-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31

Paskutinė cigaretė – kas paskatino juos mesti po keliasdešimties metų dūmo?

Gegužės 31-ąją švenčiama Pasaulinė diena be tabako. Neretai įvairios tokios šventės skeptiškai kritikuojamos kaip „vienkartinės akcijos, kurios nieko nepakeis“. Tačiau iš tiesų daugeliui žmonių kažkuri viena metų diena tampa ta lemtinga „diena be tabako“. Diena, po kurios jie daugiau nebepaėmė į rankas cigaretės.
Rūkymas
Rūkymas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Koks įvykis, mintis, pojūtis ar informacija paskatina mesti cigaretę net po 20-ies metų rūkaliaus stažo? To pasiteiravome žmonių, sėkmingai metųsių rūkyti.

Susidomėjo metodais, o metė netyčia

Pirmoji mūsų pašnekovė, Rashele teigė, jog rūkyti metė atsitiktinai, pradėjusi lankyti pagalbos metantiems rūkyti grupę Vilniaus visuomenės sveikatos biure.

„Tiesiog domėjausi psichologija, o kadangi grupės vadovė Viktorija Andrejevaitė taiko kognityvinės psichologijos metodus, man buvo įdomu, kaip tai veikia. Belankydama, netyčia mečiau rūkyti. Net gerai nežinau, kodėl. Na, visuomet norėjau mesti, bet stiprios motyvacijos tam neturėjau“, – kalbėjo Rashele. Ji priduria, kad galbūt grupės įtaka ir lankant susitikimus gauta informacija ją paveikė taip, kad daugiau rūkyti tiesiog nekilo noro.

Pradedi analizuoti tą įprotį. O išanalizavusi nesijauti tokia priklausoma.

„Pradedi analizuoti tą įprotį. O išanalizavusi nesijauti tokia priklausoma. Mano priklausomybė buvo daugiau psichologinė-socialinė, nei fizinė“, – sako Rashele, ir prisipažįsta, jog rūkydavo per vakarėlius, kartu su draugų kompanija ar supykusi.

Sukaupusi valią mergina nusprendė daugiau neprisidegti cigaretės ir savo pažado laikosi.

Pagalvojau, kad visai smagu yra ilgiau gyventi

Kitas sėkmingai rūkyti metęs pašnekovas, Linas, prisiminė, jog priežastys buvo net kelios. „Ilgus metus galvojau – „reikėtų mesti rūkyti“. Pagaliau atėjo laikas, kai galėjau daugiau laiko skirti sau. Tiesą sakant, ilgai tam ruošiausi. Į metančių rūkyti grupę vaikščiojau gal pusę metų prieš mesdamas“, – kalbėjo Linas.

Vyras teigė, jog pirmiausia nusistatė konkrečią datą, nuo kurios nerūkys. Nuo tos dienos jis naudojo nikotino pleistrus, purškalą, kramtomą gumą. Visa tai buvo laikoma po ranka, kad jei staiga kiltų noras, Linas jį greitai numalšintų. Vyras tikina, jog labai daug prisidėjo ir grupės palaikymas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūkalai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūkalai

„Mano organizmas iš tiesų „rėkė“, taip jis norėjo nikotino. Todėl vien valios pastangomis mesti net neplanavau – reikėjo papildomų priemonių“, – sakė jis.

Kokios buvo neigiamos rūkymo pasekmės sveikatai? Vyras prisipažino nuolat kosėjęs ir tai jau buvo pradėję erzinti. „Buvo tikras kosintis rūkalius. Netrukus pastebėjau, kaip kiti kosėja kokiame nors darbo susitikime. Na, kažkaip... nemalonu. Taip pat pajutau, jog esu mažiau atsparus ligoms. Jei peršalu – sergu ilgiau“, – prisiminė Linas.

10 priežasčių, kodėl nori mesti rūkyti, vyras buvo susirašęs ant lapelio ir jį visuomet turėjo netoliese.

„Pagrindinis motyvas: kodėl aš esu priklausomas, tarsi kažkieno valdomas. Toks vargšelis, kuris ne pats nusprendžia, bet kažkas jį paveikia. Taip pat tikėjausi, kad bus daugiau jėgų. Apsilankius pas gydytoją dėl blogos savijautos man sakydavo: „Taigi viskas gerai. Jūs visiškai sveikas. Štai, kraujas geras.“ Tačiau vėliau sužinojau, kad rūkymas yra daugelio ligų, taip pat ir prastos savijautos, priežastis.

Pusė rūkančiųjų suserga vėžiu. Bet pusė – nesuserga. Tad nežinia, kurioje pusėje būsite jūs.“ Pagalvojau: „Ką?! Kodėl aš save statau ant tokių svarstyklių?“

Per paskaitą mums sakė: „Pusė rūkančiųjų suserga vėžiu. Bet pusė – nesuserga. Tad nežinia, kurioje pusėje būsite jūs.“ Pagalvojau: „Ką?! Kodėl aš save statau ant tokių svarstyklių?“ Žinote, pagalvojau, kad visai smagu yra ilgiau gyventi“, – prisiminė Linas.

Netiesioginis poveikis – nutrūkę pokalbiai

Taip pat Linas teigė, jog mėgsta bendrauti su žmonėmis, o rūkaliams juk dvokia iš burnos – jis pats suprato, kad kitiems gali būti ne itin malonu su juo bendrauti.

„Mesti rūkyti yra labai sunku, bet norėjau sau įrodyti, kad galiu. Taigi užsirašiau tokias priežastis: būsiu geresnės sveikatos, būsiu energingesnis, turėsiu daugiau jėgų, daugiau energijos darbe, gyvensiu ilgiau, turėsiu sveikus vaikus, būsiu įdomesnis žmogus, labiau pasitikėsiu savimi, būsiu stipresnis, ryžtingesnis. Kitą priežastį užsirašiau, jog aš pats renkuosi ir kad nenoriu būti nuo nieko priklausomas. Dar viena priežastis buvo, jog noriu būti patrauklesnis artimiesiems – kad jų neerzintų tabako kvapas“, – vardijo Linas.

Vyras taip pat įvardijo pašalinį rūkymo poveikį – juk dėl šio įpročio neretai nutrūksta mintys, įdomūs pokalbiai.

„Įsivaizduokite: kalbamės su drauge kokia rimta tema, taip aktyviai, kad jau net „smegenys užkaista“. Na, sakau: „ai, gal einu parūkyti“. Neva pailsėsiu nuo intensyvaus pokalbio. Atrodo, kelios minutės bet grįžti – ir jau nepavyksta tęsti tos temos. Viskas, ta akimirka dingo, praėjo“, – vieną iš situacijų prisiminė Linas.

Vida Press nuotr./Rūkanti moteris
Vida Press nuotr./Rūkanti moteris

Mesti prašė vaikai

Tuo metu Živilė, prisiminusi savo pagrindinę metimo rūkyti priežastį, net susigraudina – to jos prašė 8-erių ir 10-ies metų vaikai.

„Iki pasiryžimo mesti ėjau ilgai... Vaikai niekada manęs nematė rūkančios, tačiau jie žinojo“, – sakė Živilė. Moteris su pertraukomis rūkė apie dvidešimt metų, nėštumo ir žindymo metu buvo metusi šį įprotį. Šįkart ji nusistatė konkrečią datą, nuo kurios tiesiog nepaėmė cigaretės į rankas.

„Per tą pusmetį nekilo nė vienos minties, kad norėčiau užsirūkyti. Visiškai... Kažkur dar turėjau pasidėjusi kelias cigaretes. Galvojau, gal kam nors padovanoti?.. Bet tada nutariau – nejau tai kažkokia vertybė, kad dovanočiau? Ėmiau ir išmečiau“, – prisimena Živilė.

Per tą pusmetį nekilo nė vienos minties, kad norėčiau užsirūkyti. Visiškai...



Daugelis pašnekovų kalba apie „grupės įtaką“ metant rūkyti. Koks skirtumas, juk visas būsenas vis tiek tenka iškęsti vienam pačiam, pasiteiravau Živilės.

„Labai svarbus yra šių žmonių palaikymas. Gali prisiskaityti visokios informacijos, tačiau gyvas žodis – paveikesnis. Kiekvienas čia dalinasi savo patirtimi, jausmais. Ir tu tiesiog „sergi“ už kitą žmogų – kad tik jis neatkristų. Na, o jei jau atkris, pasakyti paguodos, padrąsinantį žodį. Tie kolegos, su kuriais lankiau grupę, man yra svarbūs, jie užima reikšmingą vietą mano gyvenime“, – sakė pašnekovė.

Vietoje cigarečių – pramogos su vaikais

Paskutinysis iš pašnekovų, Dainius, iš viso rūkė apie 16 metų, per šį laikotarpį kelis kartus bandė mesti. Tačiau vieną dieną jis suvokė, jog įprotis rūkyti tėra įprotis – be jokio papildomo malonumo.

„Gal pagrindinis dalykas – kad ta cigaretė jau nebeteikė jokio malonumo. Žinojau, kad cigaretės kenkia sveikatai ir panašiai, bet to nesureikšminau iki momento, kai tas dūmas tiesiog nebeteko skonio“, – sakė vyras.

Pašnekovas teigė, jog palaikančiųjų grupė jam padėjo mesti rūkyti valios pastangomis. Jis pasinaudojo proga padėkoti grupės vadovei Viktorijai Andrejevaitei.

„Jau metai, kaip esu metęs rūkyti, tačiau vis dar lankau šią grupę. Taip tarsi sau primenu, ką aš perėjau, kodėl mečiau. Taip pat kaskart ateina naujų žmonių ir noriu jiems parodyti pavyzdį, jog iš tiesų galima mesti, jei nori“, – kalbėjo Dainius.

Jis pastebi, jog per šiuos metus tapo lengviau sportuoti, kvėpuoti patiriant fizinį krūvį, pagerėjo jo odos išvaizda.

„Tos meditacijos grupėje padėjo lengviau valdyti sudėtingas situacijas ir neieškoti kokios nors priemonės tam stresui numalšinti. Na, ir dar pridėkime finansinę pusę, kad vietoje cigarečių galiu leisti sau kažkur išeiti su vaikais“, – sakė pašnekovas.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius