-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 15

Paskutinis V.Ceslevičiaus sprendimas: Pravieniškių kolonijos parduotuvę paliko skatikus mokančiai „Pontem“

Antradienį iš pareigų savo noru pasitraukęs Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius sako, kad turi pagrindo įtarti, jog su juo yra susidorota. Ieškant to įrodymų pareigūnas pats pasiūlė pasidomėti lapkričio pradžioje nutrauktu parduotuvės nuomos konkursu. 15min tai ir padarė. Atrodo, kad kol kas iš nutraukto konkurso išlošė tik ligšiolinis parduotuvės nuomininkas – „Pontem“.
Virginijus Ceslevičius
Virginijus Ceslevičius

Viskas dėl parduotuvės?

Penktadienį išplatintame viešame laiške V.Ceslevičius pareiškė nesutinkantis su jam reiškiamais priekaištais.

„Tai yra noras sukompromituoti mane, mesti šešėlį mano vadovaujamai įstaigai. Šiandien atsakingai pareiškiu, kad turiu realaus ir rimto pagrindo teigti, jog ši akcija turi savo užsakovus. Tai senas istorines šaknis bei toli (ir aukštai) siekiančias sąsajas turintis privataus ir, galiu pasakyti labai aiškiai – nešvaraus verslo interesais pagrįstas užsakymas „nuimti“ mane iš užimamų pareigų. Pašalinti neparankų asmenį – per daug žinantį ir visada trukdžiusį įgyvendinti juodąsias korumpuoto verslo schemas, didelėmis apyvartomis ir dideliais pelnais pasižyminčioje, kolonijos vidaus prekybos sistemoje“, – rašė nušalintas pataisos namų vadovas praėjusią savaitę.

Nepaisant to, antradienį nuo pareigų nušalintas V.Ceslevičius įteikė prašymą jį atleisti. Teisingumo ministrė Milda Vainiutė tai nedelsdama padarė.

Prieš savaitę kalbėdamas su 15min V.Ceslevičius užsiminė, kad kertinis dalykas, dėl kurio jam priekaištaujama, tai nutrauktas pataisos namų parduotuvės nuomos konkursas.

„Įžvelgiau neskaidrumo apraiškų. Galbūt ir korupcijos, todėl medžiaga yra paruošta perduoti į prokuratūrą“, – tuomet sakė V.Ceslevičius.

Suprasti akimirksniu

  • 2015 m. „Pontem“ laimėjo parduotuvės nuomos Pravieniškių kolonijoje konkursą pasiūliusi 336,79 Eur/m2 kainą. Ši sutartis dar metams buvo pratęsta 2016 m. vasarą.
  • 2017 m. gegužę „Pontem“ nutarė sutartį nutraukti. Po derybų „Pontem“ liko nuomotis parduotuvę. Kaina buvo sumažinta 7 kartus iki 45 Eur/m2.
  • Spalį paskelbtas naujas parduotuvės konkursas. Jame dalyvavo trys įmonės, iš kurių dvi – to paties savininko A.Radvilos. Mažiausia pasiūlyta kaina buvo dvigubai didesnė nei moka „Pontem“.
  • Konkursas buvo nutrauktas suabejojus jo skaidrumu.
  • Pravieniškių kolonijos parduotuvę iki kito konkurso už 45 Eur/m2 liko nuomoti „Pontem“.
  • Teisingumo ministerijos audito duomenys rodo, kad kas mėnesį dėl to valstybė patiria 40 tūkst. eurų žalą.
  • Po audito teisingumo ministrė nušalino V.Ceslevičių nuo pareigų. Antradienį jis atleistas.

Buvęs pataisos namų vadovas tikina, kad duomenys prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) jau perduoti. Jis tikisi, kad tyrėjai atsakys į visus klausimus dėl konkurso skaidrumo.

15min pavyko gauti keletą su šiuo konkursu susijusių dokumentų. Jie rodo, kad kol kas dėl nutraukto konkurso gali džiaugtis tik „Pontem“. Nors ši įmonė paskutiniame nuomos konkurse net nedalyvavo, jį nutraukus būtent „Pontem“ užsitikrino galimybę toliau prekiauti kolonijoje už, Teisingumo ministerijos auditorių duomenimis, 7 kartus mažesnę kainą nei buvo sutarta 2015-aisiais ir dukart mažesnę kainą, nei siūlė paskutinis nutrauktame konkurse likęs dalyvis.

Buvo paskelbusi laimėtoją

Skelbimą apie parduotuvės nuomą Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija savo tinklalapyje paskelbė spalio 6 dieną. Panašus skelbimas buvo įdėtas ir laikraštyje „Respublika“. Jame buvo nurodyta, kad pasiūlymų nuomotis 150 kvadratinių metrų dydžio patalpas laukiama iki spalio 17 dienos. Tą pačią dieną popiet susirinkusi komisija įvertino, kad konkurse dalyvavo trys įmonės, ir paskelbė laimėtoją.

Komisijos protokole nurodoma, kad juo tapo įmonė „Alivdara“, pasiryžusi už vieno kvadratinio metro nuomą per mėnesį mokėti 220,92 eurų. Antroji liko įmonė „Aradva“, siūliusi mokėti 170 eurų. Paskutinė vieta konkurse liko trečiajam dalyviui – „Lobby Baltic“, kuri norėjo mokėti 91,67 eurų nuomos mokestį.

Tačiau lapkričio 2 dieną konkursas buvo nutrauktas ir Pravieniškių pataisos namų parduotuvėje liko dirbti „Pontem“. Kodėl? Visi istorijos dalyviai turi savo versijas.

Įmonės skirtingos, savininkas tas pats

Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos Ūkio ir komunalinių paslaugų skyriaus viršininko pavaduotojas, konkurso komisijos pirmininkas Gediminas Leonavičius 15min nurodė, kad konkursas buvo nutrauktas dėl to, jog dvi jame dalyvavusios įmonės turi tą patį savininką.

Tai, kad „Alivdara“ ir „Aradva“ yra susijusios – faktas. Registrų centro duomenimis, abi šias įmones valdo Kaišiadorių rajono tarybos narys socialdemokratas Algimantas Radvila. Jis yra vienintelis „Alivdaros“ savininkas ir direktorius, o „Aradvą“ valdo per pusę su žmona Danguole Radviliene, kuri yra ir šios įmonės direktorė.

Tačiau ar tai pakankama priežastis nutraukti konkursą?

G.Leonavičius pats pripažįsta, kad ne. Teisės aktuose, kuriais vadovaujantis vykdytas konkursas, nenumatyta sąlyga, kad susiję ūkio subjektai negali teikti atskirų pasiūlymų dėl patalpų nuomos. Todėl penki komisijos nariai vienbalsiai pasisakė už „Alivdaros“ skelbimą konkurso laimėtoja ir nė neužsiminė apie aplinkybę, kad dvi konkurso dalyvės – to paties savininko.

Tačiau vėliau komisija persigalvojo. G.Leonavičius nurodo, kad konkursą laimėjusi „Alivdara“ atsisakė pasirašyti sutartį. Tuomet laimėtoja turėjo būti paskelbta kita A.Radvilos įmonė „Aradva“.

Kadangi šie ūkio subjektai yra susiję, komisija priėmė sprendimą nutraukti nuomos konkursą, – teigia G.Leonavičius.

„Kadangi šie ūkio subjektai yra susiję, komisija priėmė sprendimą nutraukti nuomos konkursą“, – teigia G.Leonavičius.

Klausiamas, kodėl pataisos namai, nutarę eliminuoti susijusias įmones, nepaskelbė laimėtoja trečiosios konkurso dalyvės, konkurso komisijos pirmininkas nurodė, kad tai esą nebūtų buvę teisėta, nes nuomos konkurso laimėtoju turėtų būti skelbiamas mažiausią kainą pasiūlęs konkurso dalyvis „Lobby Baltic“.

Rezultatas toks, kad pataisos namai konkursą skelbs iš naujo, o kol jis įvyks parduotuvės patalpas ir toliau nuomosis įmonė „Pontem”, už vieno kvadratinio patalpų metro nuomą nuo šių metų gegužės temokanti tik 45 eurus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas pataisos namuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas pataisos namuose

Teisingumo ministerijos auditas: padarė 200 tūkst. žalą

Praėjusią savaitę Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus darbuotojos paskelbė, kad dėl Pravieniškių kolonijos parduotuvės nuomos sutarties su „Pontem“ valstybė jau yra patyrusi 200 tūkst. eurų žalą (po 40 tūkst. eurų kas mėnesį).

Buvo susitarimai platesne prasme. Nebuvo tikslas nutraukti tik vieną sutartį ir pasirašyti kitą. Buvo sąsajų su kitais sandoriais įstaigoje, – atskleidžia R.Kazėnienė.

Pasak Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus specialistės Rasos Kazėnienės, parduotuvės patalpos „Pontem“ buvo atiduotos kone už dyką.

Dar nebaigusi galioti 2015 m. sudaryta ir pernai pratęsta nuomos sutartis šiemet gegužę staiga buvo persirašyta ir nuomos kaina įmonei sumažinta 7,5 karto – nuo 336,79 eurų iki 45 eurų už kvadratinį metrą. Nuomos mokestį vėluojant susimokėti, jokių delspinigių taip pat nereikalauta. R.Kazėnienė įsitikinusi, kad sutarties persirašymas buvo neteisėtas.

„Ten yra daugiau aplinkybių tos sutarties nutraukimo, bet visa tai jau yra ikiteisminio tyrimo medžiaga. Buvo susitarimai platesne prasme. Nebuvo tikslas nutraukti tik vieną sutartį ir pasirašyti kitą. Buvo sąsajų su kitais sandoriais įstaigoje“, – 15min teigė R.Kazėnienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Taip pat įtariama, kad pataisos namų parduotuvėje buvo išnaudojami nuteistieji.

„Parduotuvės nuomininkui buvo sudarytos sąlygos naudotis nuteistųjų darbo jėga neatlygintinai. (...) 4,5 metų kiekvieną dieną tie patys du nuteistieji parduotuvėje atlikdavo pagalbinius darbus visus. (...) Jie nebuvo niekaip įdarbinti ir negaudavo atlygio. Dirbo už maistą papildomai, matyt, parduotuvė atsiskaitydavo“, – teigė R.Kazėnienė.

Ji patvirtino, kad spalį vykusiu parduotuvės nuomos konkursu auditoriai jau nesidomėjo, nes auditas apėmė kolonijos veiklą iki birželio 30 dienos.

Tačiau R.Kazėnienė patvirtina, kad praktika, kai įkalinimo įstaigų konkursuose dalyvauja po kelias to paties savininko įmones, yra dažna.

„Tai yra labai dažna sistema iš tikrųjų ir mes dažnai susiduriame. Tuomet, aišku, kyla padidinta rizika viešajame pirkime dalyvauti neskaidriai ir jį galbūt laimėti, nes konkurencinės sąlygos prastėja dėl mažesnio realaus dalyvių skaičiaus. (…) Na, kaip mes ir skelbėme, vadovas jau buvo valstybės nenaudai nutraukęs parduotuvės nuomos sutartį ir su tuo pačiu sudarė be konkurso sutartį ir taip valstybei padarė labai didelę žalą – apie 40 tūkst. eurų per mėnesį. Nemanau, kad galima padaryti dar didesnę žalą konkursą nutraukus“, – teigė auditorė.

Gal ir ne. Bet dabar, kol pataisos namai nesurengė naujo konkurso, parduotuvės nuomininku ir toliau lieka „Pontem“. O dėl to kas mėnesį valstybė ir toliau patiria finansinę žalą, nes net mažiausia kaina nutrauktame konkurse buvo dvigubai didesnė už tą, kurią „Pontem“ moka dabar.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas pataisos namuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvenimas pataisos namuose

V.Ceslevičius įtaria, kad skelbimą matė ne visi

Jau buvęs Pravieniškių pataisos namų vadovas V.Ceslevičius aiškina, kad audito išvadų iki šiol nėra matęs, o su viešai pareikšta kritika nesutinka.

Tačiau jis tikina, kad jo nušalinimas buvo naudingas „nešvariam verslui“. Jis aiškina, kad anksčiau vykdyti naujo parduotuvės nuomos konkursą Pravieniškių pataisos namai negalėjo.

„Aš įtariu, kad čia tam tikrų verslo struktūrų interesas. Nešvaraus verslo, kadangi dar gegužės mėnesį įmonei, aptarnaujančiai nuteistuosius, mums netikėtai atsisakius tiekti nuteistiesiems produktus, buvo nutraukta sutartis. Buvo sudaryta laikina sutartis ir tą pačią dieną kreiptasi į Kalėjimų departamentą, kad leistų vykdyti naują konkursą. Departamentas leido naują patalpų nuomos konkursą. Tada kreipėmės per turto valdymo informacinę sistemą, kad Teisingumo ministerija ir Turto bankas suteiktų leidimus vykdyti konkursą. Leidimus gavome tik beveik po pusmečio“, – aiškino V.Ceslevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvęs Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvęs Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius

Anot jo, gegužę „Pontem“ nutraukti parduotuvės nuomos sutartį nusprendė, nes sausį įvedus parduotuvėje galimų išleisti sumų limitus nuteistiesiems ėmė smarkiai mažėti parduotuvės apyvarta.

„Apyvarta sumažėjo apie 40 proc. Gal 30 proc. ir jie kategoriškai atsisakė toliau teikti paslaugas su tokia nuomos kaina“, – teigė V.Ceslevičius.

Man kilo gan pagrįstų įtarimų ir dėl dviejų susijusių įmonių, ir dėl tokių aplinkybių, kad pažymos buvo išimtos anksčiau nei paskelbtas konkursas, susiaurintas skelbimas – paskelbta ne dienraštyje, o savaitraštyje, – vardino V.Ceslevičius.

Spalį, pagaliau gavus leidimus, buvo paskelbtas naujas konkursas. Tačiau ir šis, įvykęs konkursas, galiausiai buvo nutrauktas. V.Ceslevičius sako, kad jam konkursą nutraukti pasiūlė konkursą rengusi komisija.

„Komisijos pirmininkas kreipėsi į mane su protokolu ir siūlė nutraukti, kadangi jis įžvelgė tam tikrų neskaidrumų. (…) O man kilo daugiau įtarimų ir visą medžiagą aš perdaviau prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Man kilo gan pagrįstų įtarimų ir dėl dviejų susijusių įmonių, ir dėl tokių aplinkybių, kad pažymos buvo išimtos anksčiau nei paskelbtas konkursas, susiaurintas skelbimas – paskelbta ne dienraštyje, o savaitraštyje. Yra tokių dalykų, kurie kelia abejonių“, – teigė jau atleistas pataisos namų vadovas.

Anot jo, galima įtarti, kad kažkas galimai nutekino informaciją apie planuojamą skelbti konkursą konkrečioms įmonėms, kad buvo sąsajų su kažkuriais verslininkais, o tai patvirtinti arba paneigti esą turi teisėsauga.

„Man kilo įtarimų ir aš kreipiausi į tarnybas“, – teigė V.Ceslevičius.

Jis neigė kalbas, kad konkursas iš tiesų buvo nutrauktas dėl to, kad „Pontem“ nespėjo jame sudalyvauti.

Pasak jo, buvo planuojama apskritai keisti sistemą ir įdiegti galimybę nuteistiesiems prekes užsisakyti internetu.

„Toks planas labai užgavo kažkokias grupuotes, nes tada nuteistieji galėtų neiti į parduotuvę, kuri turi monopolį, bet užsisakyti prekes internetu. Ta sistema buvo pradėta kurti ir prasidėjo tam tikri procesai: operatyvas prieš mano asmenį, kad manęs toje vietoje nebūtų“, – teigė V.Ceslevičius.

Klausiamas, kuris verslas tam labiausiai priešinosi – už ypatingai mažą kainą parduotuvę besinuomojantis „Pontem“ ar naujame konkurse dalyvavusios dvi A.Radvilos įmonės, V.Ceslevičius išsisukinėjo.

„Aš nesu įsiskolinęs kam nors, nesu įsipareigojęs. Man turi būti skaidrūs procesai. Jei jų nėra, tai ten mano parašo ir nėra. Konkursas įvyksta per dvi savaites. Mes kalbame apie pusę metų, kai to leidimo negavome. (…) Aš manau, šitą klausimą teisėsauga irgi išnagrinės“, – kalbėjo jis.

Sprendimą skundžia teismui

Įmonių „Alivdara“ ir „Aradva“, kurios abi dalyvavo Pravieniškių kolonijos parduotuvės nuomos konkurse, savininkas, Kaišiadorių rajono savivaldybės narys socialdemokratas A.Radvila tikina, kad konkursas buvo nutrauktas neteisėtai. Anot jo, sprendimas nutraukti konkursą jau yra apskųstas teismui.

Pasak jo, tai ne pirmas kartas, kai konkursuose varžosi dvi jo įmonės, tačiau iki šiol niekada dėl to konkursai nebuvo nutraukiami, nes tai nėra neteisėta.

Matyt, yra suinteresuoti asmenys, nes kiekvienas uždelstas mėnuo kažkam yra 40 tūkst. eurų pelno, – skaičiuoja A.Radvila.

„Niekada neeliminavo dėl to, todėl dabar labai keista. Mes kreipėmės dėl to ir į Seimo Antikorupcijos komisiją, ir į Konkurencijos tarybą, ir Teisingumo ministerijai siuntėme raštus, ir į teismą kreipėmės. Kreipėmės ir į konkurso komisiją, kad jai atšaukus sprendimą, mes atsiimsime ieškinį iš teismo“, – teigė A.Radvila.

Pasak jo, su dviem įmonėmis konkurse nutarta dalyvauti dėl to, kad pateikiant paraišką nėra iki galo žinomos verslo sąlygos ir neįmanoma įsivaizduoti, kokią nuomos kainą reiktų siūlyti, kad dirbti įkalinimo įstaigose apsimokėtų.

„Tik, kai pasirašai sutartį, gali pasiklausinėti, kokios patalpos, kokios apyvartos. Tada sprendžiame, su kuria įmone ir kokia kaina likti dirbti. (…) Kalėjimų parduotuvės yra labai didelė loterija. Juk įsipareigoji teikti paslaugas metus ir, jei nutari sutartį nutraukti anksčiau, vis tiek įsipareigoji du mėnesius atidirbti, kad ir į minusą“, – atviravo A.Radvila.

Kadras iš LNK Žinių/Algimantas Radvila
Kadras iš LNK Žinių/Algimantas Radvila

Anot jo, įtarimai, kad apie konkursą žinojo tik jo įmonės, nepagrįsti, nes skelbimą rado ir trečias konkurso dalyvis „Lobby Baltic“. Be to, A.Radvila sako, kad jo versle yra konkretūs asmenys, kurie privalo sekti visus laikraščius ir stebėti, kur vyksta konkursai.

„Matyt, yra suinteresuoti asmenys, nes kiekvienas uždelstas mėnuo kažkam yra 40 tūkst. eurų pelno. Juk buvo laimėtas jų konkursas siūlant 46 tūkst. eurų, o moka dabar tik 6 tūkst. eurų. Tai kiekvienas mėnuo – plius 40 tūkst. eurų, o jau eina aštuntas mėnuo. Manau, buvo kažkieno interesas uždelsti“, – skaičiavo A.Radvila.

„Lobby Baltic“: „Laimėtoju turėjo skelbti mus“

Pravieniškių pataisos namų parduotuvės nuomos konkurse mažiausią kainą pasiūliusios ir trečiosios likusios įmonės „Lobby Baltic“ vadovas Aurelijus Virkutis 15min teigė, kad situacija, kai konkursuose dalyvauja dvi to paties savininko įmonės nėra neįprasta.

Tačiau jis pripažino, jog Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija pasielgė keistai, nes nutraukė visą konkursą.

„To nėra buvę dar iki šiol. Teismas iki šiol yra pasisakęs tik apie viešųjų pirkimų bylas, o ne apie aukcionus, nes tai šiek tiek kitas pobūdis. Tačiau Konkurencijos tarybos vertinimu, jeigu yra susijusios įmonės, jos abi turi būti šalinamos iš konkurso tam, kad nebūtų spekuliacijų, kad nebūtų manipuliuojama vienai atsisakant ir kitai „laimint“ jau su mažesne kaina. Tačiau baudžiamos yra būtent tos susijusios įmonės, o ne kiti dalyviai“, – teigė jis.

Pasak jo, „Lobby Baltic“ dar galvoja, ar sprendimą skųsti, tačiau kol kas paprašė pataisos namus paaiškinti nenumatytas aplinkybes, kuriomis teisinamas konkurso nutraukimas.

A.Virkutis sako, kad nutraukus konkursą paslauga padaryta vienintelei įmonei – dabar parduotuvę besinuomojančiai „Pontem“.

„Neoficialiai ir patyliukais žmonės kalba, kad esamasis operatorius „Pontem“ pražioplino konkursą ir vardan to viskas yra nutraukiama, naikinama ir toliau bus, kaip buvę. Skrupulų nėra“, – komentavo situaciją A.Virkutis.

Įmonė „Pontem“ į 15min klausimus atsakyti nepanoro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius