema nebus išspręsta, iš Lietuvos pasitrauks dar 20 proc. aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

Tikimasi, kad, Seimui rudens sesijoje priėmus įstatymo pakeitimus, būtų pagerintos aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš ne ES šalių pritraukimo ir išlaikymo sąlygos – išspręsta sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo kartu su jais atvykusiems sutuoktiniams problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius