Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 29

Paskelbęs idėją miestą paversti didžiule lauko kavine Vilnius nuskambėjo visame pasaulyje

Vilnius, paskelbęs, kad lauko kavinėms dovanoja miesto viešąsias erdves, sulaukė pasaulio žiniasklaidos dėmesio. Pirmadienį pradėjusios veikti lauko kavinės nestovėjo tuščios, vietos mieste tebedalijamos – manoma, kad staliukų aikštėse, gatvėse ir skveruose bus gerokai per tūkstantį. Užsienio žiniasklaida ta proga Vilnių vadina „žavinga Lietuvos sostine“, kuri virsta didžiule kavine po atviru dangumi.
Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

CNN, „The Guardian“, „Euronews“, „New York Post“, „Daily Mail“, „Independent“ – šios pasaulyje labai gerai žinomos žiniasklaidos priemonės šią savaitę atsigręžė į Vilnių ir aprašė jo sumanymą leisti lauko kavinėms savo staliukus pastatyti viešose miesto erdvėse.

Idėja sužavėjo

Apie tai, kad dėl koronaviruso Lietuvos sostinė virsta didžiuliu restoranu po atviru dangumi, taip siekiant padėti išlaikyti socialinę distanciją tarp žmonių, rašo independent.co.uk.

„Lietuvos sostinė Vilnius ketina daugelį gatvių ir atvirų erdvių paversti barais, restoranais ir kavinėmis, kad leistų gastronominiam verslui vėl pradėti veikti, tačiau žmonės galės išlaikyti socialinę distanciją, siekdami apsisaugoti nuo COVID-19 plitimo. Daug miesto viešųjų erdvių, kurios iki šiol retai buvo naudojamos maitinimo paslaugoms atvirame ore, kaip, tarkim, Katedros aikštė į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytame Senamiestyje, yra atidarytos, siekiant paremti miesto restoranus“, – rašo leidinys.

Tiesa, Katedros aikštės nėra vietų, kurias Vilniaus savivaldybė siūlo kavinėms, sąraše.

Daug miesto erdvių, kurios iki šiol retai buvo naudojamos maitinimo paslaugoms atvirame ore, yra atidarytos, siekiant paremti miesto restoranus.

Restoranai, kavinės ir barai Vilniaus senamiestyje Lietuvoje iki šiol galėjo turėti staliuką ar kelis lauke, o dabar Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė apie galimybę miesto aikštėse, skveruose ir gatvėse statyti staliukus. „Netoliese veikiančios kavinės galės šį sezoną nemokamai statyti lauko staliukus, o tuo pačiu tęsti savo veiklą karantino metu“, – merą cituoja CNN.

Apie tai, kad Lietuvos sostinė Vilnius paskelbė sumanymą miestą paversti didžiule kavine po atviru dangumi, rašo ir „The Guardian“. Leidinio teigimu, Lietuva švelnina karantino sąlygas, leisdama veikti lauko kavinėms, kirpykloms ir beveik visoms parduotuvėms, siekdama gaivinti ekonomiką. Tačiau ribojimai vis dar griežti, jie galioja ir lauko kavinėms – reikalaujama dviejų metrų distancijos tarp jose sėdinčiųjų.

„Tai būtų problema daugeliui restoranų Vilniaus senamiestyje, įrašytam į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, kurio siaurose gatvelėse neįmanoma būtų pastatyti daugiau nei keleto staliukų. Tai lėmė mero pasiūlymą“, – rašė „The Guardian“ ir pridėjo tą pačią R.Šimašiaus citatą apie galimybę staliukus nemokamai statyti miesto aikštėse, skveruose ir gatvėse.

Akcentuojama, kad, mero teigimu, visuomenės saugumas išlieka svarbiausias prioritetas, tačiau esą būtina padėti kavinėms „atsidaryti, išlaikyti darbo vietas ir išlaikyti Vilnių gyvą“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje

Kavinės jau veikia

Apie tokią galimybę R.Šimašius paskelbė praėjusį penktadienį.

O jau pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybė buvo sulaukusi 120 verslininkų pasiūlymų, kuriuose jie nurodė norintys sostinės viešosiose erdvėse pastatyti apie tūkstantį lauko kavinių staliukų.

Plačiau skaitykite čia: Paskelbusi, kad dovanoja Vilniaus erdves lauko kavinėms, savivaldybė sulaukė pasiūlymų pastatyti tūkstantį staliukų.

Trečiadienio duomenimis, pasiūlymų skaičius jau siekia apie 180, o staliukų norima pastatyti daugiau nei 1300 – kaip sako mero patarėjas Karolis Žukauskas, pasiekus tūkstantį jau ir skaičiuoti juos nustota. Kol kas miestas dar nėra išdavęs leidimų staliukus sustatyti, tačiau kavinės ir restoranai tai jau padarė. Didelių problemų dėl to miestas nemato, tačiau yra vietų, į kurias pretenduoja kelios kavinės, tad ketinama numatyti plotus kiekvienai ir išduoti leidimus.

Plotus dar derina

Šią savaitę Vilniaus savivaldybė gautus prašymus skirsto į tris kategorijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje

„A – lauko kavinės, kurių atsiradimas ar praplėtimas niekam netrukdo (pėstiesiems, eismui, kitų lauko kavinių pageidavimams ir pan.). Su jomis viskas aiškiausia, jos pirmiausia gaus patvirtinimus.

B – lauko kavinės, kurioms atsirasti reikalingos judėjimo Senamiestyje korekcijos: automobilių stovėjimų vietų mažinimas, eismo judėjimo pokyčiai arba pėsčiųjų srautų nukreipimai. Šiuos prašymus turės apsvarstyti ir eismo specialistai. Svarstomi visi variantai (tam tikrų gatvių uždarymas, pėsčiųjų nukreipimas viena gatvės puse, dalies automobilių stovėjimo vietų paskyrimas staliukams ir pan.), informuosime, kai tik jie bus priimti.

C – lauko kavinės, kurios pretenduoja į tą pačią aikštę ar skverą. Pirmiausia dar kelias dienas sulauksime visų prašymų, o tada jau proporcingai padalinsime aikščių ar skverų plotą visiems norintiems. Kai kuriose vietose norinčių tikrai daug, todėl turėsite tilpti visi ir kartu nepažeisti taisyklių“, – tokią informaciją šios savaitės pradžioje gavo pasiūlymus pateikę verslininkai.

Prašys visus sutilpti

Ši darbo savaitė trumpesnė, tad greičiausiai nebus spėta pasirūpinti visais leidimais, bet savivaldybė žada su jais pas verslininkus grįžti jau kitą savaitę. Taip pat planuojama paviešinti visą norinčių lauko kavinių sąrašą, kad visi matytų, kas ir kur nori turėti stalus, – tai bus padaryta sulaukus visų prašymų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės atnaujino savo veiklą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės atnaujino savo veiklą

„Prašysime visų, kurie pretenduos į tas pačias vietas, sutilpti į jiems numatytą plotą ir neskriausti vieniems kitų. Sutarėme su Miesto plėtros ir Eismo skyriais, kad daug kur leisime statyti staliukus vietoje automobilių stovėjimo vietų, jei nėra kitų galimybių. Tad didžioji dalis pateikusių pasiūlymus leidimus gaus, nebent prašymų neįmanoma įgyvendinti dėl, tarkim, labai siauro šaligatvio, kur pagal SAM taisykles staliukai negali stovėti“, – 15min teigė R.Šimašius.

Pačioms kavinėms paliekama pareiga tinkamai pastatyti staliukus – savivaldybė tik numatys plotus, kur jie gali stovėti.

Vilnius pastaruoju metu pasiūlė ir dar vieną dalyką, skatindama paremti mėgstamas vietas – kavines, restoranus, barus. Tereikia talonai.lt svetainėje įsigyti kuponą už tam tikrą sumą. Įmonė pinigus gaus dabar, o jūs išleisti sumą galėsite, kai kavinė vėl veiks.

Iki trečiadienio vidurdienio apie tokią galimybę paskelbė jau 187 įmonės, parduoti 809 talonai už 12 600 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius